• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    VIRŠI-A un Enefit Green akcijas turpina sasniegt jaunas augstienes

    Enefit Green.Foto: Andras Kralla, Äripäev/Scanpix Baltics

    17.novembra tirdzniecības sesiju VIRŠI-A noslēdza ar 7.58% pieaugumu, savukārt Enefit Green ar 5.65% pieaugumu.

    Enefit Green
    Pēc tik ilgstoša pieauguma ik dienu Enefit Green pieaugums sāk izskatīties neapstādināms. Nedēļas laikā Enefit Green akciju cena ir pieaugusi par 18.63%, šodienas tirdzniecības sesiju noslēdzot ar cenu 4.49 eiro par vienu akciju. Kopš IPO, kurš norisinājās oktobrī par cenu 2.90 eiro par akciju, vērtības pieaugums sasniedz jau 54.8%.
    Pie pašreizējās cenas Enefit Green tirgus kapitalizācija sasniedz jau 1.186 miljardus eiro.
    Ņemot vērā svaigākos finanšu datus Enefit Green peļņa iepriekšējos 12 mēnešos bija 55.67 miljonus eiro. Pie šāda peļņas līmeņa un pašreizējās tirgus kapitalizācijas P/E jeb cenas un peļņas attiecība ir sasniegusi jau 21.3.
    Visticamāk, tiem, kas ļoti aktīvi šobrīd uzpērk Enefit Green akcijas vai spekulē ar tām, šāds P/E līmenis liekas adekvāts vai pat vienaldzīgs. Jāatceras, ka šādi kāpumi var turpināties diezgan ilgu laiku, taču tāpat arī jāatceras, ka šādi strauji kāpumi parasti beidzas ar asām korekcijām.
    VIRŠI-A
    Kopš VIRŠI-A nonākšanas biržā uzņēmuma akcijas katru dienu ir piedzīvojušas kāpumu. Salīdzinot ar IPO cenu, pieaugums jau sasniedz 35.8%.
    Visticamāk, šis pieaugums vēl joprojām ir skaidrojams ar investoru vēlmi iegūt pilnu pozīcijas apmēru. Pat ja šobrīd sanāk nopirkt par jau krietni augstāku cenu, tad vidējā cena, kuru iegūst no IPO cenas un šī brīža pirkuma, tāpat ir zemāka par pašreizējo cenu. Iespējams, varam runāt arī par FOMO jeb bailēm palikt aiz borta un nokavēt turpmāku cenas kāpumu.
    Šajā vietā derētu atcerēties, ka arī šis uzņēmums nav ļoti strauji augošs tehnoloģiju uzņēmums, bet gan aktīvu smags uzņēmums ar salīdzinoši nelielu peļņas maržu lielai ienākumu daļai – degvielas tirdzniecībai.
    Arī šis kāpums agrāk vai vēlāk apstāsies un korekcija arī var būt gana asa.
    Citas būtiskas izmaiņas šodien
    Otro straujāko pieaugumu cenā šodien uzrādīja nekustamā īpašuma attīstītājs Pro Kapital Grupp, akciju cenai pieaugot par 7.14%. Šodien nav publicēti jauni oficiāli paziņojumi, kas pamatotu cenas kāpumu. Tā vietā ir jāielūkojas tirdzniecības datos, šodienas darījumu kopējais apjoms ir 18 586 eiro, ko būtu grūti raksturo kā lielu. Pie tam, ja aplūkojam akcijas cenas dinamiku iepriekšējās nedēļas laikā, tad cena ir gan strauji kāpusi 2 dienas iepriekš, gan vēl straujāk kritusi vakar.
    Lielākos kritumus starp Baltijas biržās kotētajiem uzņēmumiem uzrādīja Rīgas kuģu būvētava ar 4% cenas samazinājumu, Bercman Technologies ar 4.17% kritumu un Kauno Energija ar 5.13% kritumu.
    Jāatzīmē, ka 2 no šo uzņēmumu šodienas apgrozījumi ir tik zemi, ka kopumā nav pat vērts par šiem uzņēmumiem runāt. Kauno Energija kopējais apgrozījums bija 40 eiro un Rīgas kuģu būvētavai 794 eiro.
    Atruna: Raksta autoram pieder VIRŠI-A un Enefit Green akcijas.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība