• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Krievijas Centrālā banka saskata divus ekonomikas scenārijus

    Foto: Arūnas Milašius

    Krievijas Centrālā banka saskata divus nākotnes ekonomikas scenārijus. Viens no tiem būtu ātra pielāgošanās mainītajiem apstākļiem. Otrs ir globālās recesijas izraisītā krīze, līdzīgi kā 2008. gadā. Tādā gadījumā valsts IKP krietni samazinātos.

    Adaptācijas skripts
    Ekonomiskā attīstība, kas nodēvēta par "ātru pielāgošanos", prognozē, ka pasaules ekonomika turpinās sekot pagātnes tendencēm un izvairīties no dziļas recesijas, neskatoties uz pieaugošajām procentu likmēm. Šādos apstākļos 2022. gadā Krievijas IKP samazinātos par 4-6%, 2023. gadā varētu pāriet izaugsmes zonā (no -2% uz +1%), bet 2024. gadā pieaugtu par 2.5% līdz 3.5%.
    Galvenais stimuls Krievijas ekonomikai pie šī scenārija būtu straujāka iekšējā pieprasījuma atveseļošanās, kā arī jaunas ekonomiskās saites un paralēlā importa attīstība, atzīmē Krievijas Banka.
    Pieprasījuma apmierināšana, paralēli importējot gan jaunas, gan zināmas preces, atrisinātu piedāvājuma problēmas. Turklāt šis scenārijs gūtu labumu no uzlabotas eksporta preču transportēšanas un loģistikas.
    Krīzes scenārijs
    Centrālās bankas "globālās krīzes" scenārijs ir balstīts uz pieņēmumu, ka ģeopolitiskās spriedzes, Ukrainas kara un pēdējo gadu tirdzniecības karu izraisītā globālās ekonomikas sadrumstalotība kļūs vēl izteiktāka. Tirgi arvien vairāk koncentrēsies reģionālajos blokos, valstis mazāk pievērsīs uzmanību priekšrocību izmantošanai un vairāk ražošanas lokalizācijai. Krievijas eksportam var tikt noteikti vēl lielāki ierobežojumi.
    Centrālā banka brīdina, ka globālā krīze ļoti apgrūtinās Krievijas ekonomikas pielāgošanos jaunajiem apstākļiem. 2023. gadā ekonomika saruks vēl vairāk nekā 2022. gadā (5.5 līdz 8.5%). 2024. gadā kritums turpināsies (-2% līdz -3%) un tikai 2025. gadā būs iespējama izaugsme - ne vairāk kā 1%.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība