• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Vai ieguldījumi savstarpējos aizdevumos ir droši

    Foto: Estateguru

    Tāpat kā jebkura cita ieguldījuma gadījumā, pirms ieguldīt savu nopelnīto naudu, ir svarīgi zināt ar savstarpējiem aizdevumiem saistītos riskus. Tikpat svarīgi ir tas, kā platformas novērtē, pārvalda un atspoguļo šos riskus. Mēs aplūkojam divas no galvenajām P2P aizdevumu platformu riska kategorijām un dažādus pasākumus, kas tiek veikti to mazināšanai.

    Pūļa finansējuma jeb savstarpējie aizdevumi ir salīdzinoši jauna parādība finanšu pasaulē, taču tā noteikti nav pārejoša modes tendence. Gan investori, gan aizņēmēji var gūt labumu, pirmajiem gūstot lielāku peļņu, bet otrajiem – zemākas procentu likmes, ja no finansējuma piesaistīšanas vienādojuma tiek izslēgti tradicionālie risinājumi.
    Taču ne vienmēr viss, kas šķiet labs, ir tāds, kāds šķiet. Iespējams, jūs lasāt šo rakstu, jo jūs vilinājušas garantijas, nodrošinājumi vai mārketinga rīki, kas liek domāt, ka dažas savstarpējo aizdevumu iespējas ir pilnībā drošas. Patiesībā ieguldījumi vienmēr ir saistīti ar risku, un ne visas iespējas vai platformas to risina vienādi.
    Estateguru darbinieki, kuriem ir liela pieredze nekustamo īpašumu attīstības un finanšu jomā, to labi apzinās. Šī izpratne ir pamatā mūsu riska novērtēšanas un samazināšanas metodēm, un līdz šim tās ir sevi pierādījušas kā ļoti efektīvas, jo mūsu rezultāti un statistika ir tik laba, ka daži cilvēki apšauba to patiesumu – pārāk labi, lai būtu īsti! Kā jau iepriekš norādījām, bieži vien šādi pieņēmumi var izrādīties taisnība, tāpēc pārredzamības vārdā un ar mērķi kliedēt šaubas, mēs apskatīsim divas galvenās P2P kreditēšanas riska kategorijas un to, kā tās vislabāk samazināt.
    Ar platformu saistītie riski
    Tas ir viens no sliktākajiem scenārijiem jebkuram investoram – pieslēgties savam virtuālajam investora kontam, lai konstatētu, ka tas vairs neeksistē. Aizmirstiet par peļņu, kas notiek ar jūsu ieguldījumiem? Vai tos var atgūt, un vai kādam tas rūp? Ar platformu vairs nav iespējams sazināties…
    Vienmēr ir svarīgi izlasīt jebkurai platformai pievienotos noteikumus un nosacījumus un pārliecināties, vai tajos nav kādu aizdomīgu vai riskantu punktu, piemēram, uzņēmuma iespēja tos mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma vai piekrišanas. Tāpat uzmanīgi sekojiet līdzi, vai platformas lietošanas nosacījumos ir iekļauts punkts, kas nosaka, ka ieguldītāja līdzekļi nav platformas īpašums, un esiet piesardzīgi, ja to neatradīsiet. Atbilstošu noteikumu vai pārredzamības trūkums pieļauj krāpnieciskas vai citādi jūsu līdzekļu apdraudošas rīcības iespēju. Tāpat arī platformām regulāri jāsagatavo visaptveroši finanšu pārskati par to darbību.
    Noskaidrojiet, kāds ir darbības protokols gadījumā, ja platforma bankrotē, un izpētiet tās īpašnieku un augstākā līmeņa vadību, lai pārliecinātos, ka viņi ir profesionāļi savā jomā. Vēsturiska iesaiste jebkāda veida negodprātīgā finanšu pārvaldībā ir brīdinājuma zīme, ka jūsu nauda varētu nebūt drošās rokās. Jums vienmēr vajadzētu dot priekšroku savu ieguldījumu drošībai, nevis potenciālajai peļņai. Ja platforma publicē informāciju, kas šķiet pārāk ienesīga vai izdevīga, lai būtu patiesa, visticamāk, tā arī ir.
    Estateguru ir nekustamā īpašuma investīciju starpnieks, un mēs nepārvaldām lietotāju aktīvus. Ieguldījumu līgumi tiek parakstīti starp aizņēmēju un ieguldītāju, Estateguru tikai atvieglo šo darījumu ar tiešsaistes platformu šo darījumu veikšanai. Gadījumā, ja Estateguru bankrotētu, tiks iecelta līgumstruktūra, kas pārņems Estateguru lomu, lai apkalpotu visus ieguldījumus. Pat šajā sliktākajā gadījumā mūsu lietotāji joprojām varēs piekļūt saviem līdzekļiem.
    Estateguru pārvalda daži no pieredzējušākajiem nekustamā īpašuma attīstītājiem Igaunijā. Mūsu dibinātājs Marek Pärtel darbojas nekustamā īpašuma nozarē jau kopš 2002. gada, pārraugot attīstības un investīciju projektus visā Eiropā. Viņš ir arī vadošās dzīvojamo īpašumu attīstības grupas Invego līdzdibinātājs. Mūsu vadības komandā ir pieredzējušākie un atzītākie finanšu, vērtēšanas un nekustamā īpašuma speciālisti no visas pasaules, kas darbojas septiņās valstīs.
    Ar aizņēmēju saistītie riski
    Acīmredzamākais un saprotamākais risks, kas saistīts ar P2P jeb savstarpējiem aizdevumiem, ir raksturīgs katram aizdevumam, proti, ka aizņēmējs nespēs laikus veikt procentu maksājumus vai vispār neatmaksās aizdevumu. Noteikt, kas ir uzticams aizņēmējs, ne vienmēr ir viegli. Tāpat arī ir taisnība, ka, jo pievilcīgāka ir potenciālā peļņa, jo lielāka varbūtība, ka jūs to nekad faktiski nesaņemsiet. Platformas novērtē risku, izvērtējot potenciālos aizņēmējus saskaņā ar pašu izstrādātiem kritērijiem.
    Lai gan kriptovalūtas un citi moderni ieguldījumu veidi šobrīd šķietami ir modē, ieguldījumiem projektos, kas piedāvā nodrošinājumu, kas pārsniedz to vērtību, ir ļoti acīmredzamas priekšrocības. Nodrošinājums nekustamā īpašuma veidā ir īpaši nomierinošs, jo, lai gan uzņēmumi un kriptovalūtas var zaudēt vērtību pat pēc viena ieraksta vietnē twitter, nekustamajam īpašumam ir tendence saglabāt savu vērtību ilgtermiņā.
    Estateguru platformā teju visi mūsu projekti ir nodrošināti ar pirmās kārtas hipotēku. Potenciālie aizņēmēji tiek iepriekš pārbaudīti un tiek izvērtēta viņu atbilstība stingriem kritērijiem. Tiek novērtēta finansiālā stabilitāte, un apkopota svarīgākā informācija, tostarp fakti par iepriekšējiem projektiem un panākumiem uzņēmējdarbībā, kā arī biznesa plāns, ja tāds ir pieejams. Tā kā esam ar nekustamo īpašumu nodrošināti aizdevēji, mēs novērtējam arī nekustamā īpašuma nodrošinājumu, ņemot vērā tā atrašanās vietu, tirgus vērtību, novērtējuma ziņojuma metodoloģiju un to, par kādu cenu tas iepriekš pārdots.
    Būtībā mēs izmantojam tradicionālās banku kreditēšanas procedūras, ko atbalsta un paātrina modernās tehnoloģijas. Mēs konsultējamies arī ar trešo pušu ekspertiem un uzturam kontaktus ar projektu būvuzraugiem. Mūsu īpaši piesaistītie darbinieki regulāri veic pārbaudes uz vietas objektā, līdz projekts ir pabeigts. Tas viss ļauj veikt ātrāku un visaptverošāku novērtējumu. Estateguru nesasauc valdi reizi nedēļā, lai apsvērtu nākamo ieguldījumu, mēs finansējam projektus 24/7 tiešsaistes platformā.
    Stingrie un pārbaudītie vērtēšanas kritēriji nodrošina, ka tas notiek reti, taču Estateguru ir ātrs un efektīvs investoru līdzekļu atgūšanas process gadījumā, ja aizņēmējs tomēr nespēj pildīt savas saistības. Vispirms mēs darām visu iespējamo, lai panāktu mierizlīgumu, taču, ja aizņēmējs absolūti nespēj sadarboties, mēs izbeidzam līgumu un rīkojam ātru nodrošinājuma pārdošanu izsolē, lai pēc iespējas ātrāk atmaksātu naudu mūsu investoriem.
    Vēl viena dzīves un ieguldījumu patiesība ir tāda, ka “visas olas likt vienā grozā” reti kad ir laba ideja. Estateguru ļauj investoriem diversificēt aizdevumu veidus (attīstības, īstermiņa un uzņēmējdarbības aizdevumi) un nodrošinājumu īpašumu atrašanās vietas (mēs darbojamies Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Spānijā, Somijā, Portugālē, Vācijā, Lielbritānijā un plānojam paplašināt savu darbību jau pavisam drīz) izteiksmē. Ieguldījumi dažādos aizdevumu veidos ar dažādiem nodrošinājuma īpašuma veidiem samazina koncentrācijas risku, savukārt ģeogrāfiskā diversifikācija samazina reģionāli ekonomiskos faktorus, kas saistīti ar tirgus vai politiskajiem riskiem. Pat ņemot vērā šos pasākumus, mēs iesakām diversificēt savus ieguldījumu portfeļus arī ārpus Estateguru platformas un P2P kreditēšanas kopumā. Tai vajadzētu būt daļai no jūsu portfeļa, bet ne visam portfelim.
    Estateguru piemēro pēc iespējas zemāko aizdevuma vērtības attiecību (LTV) kā papildu aizsardzību pret tirgus novirzēm. Mūsu vidējais vēsturiskais LTV ir zem 60%, kas nozīmē, ka īpašuma vērtībai būtu jāsamazinās par vairāk nekā 40%, lai mūsu investori ciestu zaudējumus. Piemērojot zemu LTV koeficientu, rūpīgi izvēloties projektus un balstoties uz profesionālu speciālistu pieredzi, varam nodrošināt mūsu lietotāju naudas drošību un saglabāt vidējo peļņu nedaudz virs 11% gadā.
    Ir svarīgi vēlreiz uzsvērt, ka neviens ieguldījums nav garantēts. Domāt, ka kāda veida ieguldījumi ir pilnībā droši, ir naivi, un mēs aicinām jūs vienmēr veikt pienācīgu pārbaudi un uzdot visus interesējošos un neskaidros jautājumus, pirms ieguldāt savu naudu. Nekad neieguldiet vairāk, nekā esat gatavi zaudēt. Mūsu klientu apkalpošanas speciālisti ar prieku palīdzēs jautājumu vai neskaidrību gadījumā.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība