• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    DelfinGroup akciju izsole – iespēja iegādāties lielāku akciju apjomu ar atlaidi

    Agris Everstovskis, DelfinGroup padomes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem

    DelfinGroup biržas Baltijas Oficiālajā sarakstā ir lielākais uzņēmums no Latvijas. Pērn tas veiksmīgi īstenoja sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), bet šogad uzņēmuma lielākie akcionāri jau ir sarūpējuši jaunu un visai unikālu notikumu vietējā kapitāla tirgū – publisko akciju piedāvājumu. Plašāk par to pastāstīt aicinājām vienu no uzņēmuma dibinātājiem un padomes priekšsēdētāju Agri Evertovski.

    Kāpēc vispār nolēmi pārdot daļu savu DelfinGroup akciju?
    Pirmkārt, šāds bija ilgtermiņa plāns: vispirms īstenojam sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO) un gadu vēlāk pārdodam nelielu daļu akcijas, lai diversificētu savu ieguldījumu portfeli. IPO laikā neviens no akcionāriem savas akcijas nepārdeva. IPO mērķis bija jauna un izdevīgāka kapitāla piesaistīšana uzņēmumam. Savukārt tagad daļu akciju pārdod sākotnējie akcionāri, bet ne uzņēmums.
    Otrkārt, jaunu akciju ieplūšana biržā nozīmē tirgus dziļuma un likviditātes palielināšanos. Tas ir izdevīgi man kā esošajam akcionāram, gan arī potenciāliem DelfinGroup akcionāriem, jo palielināsies iespēja pirkt un pārdot uzņēmuma akcijas, vienlaikus neradot lielas tirgus svārstības. Rīgas biržas likviditātes jautājums ir arī viens no iemesliem, kāpēc kā pārdošanas metode tika izvēlēts publiskas izsoles princips.
    Runājot par pašu akciju publisko piedāvājumu jeb izsoli. Tas ir visai unikāls veids, kā pārdot savas akcijas. Vai akcijas jau sākotnēji plānojāt pārdot tieši publiskas izsoles formā?
    Apsvērām gan akciju pārdošanu biržā, gan publiskas izsoles ceļu. Tā, kā viens no maniem akciju pārdošanas mērķiem ir diversificēt savu aktīvu portfeli, palielināt brīvā apgrozībā esošo akciju skaitu un līdz ar to arī visu DelfinGroup akciju likviditāti, nolēmām, ka piemērotākais ceļš būtu veikt akciju publisko piedāvājumu. Tā ir arī iespēja pēc iespējas plašākam privāto investoru lokam iegādāties lielāku uzņēmuma akciju skaitu par fiksētu cenu, pie tam saņemot vēl atlaidi.
    Ja akcijas vienkārši sāktu pārdot biržā, pie esošajiem likviditātes līmeņiem, tas varētu izvērsties par visai ilgu un garlaicīgu procesu gan mums, gan potenciālajiem investoriem. Šis publiskais piedāvājums faktiski ir domāts tieši priekš tiem retail investoriem, kas grib viegli un efektīvi nopirkt DelfinGroup akcijas par izdevīgu cenu. Īpaši ērts tas ir tiem, kas vēlas nopirkt lielāku akciju paketi uzreiz.
    Cik daudz akcijas izsolē kopumā tiks piedāvātas?
    Publiskā piedāvājuma ietvaros tiks pārdotas līdz 5.4 milj. akciju, kas veido līdz 11.92% no visām DelfinGroup akcijām. Pārdevēji ir L24 Finance un man piederošais EC finance. Parakstīšanās periods beidzas šī gada 5. oktobrī.
    Kāpēc akcijas pārdodat tieši tagad, “lāču tirgus” periodā?
    Pirmkārt, jau tāpēc, ka tāds bija sākotnējais plāns, kā arī apņemšanās pilnībā izpildīt visas biržas prasības. Jau IPO prospektā noteicām, ka sākotnējie akcionāri savas akcijas varēs pārdot aptuveni gadu pēc IPO norises, mums bija lock-in līgums.
    Otrs faktors ir vienošanās ar biržu, ka pusotra gada laikā pēc IPO tiks mērķēts nodrošināt vismaz 25% uzņēmuma akciju kotāciju biržā vai arī akciju vismaz 10 milj. eiro vērtībā kotāciju biržā. Tā ir Baltijas Oficiālā saraksta prasība. Tātad mums ir pusgadu ilgs periods izpildīt šo biržas prasību. Tāpat, jāatzīmē, ka piedāvājumu izsaku par nelielu daļu savu akciju. No diversificēšanās viedokļa man tas nebūt nav neizdevīgi, jo šobrīd ir arī citi labi piedāvājumi ieguldīt citās nozarēs, kur man šobrīd vēl nav ekspozīcija.
    Vai pašreizējais tirgus nepastāvīgums nerada bažas par mazāku interesi no potenciālo investoru puses?
    Ja paskatāmies uz to, kā tirgus novērtē DelfinGroup, tad akciju cena biržā 2022. gada laikā parādīja stabili pieaugošu investoru interesi. Akcijas cena, ieskaitot izmaksātās dividendes, atradās Baltijas biržu augšgalā. Gan uzņēmuma stabilā izaugsme, gan regulāri izmaksātās dividendes bija visai pārliecinošs arguments no investoru skatu punkta. Ieguldītājiem ir bijis labs ienesīgums un tagad DelfinGroup pazīst kā uzņēmumu, kas pilda solījumus.
    Ja IPO laikā, īpaši Igaunijā, mums bija jākonkurē ar Enefit Green IPO, tad šobrīd Baltijā ir klusuma periods un biržā neredzam jaunus interesantus piedāvājumus. Galveno konkurenci veidos jau esošo uzņēmumu akcijas, kas tirgus situācijas dēļ ir kļuvušas lētākas un varētu tikt uzskatītas par izdevīgu ieguldījumu. Tomēr arī šajā situācijā DelfinGroup ir zināma priekšrocība – uzņēmums ir pierādījis, ka tā biznesa modelis vienlīdz labi strādā gan izaugsmes periodos, gan arī krīzes laikā. Ekonomikas cikliskums uz to atstāj salīdzinoši mazāku iespaidu nekā uz daudziem citiem biržā esošajiem uzņēmumiem. Un šādos lāču tirgus periodos investoriem ir tendence izvēlēties stabilākus ieguldījumu virzienus, kas uzrāda visai drošu ienesīgumu.
    IPO arī bieži piedalās daudz spekulantu, kas sagaida oversubscription un pēc IPO savas akcijas uzreiz pārdod tālāk par dārgāku. Šajā procesā es vairāk jūtu, ka interese būs no tā saucamajiem value investors, kas zina ko un kāpēc pērk ar domu turēt ilgtermiņā. Pie jebkāda pieprasījuma, visas iesaistītās puses būs ieguvēji – gan esošie akcionāri, gan jaunie akcionāri, gan uzņēmums, gan Latvijas kapitāla tirgus.
    Kā tika noteikta publiskās izsoles akcijas cena un cik izšķirošs varētu būt tieši cenas faktors?
    Cenai biržā vienmēr ir svarīga loma. Tā tika noteikta, izmantojot pēdējo trīs mēnešu vidējo svērto DelfinGroup akciju cenu. Balstoties uz Nasdaq Riga informāciju, vidējā svērtā akciju cena no 2022. gada 12. jūnija līdz 2022. gada 12. septembrim (trīs mēnešu periods) bija 1.485 eiro. Ievērojot ierasto tirgus praksi piemērojām 3% atlaidi, iegūstot 1.44 eiro par akciju. Tādejādi investoriem būs iespēja iegādāties lielāku akciju apjomu par fiksētu cenu un ar atlaidi. Paredzu, ka par šādu cenu daudzi pašreizējie akcionāri izvēlēsies papildināt savu portfeli. Pie piedāvājuma cenas un plānotām dividenžu izmaksām veidojas ļoti konkurētspējīgs ienesīgums.
    Vai tas, ka lielākie akcionāri pārdod savas akcijas kaut kā ietekmēs pašu uzņēmumu?
    Uz uzņēmuma ikdienas darbu tas nekādu iespaidu neatstās, jo lielākie akcionāri pārdos tikai nelielu daļu savu akciju. Rezultātus izjutīs tieši birža un paši investori, jo kā jau minēju iepriekš, palielināsies tirgus dziļums un likviditāte, kas savukārt visdrīzāk veicinās tirdzniecības apjomu un aktivitāti biržā.
    Detalizētāka informācija par publisko piedāvājumu ir apskatāmā vietnē www.shareoffering.lv
    Reklāma. Apstiprināti (1) SIA L24 Finance; (2) SIA EC finance AS “DelfinGroup” akciju publisko piedāvājumu prospekti ir publicēti www.fktk.lv. Prospektu apstiprinājums nav uzskatāms par ierosinājumu akciju iegādei. Pirms investēt piedāvājuma akcijās rūpīgi izlasiet prospektus, lai uzzinātu par iespējamiem riskiem un ieguvumiem.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība