• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Janvāris kā barometrs pārējam gadam

    Šis ir kārtējais brīdis, kad var piesaukt tādu Janvāra barometra hipotēzi. Tā paredz – ja gada pirmais mēnesis akcijām kā kopumam izvēršas veiksmīgs, tad arī visu gadu tām izdosies noslēgt ar plusiem.Foto: Gottfried Czepluch via www.imago-images.de, Scanpix

    Vājais janvāra sākums liek investoriem aizdomāties, ka akcijas pārāk daudz guvumus aizlienējušas no pagājušā gada.

    Jaunajā 2024. gadā pavadītas vien dažas tirdzniecības sesijas. Neskatoties uz to, daļa jau, šķiet, paspējusi noraizēties par to, ka viss akciju optimisms ir atstāts vecajā gadā. ASV Standard & Poor's 500 indeksa kritums kopš gada sākuma tuvojas 2%, un saplakusi arī Eiropas lielo publiski kotēto uzņēmumu akciju cena. Redzams, ka straujāk atkāpusies tieši līdzšinējo tirgus līderu – lielā septiņnieka, kas aptver Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla un Meta Platforms, - akciju cena. Šo uzņēmumu gravitācija ir tik spēcīga, ka īsti kur sprukt nav arī visam kopējam tirgum.
    Sākums ir svarīgs daudziem procesiem. Ja tas padodas veiksmīgs, tad lietas pie šādas inerces var turpināt risināties daudzmaz pozitīvā veidā. Kaut to līdzīgu var attiecināt un janvāra mēnesi un visu gadu kopumā. Līdz ar janvāri ir sācies jauns apaļš atskaites posms, un cilvēku prātos tam var būt visai nozīmīga loma. Proti, šis ir kārtējais brīdis, kad var piesaukt tādu Janvāra barometra hipotēzi. Tā paredz – ja gada pirmais mēnesis akcijām kā kopumam izvēršas veiksmīgs, tad arī visu gadu tām izdosies noslēgt ar plusiem. Par šo varētu pasmīkņāt, ja šai hipotēzei nebūtu izrādījusies taisnība aptuveni 80% gadījumos jeb gados, kad janvāra sniegums pareģojis akciju cenu virzienu visā pārējā jaunajā gadā.
    Kas ir janvāra barometrs
    Janvāra barometra hipotēze piepildījās arī pagājušajā gadā. Pirms gada arvien varēja sameklēt kādu visai nopietnu iemeslu (vai pat vairākus), kādēļ pārdot akcijas. 2023. gada janvārī ASV akcijas gan uzrādīja visai spēcīgu pieaugumu, kam tad palīdzēja degsme ap mākslīgā intelekta biznesa izaugsmes potenciālu un cerības uz augstāko procentu likmju punktu. Kā varam secināt tagad, arī viss 2023. gads kopumā akcijām, neskatoties uz konstanto bažu sienu un par pārsteigumu daudziem, bija ļoti veiksmīgs. Galu galā ar ASV akciju kopuma turēšanu savu šādu bagātību investoram būtu izdevies pieaudzēt par ceturto daļu.
    “Ja janvāris ir pozitīvs, investori liek naudai strādāt. Viņi saka Federālajai rezervju sistēmai (FRS), ekonomikai, uzņēmumiem, kuros viņi iegulda, ka viņi domā, ka šogad varētu būt gaidāma izaugsme,” The Wall Street Journal teic, piemēram, Gateway Investment Advisers investīciju stratēģi.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība