• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Egija Gailuma: Ja jūs regulāri pērkat kādas preces vai pakalpojumus, ir pienācis brīdis kļūt par šī uzņēmuma akcionāru

    Egija Gailuma– bijusī CityBee Latvia vadītāja, tagad- OX Drive līdzdibinātāja, iekļauta Forbes sarakstā “ 30 Under 30”. Pēdējā gada laikā aktīvi investē ETF

    Egijas ceļš līdz ieguldījumiem bija garš– viņa vienmēr saprata, ka tas ir nepieciešams, lai saglabātu un vairotu savus uzkrājumus, taču vienmēr trūka laika. Kādu laiku Egija investēja cikliski, taču pēdējā gada laikā viņai izdevās šo procesu padarīt regulāru.
    “Pateicoties savai izglītībai, ko guvu Stokholmas ekonomikas skolā, es, protams, saprotu, cik svarīgi ir ieguldīt akcijās un fondos. Vienlaikus es ļoti šaubos par to, cik lielā mērā mana pensija varēs man nodrošināt vēlamo dzīves līmeni. Šie divi faktori mudināja mani “savākties”, mācīties, lai gūtu labāku izpratni par vērtspapīru pasauli, un sākt regulāri ieguldīt,” skaidro Egija, piebilstot, ka viņai ir svarīgi ikdienā netērēt laiku investīcijām. To ievērojot uzņēmēja meklēja uzticamu un laiku nepatērējošu risinājumu, un atrada sev optimālo – ieguldījumus ETF (biržas ieguldījumu fondi).
    Tās var būt kādas konkrētas valsts lielāko uzņēmumu akcijas vai arī konkrētas ekonomikas nozares uzņēmumu akcijas, kas pārstāv valstu grupu, vai arī konkrēta reģiona uzņēmumi, piemēram, Dienvidaustrumāzijas attīstības ekonomikas. Pērkot šāda fonda akcijas, jūs kļūstat par visu tajā iekļauto vērtspapīru līdzīpašnieku. Egija pusi līdzekļu iegulda attīstīto valstu uzņēmumos (drošs, stabils risinājums), bet daļu naudas – projektos ar augstāku riska līmeni, kuriem ir lielāks peļņas potenciāls.
    “Tas prasa tikai dažus mirkļus: es katru mēnesi pārskaitu konkrētu summu platformai Interactive brokers, kur pērku ETF. Līdz tam izmantoju arī citas platformas, taču šobrīd esmu izvēlējusies IB. Ja ir laiks un vēlēšanos, pieslēdzos un skatos rezultātus. Man svarīgs princips: ja es regulāri pērku kādas preces vai pakalpojumus, tad cenšos iegādāties šā uzņēmuma akcijas. Piemēram, man ir Amazon, Madara Cosmetics, Tesla, Airbnb akcijas. Tādējādi manis iztērētā nauda būtībā atgriezās pie manis,” ar savu pieredzi dalās Egija.
    Līdztekus fondiem uzņēmēja veic investīcijas kriptovalūtā, kaut arī uzskata to par riskantu projektu. Tāpat viņa regulāri iegulda trešajā pensiju līmenī. Visu šo ieguldījumu mērķis – uzkrājumi vecumdienām, lai varētu saglabāt augstu dzīves līmeni un būtu iespēja apmierināt savas vēlēšanās, Egija atzīst, ka viņai ir svarīgi būt pašai atbildīgai par savu labklājību, nedeleģējot to un šajā jautājumā pilnībā nepaļaujoties uz valsti.
    “Īpaši svarīgi tas ir sievietēm. Mēs joprojām atpaliekam no vīriešiem investīciju ziņā, ieguldām retāk un mazāk nekā viņi, sakot, ka neko no tā nesaprotam. Rezultātā sievietes bieži paliek tukšām rokām. Man šķiet, ir svarīgi sākt ieguldīt kaut mazliet, lai vismaz kompensētu inflāciju. Tagad ir pieejami ļoti daudz kompetentu speciālistu sagatavoti mācību materiāli, ierakstiet Youtube “how to invest” un noskatieties dažus video. Pievērsiet uzmanību tam, lai materiālos netiktu reklamēta konkrēta platforma vai lietotne, bet tiktu skaidrotas investīcijas kopumā. Var noskatīties kādu kursu platformā Coursera vai Linkedin Learning. Esmu liela optimiste un vienmēr pieturos pie principa: “Gan jau sanāks!” Esmu pārliecināta, ka izdosies ikvienai no jums. Rietumos praktiski ikviens investē, tātad – varam arī mēs!” skaidro Egija.
    Uzņēmēja, kas jau ir nodibinājusi uzņēmumu, kuram ir investori, uzskata, ka tā ir brīnišķīga uzņēmumu un ekonomikas attīstības atbalsta forma. Ja finanšu līdzekļi vienkārši glabājas kontā, tad tiem zūd pirktspēja, tos “apēd” inflācija. Ja mēs tos ieguldām, tad uzņēmumi attīstās, maksā nodokļus, valstis attīstās, akcionāri saņem peļņu, tērē to, atkal stimulē ekonomiku, un tā šis “ritenis” nemitīgi kustas uz priekšu visiem darot labu.
    Kaut arī E.Gailuma pati izvēlas, kuros fondos ieguldīt, un tas prasa ieguldīt analīzē konkrētu darbu, zināšanas un laiku, ir risinājumi, kas ļauj veikt ieguldījumus, neiedziļinoties analīzē: savas finanses var uzticēt bankām (maksājot komisijas maksu), kopēt profesionālu investoru rīcību (piemēram, platformā Etorro vai Mintos), var vienu reizi veltīt laiku, izpētīt speciālistu materiālus un izvēlēties fondus un akcijas, kurās veiksiet regulārus ieguldījumus. Katram risinājumam ir savas priekšrocības un trūkumi, var būt gan peļņa, gan arī zaudējumi, taču ir viennozīmīgi skaidrs – ja vispār netiek veikti ieguldījumi, tad uzkrātā nauda ar 100% garantiju zaudēs savu vērtību.
    “Es klausos Latvijas ekspertes Karīnas Kulbergas podkāstu un lasu blogu: viņas dalās ar savām zināšanām, kas ir izmantojamas te un tagad, Latvijā. Piemēram, komisijas maksa, kuru bankas prasa par jūsu ieguldījumu pārvaldību, var būt neizdevīga. Pievērsiet tai uzmanību, ja runājiet ar banku par savu ieguldījumu pārvaldīšanu,” skaidro Egija. “Jaunībā var vairāk riskēt un eksperimentēt. Ja man būtu bijis vairāk brīvu līdzekļu, es būtu vēl vairāk diversificējusi savu ieguldījumu portfeli, pērkot nekustamo īpašumu. Ir projekti ar 20-30% ienesīgumu, akcijām un fondiem tas ir retums. Taču nekustamajam īpašumam ir citi mīnusi – to ir grūti ātri pārdot un ir jāapsaimnieko. Turklāt, lai nopirktu ienesīgu nekustamo īpašumu, ir nepieciešams labs sākumkapitāls. Savukārt ieguldījumu akcijās pievilcība ir tajā, ka var sākt kaut ar pieciem eiro, noklikšķināt dažas pogas, un nauda jau “strādā”. Eksperti saka, ka būtu jāiegulda 10-30% savu ienākumu. Es domāju, ka ir jāsāk ar vismaz kaut ko un tas jau būs liels ieguldījums laimīgā nākotnē!”
    No redakcijas: Ļoti bieži sievietes nav pietiekami pārliecinātas par sevi, tādēļ atturas no ieguldījumu veikšanas. Mēs, Investoru Klubs, uzskatām, ka ir svarīgi cīnīties ar stereotipiem un motivēt sievietes sākt investēt, tādējādi palielinot savu labklājību. Projekta "Sieviete var būt investore!” ietvaros aicinām jebkuru iesaistīties diskusijā par noturīgiem mītiem.
    Ar kodu “INVESTORE25” iegādājies Investoru Kluba gada abonementu ar 25% atlaidi. Izmanto atlaidi arī uz Investoru Festivālu, kas notiks 8. jūnijā. Atlaide spēkā visu martu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība