• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Vispārējā drūzmēšanās ap vienu tēmu - nākamā gada mīksto piezemēšanos

    Šo gadu kopumā var uzskatīt kā izcilu piemēru teicienam, ka “buļļu tirgus kāpj pret bažu sienu”.Foto: Erik McGregor/SIPA

    Neskatoties uz bieži vien priekšplānā izceltajiem riskiem, ASV akciju cena, ja vērtē Standard & Poor's 500 vērtspapīru indeksa izmaiņu, šogad palielinājusies par 23%. Šķiet, šo gadu kopumā var uzskatīt kā izcilu piemēru teicienam, ka “buļļu tirgus kāpj pret bažu sienu”.

    Spējais akciju kāpums pēdējās nedēļās lielā mērā saistīts ar vispārējo pieņēmumu, ka ietekmīgākās centrālās bankas nākamgad izšķirīgi atkāpsies no sava procentu likmju ziņā “augstāk un ilgāk augstu” uzstādījumā. Jau minēts, ka nu vērojama teju kā tāda sacensība, kurš nākamajām gadam noprognozēs lielāku procentu likmju kritumu. Šķiet, materializējies vispārējs pieņēmums par to, ka ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) nākamgad būs pat kā tāds apdrošinātājs ar bezgalīgi dziļām kabatām pret kādiem sliktākiem scenārijiem gan ekonomikai, gan akciju tirgum. Jeb ir sajūsma, ka FRS no galvenajām rūpēm par inflācijas savaldīšanu ir pārslēgusies arī uz ekonomikas izaugsmes apdrošināšanu.
    “Augstāk un ilgāk augstu likmju uzstādījums ir miris. Pauels [ASV FRS vadītājs Džeroms Pauels] tam [pagājušajā nedēļā] uzrakstīja epitāfiju,” esošo sajūtu par pasaules ietekmīgākās centrālās bankas politiku Financial Times rezumē Invesco analītiķi.
    Drūzmēšanās ap vienu patiesību
    Daži bažīgie gan tradicionāli paliek, kur šoreiz tie norāda, ka investoriem šobrīd būtu jābūt visai uzmanīgiem, jo liela daļa no peļņas, kas saistīta ar to pašu centrālo banku monetārās stingrības augstākā punkta sasniegšanu (tas nozīmē, ka nākamais solis tiks sperts šīs politikas atmaidzināšanas virzienā), jau varot būt nosmelta. Proti, akciju un arī etalona obligāciju cena ir spēji pieaugusi, lai gan daudz aprunātā likmju samazināšana vēl nemaz nav sākusies.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība