• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Rīta komentārs 19.03.2024. Negatīvo likmju ēra beidzas pat Japānā

    Foto: Eugene Hoshiko, Scanpix

    Labrīt!

    Šodien tika sagaidīts vēsturisks lēmums no Japānas. Šīs valsts centrālā banka pirmo reizi 17 gados paaugstināja savas jēnas refinansēšanas procentlikmi. Proti, tā tika palielināta par 0.1 procentpunktu, kur nu tā atrodas pie apaļas nulles. Acīmredzami ir pienācis laiks tam, lai pat Japāna izbeigtu negatīvo likmju eksperimentu. Pagaidām gan šī likme tāpat ir ļoti, loti zema.
    Banka koriģēs arī savu kvantitatīvo mīkstināšanu, kas tautā tiek saukta par likviditātes drukāšanu. Japānas CB turpināšot “vienmērīgā” tempā iegādāties Japānas valdības obligācijas. Tomēr tā pārtrauks biržā tirgoto fondu un nekustamo īpašumu ieguldījumu trastu iegādi.
    Jā, Japānas centrālā banka savas likviditātes drukāšanas programmas ietvaros jau gadiem ar ETF starpniecību uzpirkusi milzīgu skaitu kompāniju akcijas. Tas rezultējies ar to, ka tā ir lielāko akcionāru vidū būtībā visām daudzmaz nozīmīgākajām publiski kotētajām kompānijām Japānā. Aina ir visai interesanta – ja milzīgu privāto kompāniju lielāko akcionāru vidū parādās institūcija, kas aktīvi izdomā naudu.
    ASV akciju tirgus pirmdienas sesiju noslēdz ar kāpumu par 0.63%. Šai tirdzniecības sesijai turpinoties, sākotnējais lielais prieks nedaudz pieplaka.
    Varēja just, ka savā starpā cīnās divi spēki – tehnoloģiju akciju optimisms un spēcīgā šādu akciju inerce pret trauksi par neizbēgamo ASV Federālo rezervju sistēmas sanāksmes (FRS) tuvošanos (trešdien). Beigu beigās pārsvaru pat guva FRS likmju trauksme, kas akcijām daļu svaigākos guvumus lika atdot. Negatīvai sentiments turpinājās arī pēc oficiālas tirdzniecības sesijas beigām.
    Baltijā šodien pirms tam nav ieplānoti lieli uzņēmumu paziņojumi.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība