• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Egija Veisa: Man ir svarīgi zināt, kas notiek apkārt, un Investoru Klubs palīdz to ieraudzīt

    Egija Veisa ir personīgo finanšu padomniece, kas šajā jomā strādā jau 4 gadus, palīdzot cilvēkiem sakārtot viņu finanses, lai viņi varētu maksimāli izmantot naudas potenciālu. Kad finanšu pamati ir sakārtoti, tad var sākt investēt. Tieši vēlme sākt investēt bieži ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēki izmanto finanšu konsultantu pakalpojumus. Egija ir pārliecināta - kad tiek uzsākti pirmie soļi investīcijās, noderīga ir Investoru Kluba klātbūtne. Par to visu plašāk sarunā turpinājumā.

    Kurā brīdī cilvēki parasti pie tevis vēršas? Kurā brīdī ir jāsāk domāt par kārtību finansēs?
    Patiesībā atbildes uz šiem abiem taviem jautājumiem atšķiras. Kad vajadzētu sākt domāt? Es gribētu, lai to māca jau skolās. Zinu, ka skolās, piemēram, aptuveni trīs mēnešus māca, kā locīt papīru, veidot origami. Varbūt 3 origami nodarbības varētu aizstāt ar sarunām par finansēm? Saprotu gan, ka līdz kam tādam mums vēl daudzi gadi ejami, līdz ar to būtu vērtīgi par šo tēmu domāt, saņemot pirmo algu, bet realitātē ir vēl citādāk.
    Pamanu, ka lielākoties pie manis klienti vēršas, kad grib sasniegt kādu mērķi – izveidot drošības spilvenu, atbrīvoties no kredītiem, sakrāt kādam pirkumam, izveidot kontroli pār savām finansēm utt. Visbiežāk konsultanta atbalsts nepieciešams, kad cilvēks vairs nesaprot, kas notiek viņa finansēs, kur paliek nauda. Bet situācijas ir tiešām dažādas. Reiz vienā dienā pie manis atnāca cilvēks ar 1000 eiro ienākumiem, 8 kredītiem un 5 bērniem, bet nākamajā dienā jau konsultēju kādu ar 15 000 eiro algu, vienu kredītu un diviem bērniem. Katram nepieciešama sava pieeja, vispārīgi ieteikumi neder nevienam no viņiem.
    Vai mēdz būt situācijas, kad šķiet, ka cilvēkam nevar palīdzēt, jo finanšu jomā ir absolūts bardaks?
    Nē, tā gan nav, es ticu, ka vienmēr, ja vien ir tāda vēlme, visu var sakārtot. Viss, kur esam savās finansēs, ir kādu rīcību vai ieradumu rezultāts. Visu var mainīt, ja saprotam, kāpēc. Ja redzams, ka ir slikti, tad skaidrs, ka, neko nemainot, pēc kāda laika būs vēl sliktāk, bet, ieviešot jaunus ieradumus, varam nonākt kādā labākā punktā. Es tiešām nedomāju, ka situācijas var būt bezcerīgas. Izaicinājumi ir vienmēr un katram tie ir savi, bet ar gribasspēku, sistēmu un atbalstu viss ir paveicams.
    Saprotu, ka situācijas ir individuālas, bet tomēr – kas ir pamatlikumi, kas jāievēro visiem?
    Jā, ir noteikti pamata soļi, caur kuriem rekomendēju virzīties. Nemainīgi pirmais solis vienmēr būs drošības spilvens – sēklas spilvens vai pilnais drošības spilvens, (uzreiz var ķerties pie lielā, ja nav dārgie kredīti). Tāpat pats fundaments r tas, ka jānodefinē mērķi un vērtības – tas ir visa pamatā, tikai pēc tam seko cipari. Nākamais uzdevums ir atbrīvoties no dārgākiem kredītiem un tad jau visbiežāk esam gatavi arī uzsākt investēšanu
    Labāk atbrīvoties no hipotekārā kredīta vai investēt?
    Hipotekāro kredītu es lielākoties neskaitu par superdārgo kredītu. Uz šo jautājumu nav vienas atbildes. Es pati izvēlos labāk investēt, jo matemātiski redzu, ka tas man dod lielāku vērtību, bet tas tā nebūs visiem. Ir jāņem vērā gan procentu likmes, gan kredīta atlikums, atlikušais termiņš un arī izpratne par investīcijām. Patiesībā jau varianti ir trīs: investēt, atmaksāt kredītu vai visu iztērēt. Skumji ir tajā brīdī, kad visbiežāk cilvēki izvēlas trešo variantu. Lai to mainītu, ir nepieciešama finanšu pratība.
    Viena no lielākajām izdevumu pozīcijām daudziem ir pārtika. Kā tās iegādi plānot gudrāk?
    Ir viena lieta, ko es iesaku klientiem un par ko dzirdu labas atsauksmes. Rosinu veidot atsevišķu kontu pārtikas izdevumiem, pievienojot šim mērķim atsevišķu bankas karti. Tā nemitīgi ir redzamas robežas šai vienai no sāpīgākajām izdevumu kategorijām. Es gan nevienam nesaku, ka ir jāēd mazāk vai tamlīdzīgi. Kā jau minēju, es pieeju caur vērtību prizmu. Piemēram, man personīgi nav mērķis iztērēt maksimāli maz pārtikai, jo tās iegāde atbalsta manas vērtības – veselību, prieku, laika ekonomiju. Nekad neiesaku drastiski kaut ko nogriezt, svarīgāk ir noteikt robežas.
    Kādas tipiskākās kļūdas esi novērojusi finanšu pratības jomā?
    Tādu ir tiešām daudz! Šķiet, tipiskākā ir neregulāro maksājumu neapzināšanās. Kad ir jāaprēķina ikmēneša izdevumi, cilvēki nosauc pārtiku, komunālos maksājumus, kredītus, telefona rēķinus – fiksētās summas, ar ko rēķinās, taču ar to nepietiek. Liela grupa ir neregulārie maksājumi – par medicīnu, izbraukumiem, automašīnas tehnisko apskati, apģērbu, dāvanām utml. Ja šos izdevumus neierēķina, bet plāno visu, kas paliks pāri pēc obligāto maksājumu segšanas, novirzīt investīcijām, tad var gadīties, ka investīcijām nekas neatliek, jo, piemēram, bija bērnam jāpērk jauns kombinezons vai jātērējas Ziemsvētku dāvanām.
    Otra tipiskā kļūda ir viss saistībā ar drošības spilvenu. Pat tad, ja šāds spilvens ir, nereti tas pēc iztērēšanas netiek atjaunots, tas mēdz būt pārāk liels vai mazs utt. Par to tik daudz tiek runāts, tomēr ir gana daudz faktoru, kuros iespējams kļūdīties.
    Kā ir ar ģimenes budžetu – vai tev ir prātā kāds iespējami labākais risinājums šajā jomā?
    Laikam jau man nebūs viena iespējami labākā risinājuma, jo situācijas ir pārāk dažādas. Katrā ģimenē ir citādas attiecības, uzticēšanās līmenis, ienākumi utt. Bet es uzskatu, ka brīdī, kad finanses tiek saliktas kopā, ģimene iegūst neticamu spēku. To noteikti nevajag uztvert kā savstarpēju atskaitīšanos par katru iztērēto eiro, nē, to tas nenozīmē. Svarīgi ir kopā virzīties uz noteiktiem mērķiem. Bieži cilvēki dzīvo zem viena jumta, taču dažādās pasaulēs – viens dzīvo superlabi, bet otrs slīgst parādos.
    Pie manis reiz vērsās kāds pāris, kas bija kopā jau 14 gadus. Viņi ne reizi nebija runājuši par naudu. Abi atnāca pie manis, pildīja dažādus uzdevumus, lai saprastu mērķus, un atzina, ka šī ir kā jauna satikšanās – attiecības piedzīvoja pārdzimšanu. Viņi nesaprata, kā tik ilgi varējuši par to nerunāt.
    Kurā brīdī cilvēks ir gatavs sākt investēt?
    Kad viss augstākminētais ir sakārtots – ir definēti mērķi un vērtības, izdevies atbrīvoties no dārgajiem kredītiem, izveidots drošības spilvens, apzināti neregulārie maksājumi, var sākt investēt. To darot, ir ļoti svarīgi izglītoties, nedarīt lietas uz dullo, lai arī cik labi tas sākumā neizskatītos.
    Kā izglītoties?
    Viens no variantiem ir lasīt Investoru Klubu. Man patīk arī Investoru Kluba izdotā mazā, sarkanā grāmata pat investēšanu, kas ir uzskatāma par investīciju Bībeli. Var izmantot arī resursus citās valodās, klausīties podkāstus, apmeklēt apmācības utt.
    Vai tu pati lasi Investoru Klubu?
    Jā, man tas ir ieviests kā ieradums. Es ieradumus veidoju apzināti, man ir atskaitīšanās sistēma, kurā tos fiksēju. Viens no ķeksīšiem, kuru man katru nedēļu ir jāievelk, ir par Investoru Kluba lasīšanu. Lai arī mana investīciju stratēģija ir vienkārša, es vienlaikus nebāžu galvu smiltīs, bet interesējos par apkārt notiekošo. Man ir svarīgi zināt, kas notiek apkārt, un Investoru Klubs ir laba vieta, kur ieraudzīt kopējo bildi par investīciju pasauli. Man patīk, ka esmu zinoša par svarīgo. Iesaku portālu lasīt arī saviem klientiem. Viņiem šobrīd ir iespēja portālu lasīt par īpaši izdevīgu cenu un zinu, ka daudzi to jau ir izmantojuši.
    Vēlies saņemt citu noderīgu saturu par investīcijām? Reģistrējies gada abonementam un saņem 30% atlaidi ar kodu “VEISA”. Nenokavē! Piedāvājums spēkā tikai līdz 31.01.2024.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība