• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    JPMorgan: Investori ir pārāk pesimistiski, pārdošanas vilnis nav gaidāms

    JPMorgan Chase & Co birojs ŅujorkāFoto: JP Morgan Chase Bank

    ASV lielākās bankas JPMorgan Chase & Co analītiķi norāda, ka nav pamata bažām, ka ASV akciju augšupeja drīzumā varētu beigties; signāli norāda uz pretējo.

    "Patlaban trūkst priekšnoteikumu lielam pārdošanas vilnim, ņemot vērā investoru jau tā piesardzīgās pozīcijas, rekordlielo akciju atpirkšanu, ierobežoto sistēmisko ietekmi un janvāra pozitīvos sezonālos efektus," par JPMorgan prognozēm ziņo aģentūra Bloomberg. "Investoru pozīcija ir pārāk pesimistiska — tirgus pārāk asi reaģējis uz banku monetārās politikas ierobežojumiem un omikrona varianta izraisīto pesimismu.”
    Desmit gadu laikā S&P 500 indeksā arvien lielāku nozīmi ieņēmušas dažas ļoti lielu uzņēmumu akcijas. 2011. gadā piecu svarīgāko akciju (Exxon Mobil, Apple, IBM, Chevron, Microsoft) īpatsvars indeksā bija 12,3%, taču tagad pieci svarīgākie uzņēmumi (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla) kopā veido jau 23,3%. Tādēļ izmaiņas dažās akcijās vairāk ietekmē arī izmaiņas visā indeksā.
    Pēc JPMorgan analītiķu domām, šāda rekordliela aktīvu koncentrācija atsevišķās akcijās liecina par piesardzību, nevis par gaidāmu akciju pārdošanas vilni. Analītiķi arī norāda, ka šādas akcijas tiek uztvertas kā drošs ieguldījums jeb safe haven, līdzīgi kā valstu parādzīmes.
    Saskaņā ar bankas analīzi, mazāku uzņēmumu akciju kritums investoriem sniedz iespēju atvērt pozīcijas tā sauktajās “atkalatvēršanās akcijās”, piemēram, ceļojumu un izmitināšanas nozarē, kā arī enerģētikā un e-komercijā, kamēr normalizējas inflācija un bažas par tālākajiem centrālās bankas lēmumiem.
    “Pieaugošā koncentrācija pati par sevi nav drošs tirgus maksimuma rādītājs,” norāda analītiķi. “Lielākie S&P uzņēmumi ir pierādījuši savu spēju nodrošināt organisku izaugsmi, cenu pieaugumu un teicamu kapitāla atdevi.”
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība