• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Intervija ar Estateguru COO par inflāciju un tās ietekmi uz mums

    Mihkel StammFoto: Estateguru

    Estateguru galvenā operatīvā amatpersona (COO) Mihkel Stamm ieskicē šobrīd visiem aktuālās tēmas - inflācijas - aspektus un ietekmi uz mūsu dzīvi.

    Tirgus ekonomikā preču un pakalpojumu cenas vienmēr var mainīties - dažas cenas pieaug, citas samazinās. Par inflāciju runājam tad, ja cenu kāpums skar ne tikai atsevišķas preces un pakalpojumus, bet ir plaši izplatīts. Inflācijas rezultātā par vienu eiro var nopirkt mazāk preču nekā iepriekš, un tas nozīmē, ka eiro vērtība ir samazinājusies.
    Citiem vārdiem sakot, ja, piemēram, jūs nopelnījāt 1500 eiro un jūsu iknedēļas pārtikas produkti iepriekš maksāja 50 eiro, bet tagad tie paši pārtikas produkti maksā 60 eiro, tad varam runāt par 20% inflāciju. Lai jūsu pirktspēja būtu tāda pati, arī jūsu algai būtu jāpalielinās līdz 1800 eiro.
    Kas ietekmē inflāciju?
    Dažādi faktori. Aprēķinot vidējo cenu pieaugumu, produktiem, kuriem mēs tērējam vairāk naudas (piemēram, elektrībai), tiek piešķirta lielāka nozīme nekā produktiem, kuriem mēs tērējam mazāk (piemēram, cukuram vai pastmarkām). Citiem vārdiem sakot, viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē inflāciju, ir elektroenerģijas, enerģijas un degvielas cenu pieaugums kopumā, kas savukārt ietekmē citu produktu cenas. Citiem vārdiem sakot, ja maizes cepējiem kļūst dārgāk cept maizi, viņi galu galā palielinās maizes mazumtirdzniecības cenu. Jo īpaši tāpēc, ka viņam ir dārgāk transportēt šo maizi no ražotnes uz veikalu.
    Varētu teikt, ka tas ir tā sauktais klastera efekts, kad dažu lietu cenu pieaugums sāk ietekmēt arī citas lietas.
    Ne vienmēr inflācijas līmeni visvairāk ietekmē produkti, kuru cenu pārmaiņas ir vislielākās. Inflācijas līmenis ir atkarīgs arī no katra produkta daļas (jeb tā īpatsvara) vidējos mājsaimniecību patēriņa izdevumos.
    Ja jūs vairāk interesē šī jautājuma izpēte, iesakām ieskatīties google un Eiropas Centrālās bankas informatīvajā lapā par inflāciju. Tur šī tēma ir izskaidrota ļoti vienkārši un saprotami, un ir sniegta arī jaunākā statistika.
    Ko cilvēks var darīt, lai pasargātu savus uzkrājumus no inflācijas?
    Iespējams, divi svarīgākie veicamie uzdevumi:
    1. Palielināt savus ienākumus un tādējādi palielināt savu spēju uzkrāt;
    2. Ieguldīt savus uzkrājumus tā, lai to nopelnītie procenti pārsniegtu inflācijas līmeni.
    Ar ko un kā jums vajadzētu sākt, ja nekad iepriekš neesat saskāries ar ieguldījumiem?
    Sāciet ar uzkrājumu veidošanu un naudas atvēlēšanu šiem mērķiem katru mēnesi - tas ir, netērējiet visu savu naudu. Mūsdienās diemžēl ir izveidojusies situācija, kad daudzām ģimenēm ir minimāli uzkrājumi vai to nav vispār, un tas padara tās neaizsargātas neparedzētu izdevumu gadījumā.
    Kad esat tikuši skaidrībā ar savām finansēm un sapratuši, kādu summu ik mēnesi varat novirzīt šim mērķim, izstrādājiet sev piemērotu plānu. Noteikti paturiet prātā diversifikācijas principus - nav prātīgi “visas olas likt vienā grozā”.
    Veiciet priekšdarbus un kaut nedaudz izlasiet par vietām un produktiem, kuros plānojat veikt ieguldījumus.
    Sāciet un turpiniet mācīties.
    Par ļaunu noteikti nenāks iegādāties un izlasīt grāmatu, kurā ir aprakstīts, kā sākt savu ceļu investīciju pasaulē. Mūsdienās latviešu valodā ir iznākušas diezgan daudz ļoti labu grāmatu, kas māca tā saukto ABC.
    Un tad vienkārši sāciet.
    Kur šajos nemierīgajos laikos, kad valda liela nenoteiktība, būtu labi ieguldīt?
    Katram pašam ir jāpieņem galīgie lēmumi par ieguldījumiem pēc rūpīgas pārdomu veikšanas un, ja nepieciešams, konsultējoties ar attiecīgo ekspertu.
    Ja jūs pastāvīgi uzkrājat un ieguldāt un jums ir ilgtermiņa skatījums uz savu investīciju portfeli, jūs turpināsiet ieguldīt tāpat kā līdz šim un nenoteiktības apstākļi ekonomikā kopumā jūs pārāk neuztrauks.
    Tomēr atkarībā no atšķirīgā ekonomiskā cikla, iespējams, būtu vērts pārskatīt fokusus un apsvērt, kur pašlaik ieguldāt lielāko daļu savas ieguldījumiem atvēlētās naudas.
    Ja, piemēram, izaugsmes posmā ir vērts uzņemties lielāku risku, ieguldot, piemēram, augošā uzņēmumā vai tā akcijās, vai ir iespējams palielināt ieguldījumus produktiem, kas ir stabilāki, lai radītu stabilu naudas plūsmu.
    Tāpēc uzsvērsim trīs aspektus, kas jāturpina apsvērt:
    Pirmkārt, būt produktīvam. Runājot par ieguldījumiem, noteikti ir svarīgi pievērst uzmanību produktivitātei. Īpaši tas ir aktuāli augstas inflācijas apstākļos. Ja, piemēram, peļņa no ieguldījuma ir 2%, bet inflācija ir 10%, naudas vērtība ilgtermiņā faktiski samazinās. Ja peļņa ir 10% un inflācija ir tādā pašā līmenī, tad var teikt, ka nauda saglabā vērtību, un viss pārējais, kas ir virs šīs vērtības, atkal palielina uzkrājumus.
    Kamēr jūsu nauda ir, teiksim, noguldījumā ar 2% likmi gadā, tas var nebūt slikti, un tam ir savas priekšrocības. No šodienas noguldījumi ir valsts garantēti līdz 100 000 eiro, un tas nozīmē, ka risks zaudēt šo summu ir pavisam neliels. Citiem vārdiem sakot, ja tajā pašā laikā, piemēram, dažu ieguldījumu gadījumā, kur nav garantiju, tiek solīta peļņa vairāk nekā 20%, bet realitātē šis projekts neizdodas vai uzņēmums bankrotē, tad jūs zaudējat visu savu naudu, tāpēc inflācija vairs nav svarīgākais aspekts. Citiem vārdiem sakot, vēl viens svarīgs aspekts joprojām ir savas riska tolerances noteikšana.
    Un trešais aspekts joprojām ir daudzveidība jeb diversifikācija. Piemēram, lai gan, iespējams, šobrīd akciju vērtība ir samazinājusies, ilgtermiņā noteikti ir uzņēmumi, kas turpinās gūt peļņu un palielināt savu cenu vai turpināt maksāt dividendes arī nākotnē. Tātad tas nenozīmē, ka tagad no visa ir jāatsakās.
    Iespējams, ir vērts atrast produktus ar jums piemērotu ienākumu un riska attiecību un, ja nepieciešams, pielāgot savas stratēģijas vai plānus. Šeit gan vēlreiz jāuzsver, ka katram pašam jāatrod sev piemērotākais ieguldījumu veids.
    Estateguru ir nekustamā īpašuma kreditēšanas platforma, kas koncentrējas uz pūļa finansējumu. Ko tā pārstāv? Kā tieši tā darbojas?
    Mēs darbojamies kā starpnieks ar nekustamo īpašumu nodrošinātiem aizdevumiem starptautiskai investoru kopienai visā Eiropā. No vienas puses ir uzņēmēji, mūsu gadījumā galvenokārt nekustamā īpašuma attīstītāji, kuriem ir nepieciešams kapitāls, t. i., aizdevums, lai īstenotu savus projektus (piemēram, daudzdzīvokļu ēku). Un, no otras puses, ir investori, kuri, pēc saviem ieskatiem, investē šajos projektos sev piemērotu summu, noslēdzot aizdevuma līgumus ar aizņēmēju un saņemot par savu ieguldījumu peļņu.
    Mēs esam starp abām šīm pusēm, standartizējot procesu un nodrošinot kvalitāti un raitu procesu norisi.
    Kādu labumu tas dod investoriem?
    Investoriem ir iespēja diversificēt savus ieguldījumus un nopelnīt procentus, kas pārsniedz Eiropas vidējo inflāciju, turklāt zema riska produkta veidā. Ar to saprotot, ka visi mūsu aizdevumi ir nodrošināti ar hipotēkām, un pašreizējā aktīvā portfeļa vidējā paredzamā peļņa gadā ir 10,1 %. Ja salīdzinām, tad inflācija eirozonā pašlaik ir vidēji 8,6 %.
    Tajā pašā laikā ir iespējams ieguldījumus diversificēt ne tikai dažādās aktīvu klasēs, bet arī ģeogrāfiskā ziņā. Šodien, izmantojot mūsu platformu, jūs varat investēt aizdevumos, kas nodrošināti ar nekustamo īpašumu Baltijā, Skandināvijā, Centrāleiropā, Dienvideiropā un Apvienotajā Karalistē. Tādējādi jums ir iespēja samazināt ģeogrāfisko risku.
    Aizdevums nozīmē arī to, ka jūs saņemsiet maksājumus regulāri saskaņā ar aizdevuma grafiku un perioda beigās, ja ar projektu viss noritēs veiksmīgi, jūs saņemsiet gan ieguldīto pamatsummu, gan procentus.
    Cik populārs šobrīd ir pūļa finansējums Baltijas valstīs?
    Igaunija un Baltijas valstis ir bijušas vienas no lielākajiem pūļa finansējuma fondu tirgiem Eiropā, vērtējot ieguldījumu apjomu uz vienu iedzīvotāju. Un tagad, kad ir stājusies spēkā Eiropas mēroga regula, tas noteikti kļūst vēl populārāks, jo regula pakļauj visu nozari neatkarīgai uzraudzībai. Igaunijas gadījumā tā ir Finanšu uzraudzības iestādes pakļautībā.
    Kam tas ir paredzēts?
    Visiem, kas vēlas diversificēt savus uzkrājumus un ieguldījumus, un pasargāt sevi no inflācijas. Mūsu gadījumā jūs varat sākt ar 50 eiro, un nav svarīgi, kāda ir ieguldījuma summa, jo mēs pret visiem investoriem izturamies vienādi. Tas nozīmē, ka jaunie investori iegulda tajos pašos projektos, kur profesionālie un institucionālie investori, kuru portfeļi jau mērāmi miljonos.
    Ar kādu summu vajadzētu sākt, lai varētu gūt kādu taustāmu labumu?
    Katram pašam tas ir jāizlemj. Mums visiem ir jābūt uzkrājumiem, lai būtu gatavi neparedzētiem gadījumiem, un vēl labāk, ja šī nauda kaut kādā veidā tiek ieguldīta un strādā mūsu labā. Protams, ja jūs ieguldīsiet tikai dažus procentus no visiem saviem uzkrājumiem vai nu Estateguru, vai kādā citā aktīvu klasē, tas jums daudz nepalīdzēs cīņā pret inflāciju, jo atlikušās naudas vērtība joprojām samazināsies.
    Ieguldījumi vienmēr ir saistīti ar zināmu risku. Kā iesācējs var pārliecināties, ka dažādi projekti ir droši?
    Arī šajā gadījumā joprojām svarīga ir dažādība. Visvienkāršākā aizsardzība ir diversifikācija jeb pietiekama ieguldījumu sadalīšana. Ja, piemēram, 1000 eiro tiek sadalīti starp 20 dažādiem projektiem, tas ir ievērojami labāk, nekā, piemēram, tos visus ieguldīt vienā projektā.
    Iesācējiem investoriem noteikti vajadzētu iepazīties ar piedāvāto informāciju, kā arī iepazīties ar sniegto statistiku un portfeļu pārskatu.
    Vienlaikus ir vērts zināt, ka mums ir gan iekšējie, gan ārējie partneri gan centrālajā birojā, gan katrā no darbības valstīm, kas pārskata katru projektu un veic riska novērtējumu. Citiem vārdiem sakot, platformā tiek publicēti tikai tie projekti, kas ir izturējuši rūpīgu kredīta analīzi. Šie paši procesi šodien ir piemēroti mūsu institucionālajiem investoriem, kuri ir rūpīgi analizējuši mūsu procesus un arī investējuši platformā.
    Mēs darbojamies šajā tirgū jau vairāk nekā 8 gadus, un šodien esam kļuvuši par lielāko platformu kontinentālajā Eiropā ar nekustamo īpašumu nodrošinātu aizdevumu segmentā. Tāpat esam finansējuši aizdevumus vairāk nekā pus miljarda vērtībā. Citiem vārdiem sakot, kopumā 4000 projektu 10 dažādās Eiropas valstīs.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība