• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Vai ir labs laiks domāt par lāču tirgus atlaižu medību krājumiem

    Foto: AP/Scanpix

    Akciju tirgus kritums par 20% bieži vien ir signāls, ka ir labs laiks iesaistīties “medniekiem”. Taču stratēģi brīdina, ka Amerikas Savienoto Valstu akcijas var piedzīvot turpmākus zaudējumus un investoriem vēlams saglabāt pacietību.

    “Peļņas lejupslīde ir sākusies. Varētu būt vēl 20-30% samazinājumi," saka Deivids Rozenbergs (David Rosenberg), ekonomists un Rosenberg Research & Associates prezidents.
    Rozenbergs saskata līdzības ar dot-com sabrukumu 2000. gadā, kad pirmajā posmā bija novērojams vidēji liels cenu un peļņas kāpums, bet jau nākamajā solī sākās lejupslīde.
    Pēdējo 50 gadu laikā 20% tirgus kritums 100% gadījumu ir nozīmējis lejupslīdi, saka Rozenbergs, kurš uzskata, ka lejupslīde ir sākusies.
    Ne visi domā, ka recesija jau ir sākusies. Taču Deutsche Bank stratēģi norādījuši, ka, iestājoties lejupslīdei, S&P 500 indekss kritīsies par 35% līdz 40% no augstākajiem rādītājiem. Tas ir vairāk nekā vidējais kritums, taču viņi atzīmē, ka tas var būt loģiski, jo sākotnējais akciju pārvērtēšanas līmenis ir ekstrēmāks nekā parastos ciklos. Un šī lejupslīde iezīmē finanšu kursa maiņu, norāda Deutsche Bank Džims Reids (Jim Reid).
    Viens no katalizatoriem, kas nepieciešams, lai akcijas sasniegtu zemāko līmeni, ir obligāciju ienesīguma samazināšanās, kas parasti ir 160 bāzes punktu kritums no maksimuma 10 gados, saka Rozenbergs. Dažas pazīmes liecina, ka tas ir pie apvāršņa. Pagaidām Rozenbergs saka, ka viņš iesaka pirkt valsts akcijas, jo maz ticams, ka tās sasniegs zemāko vērtību.
    Otrs ieteikums: sāciet apcirpt portfeļus visam, kas ir jutīgs pret ekonomiku un mainās saskaņā ar iekšzemes kopproduktu (IKP). Rozenbergs saka, ka, tuvojoties lejupslīdei, labākas izredzes ir pamatpakalpojumu sniedzējiem - komunālie pakalpojumi, komandītsabiedrības vai veselības aprūpe. Un viņš saka, ka nevajadzētu atteikties no skaidras naudas, kas beidzot ir pietiekami ienesīga, lai kļūtu par alternatīvu.
    "Šis nebūs vienkāršs lāču tirgus. Tā nav finanšu krīze, daudz vairāk izskatās pēc 2000.–2002. gada," brīdina Rozenbergs.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība