• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ingus Rutulis: Vislabāk ir, ja investoram intuīcija ir apvienota ar zināšanām

    Ingus Rutulis ir 29 gadus vecs uzņēmējs, tiktokeris, influenceris un golferis, kurš plašākai sabiedrībai zināms ar to, ka pirms dažiem gadiem Latvijā ieveda Kendamas, kas kļuva par ļoti pieprasītu rotaļlietu jauniešiem. Tas ļāva viņam labi nopelnīt un raisīja domas, kur investēt līdzekļus. Ikvienam, kurš par šo tēmu domā, Ingus rosina lasīt Investoru Klubu, jo tā ir iespēja justies gudrākiem finanšu jomā.

    Kā kopumā sākās tavs ceļš finanšu pasaulē?
    Savu pirmo biznesu uzsāku 2013., 2014. gadā. Kendamu projekts sākās 2018. gadā, tajā nopelnīju vairāk naudas, bija jādomā, kā to gudri izmantot. Es šodien neteikšu, ka es to 100% iztērēju gudri, bet lielāko daļu naudas tomēr esmu tērējis tā, kā vajadzētu, tā man arī šodien turpina palīdzēt dzīvot.
    Ko, tavuprāt, nozīmē “naudu iztērēt gudri”?
    Jauniešiem ir tendence daudz naudas iztērēt sliktai pieredzei. Ienāk lielāka nauda un tā tiek iztērēta ātram priekam, jo ir sajūta, ka nākamajā mēnesī taču atkal ienāks daudz naudas, bet ne vienmēr tas tā notiek. Ir būtiski brīdī, kad ienāk vairāk naudas, mazliet padomāt arī uz priekšu, izveidot kaut kādu drošības spilvenu, lai turpinātu veiksmīgi dzīvot.
    Kur investē pats? Vai pērc, piemēram, akcijas?
    Jā, man ir pieredze arī šajā jomā, tāpat arī esmu pircis kriptovalūtas, dārgmetālus mākslas darbus. Neesmu ieguldījis tikai nekustamajos īpašumos. Šobrīd investēt akcijās ir elementāri, ir vienkārši sekot līdzi visai informācijai, piemēram, tajā pašā Revolut, kur ir izveidots pavisam vienkāršs interfeiss, darījumus veikt ir pavisam elementāri ikvienam.
    Kā soli pa solim veidojās tava finanšu pratība – kad saņēmi pirmos lielos līdzekļus, kur tos investēji?
    Patiesībā mana pirmā investīcija bija salīdzinoši nepopulāra, taču, manuprāt, mūsdienās ir īpaši svarīga. Es ieguldīju personīgajā zīmolā, savā atpazīstamībā, jo man bija svarīgi, lai cilvēki zinātu, kas es esmu. Tā man vēlāk bija vienkāršāk uzsākt jebkādas sadarbības, attīstīt influenceru biznesu, jo cilvēki mani jau zināja. Tā ir nestandarta lieta, bet joprojām uzskatu, ka tajā ir vērts ieguldīt. Tālāk jau sekoja ieguldījumi akcijās, kriptovalūtās. Vēl pirms tam iegādājos arī vairākus mākslas darbus. Man ir vairāki draugi mākslinieki, gribēju viņus atbalstīt. Man bijusi arī iespēja dažus darbus nopirkt vēl pirms tie nonāk pārdošanā. Es ticu, ka šie cilvēki “izaugs lieli”.
    Vai tev ārpus Kendamu projekta ir vēl kāds īpaši veiksmīgas peļņas stāsts?
    Kopumā vairāk koncentrējos uz ilgtermiņa ieguldījumiem, tāpēc īstermiņa lēcieni man nav tik svarīgi. Ir gan arī viens labs stāsts par ieguldījumu mākslā. Neminēšu ne mākslinieka vārdu, uzvārdu, ne summu, taču nesen izsolē pārdevu mākslas darbu, ko pirms 3 gadiem iegādājos no limitētas kolekcijas. Man to izdevās pārdot ar 800% peļņu. Tas man bija tāds pirmais lielais mākslas darba pārdošanas darījums.
    Ir sajūta, ka tev ir ļoti spēcīga intuīcija par lietām, kas varētu “aiziet”. Cik svarīga ir intuīcija finanšu ieguldījumu jomā?
    Tā ir ļoti svarīga, taču nozīme ir ne tikai tai. Manuprāt, vislabāk ir, ja intuīcija ir apvienojumā ar zināšanām. Ja kādu laiku esi iedziļinājies ekonomikā, biznesa pamatos, ja esi izpratis, kā tas viss darbojas, tad tālāk ir vieglāk pieņemt lēmumus. Es pats esmu pilnībā izgājis cauri dažādiem biznesa procesiem, es zinu, ka uz katru lietu ir svarīgi raudzīties tikai no sava skatupunkta, bet arī dažiem citiem, nevajag uzskatīt savu uztveri par vienīgo pareizo. Arī ieguldījumu jomā ir jāskatās plaši, pieslēdzot dažādas maņas un zināšanas.
    Vai tev apkārt esošie jaunieši daudzi investē?
    Nē, es nezinu daudzus tādus. Iespējams, tas tāpēc, ka Latvijas ekonomiskā situācija nav tik spīdoša, algas šeit nav kā Rietumeiropā, cilvēki bieži nevar atļauties investēt, jo dzīvo no algas līdz algai. Protams, ir arī izņēmumi, kad jauniešiem ir vai nu turīgi vecāki vai pašiem veiksmīgs bizness, tādējādi arī ir resursi, ko ieguldīt.
    Te gan gribu arī piebilst, ka investīcijām ne vienmēr vajag daudz naudas, pietiek arī ar nelielu summu, lai sāktu uzkrāt un domātu par nākotni. Un Investoru Klubā un sabiedrībā kopumā noteikti ir svarīgi par šīm tēmām runāt, lai vairāk arī jauni cilvēki saprot, ka pirmos saņemtos līdzekļus varbūt nevajag ieguldīt jaunākajā automašīnā vai dārgā ceļojumā, tos var iztērēt arī gudrāk.
    Ņemot vērā tavu spēcīgo intuīciju, ir interesanti zināt, kādas akcijas ir tavā portfelī!
    No Baltijas biržas tur nav nekā. Es dodu priekšroku uzlecošām Amerikas kompānijām, kas strauji performē. Nav obligāti jāpērk Apple, Tesla vai Amazon. Ja ir brīvs miljons, noteikti to var darīt, bet es uzskatu, ka aizraujošāk ir pamanīt uzlecošās jaunās zvaigznes. Jā, tur vajag intuīciju.
    Vai esi sasniedzis tādu situāciju, ka vari nestrādāt no plkst.8.00 līdz 17.00 un ļauties jaunām idejām?
    Jā, esmu priecīgs, ka man ir šāda brīvība. Es varu arī katru dienu ņemt brīvu, man šādi ir izdevies sakārtot savu dzīvi. Varu brīvi strādāt pie jauniem projektiem, daudz ko izmēģināt. Es daudz kļūdos, bet apzinos – ja 10 reizes nekļūdīšos, nepienāks tā 11. reize, kad es varēšu kaut ko sasniegt un labi nopelnīt. Arī tagad strādāju pie jauna uzņēmuma izveides – ik pa laikam vajag kādu jaunu asumu dzīvē.
    Apzinos, ka nav daudz cilvēku, kas 29 gadu vecumā var šādi atļauties, tāpēc patiesi novērtēju, ka man ir šāda iespēja. Gājis ir visādi. Kad pabeidzu vidusskolu, izkritu no augstskolas un sāku savu pirmo biznesu. Toreiz es pamatīgi zaudēju un nācās 2015. gada sākumā no Rīgas atkal pārcelties atpakaļ pie vecākiem uz Valmieru. Atceros dienu, kad tētis ienāca manā istabā un teica: “Vecīt, tev ir 21 gads, tu dzīvo pie vecākiem. Vajadzētu kaut ko sākt domāt!” Mamma to bija dzirdējusi un teica: “Neuztraucies, guli droši! Tev noteikti dzīvē būs periodi, kad nevarēsi šādi gulēt un paslinkot.”
    Un tā arī bija, vai ne?
    Jā, drīz pēc tam pārcēlos uz Norvēģiju, trenēju tur haskiju šķirnes suņus kamanu sacensībām. No agra rīta līdz vēlam vakaram biju ārā, aukstumā, ar suņiem, tobrīd jau pilnībā sapratu mammas teikto. Tā bija laba pieredze.
    Vai tu lasi Investoru Klubu?
    Jā, es par to uzzināju pagājušajā gadā. Es kopumā neticu masu medijiem, man nepatīk, ka ziņas tiek veidotas ar mērķi vākt klikšķus, reizēm pēc lasīšanas ir muļķīga sajūta, taču ar Investoru Klubu viss ir pavisam citādi. Te nav nekādu muļķīgu ziņu, te ir iespēja justies gudrākam, mācīties un lasot ir nevis sajūta, ka pazaudē laiku, bet gan ieguldi sevī.
    Vai Investoru Klubs ir piemērots arī iesācējiem – tiem, kas vēl tikai domā par pirmajiem ieguldījumiem?
    Jā, tā ir vieta, kur saprast, kā sākt ieguldīt. Jebkāda turība lielākoties veidojas pamazām, ar izglītošanos un izpratni, ar sevi. Investoru Klubs ir vieta, kur smelties šīs svarīgās zināšanas. Lai kļūtu par veiksmīgu cilvēku, svarīgas ir daudzas nianses, sīki paradumi, kas mūs maina. Piemēram, ir vērtīgi katru rītu agri celties, skriet, lasīt labu literatūru, kāds ir arī Investoru Klubs. Tas viss veidojas kā labi ieradumi, kas palīdz dzīvē vairāk sasniegt. Pamanīju arī, ka Investoru Klubam ir jau vairāk nekā 50 epizodes. Tas ir labs rezultāts un plašs materiāls, ko ikviens var izmantot savā labā.
    Jālasa Investoru Klubs un pamazām jāsāk ieguldīt!
    Tieši tā. Es arī rosinu sākt ar mazumiņu. Daži centi dienā aizies (izdalot mēneša maksu uz dienām) par Investoru Klubu. Paralēli var sākt, piemēram, pa 10 eiro mēnesī investēt akcijās, fondos un citur. Paies pāris mēneši, nebūs iztērēts daudz naudas, bet būs gūta lieliska pieredze. Sākumā pat neiesaku pārspīlēt ar summām, labāk kļūdas ir pieļaut pa lēto! Un galu galā – nevienam jau uzreiz nerodas miljons ko investēt.
    Vēlies saņemt citu noderīgu saturu par investīcijām? Reģistrējies gada abonementam un saņem 30% atlaidi ar kodu “INGUS”. Nenokavē! Piedāvājums spēkā tikai līdz 31.01.2024.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība