• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Microsoft manā portfelī

    Microsoft izpilddirektors Satja NadellaFoto: Reuters/Scanpix

    Valūtas risks ir jāņem vērā ikvienam investoram, ja viņš vēlas iegādāties akcijas citā valūtā. Arī es ik pa laikam esmu rakstījis par dažādām valūtām, kas palielina vai samazina manā portfelī esošo akciju vērtību eiro, taču tagad Microsoft atgādināja, ka valūtas risks slēpjas arī korporatīvajās investīcijās.

    Pagājušajā nedēļā Microsoft, kuram ir labākā pozīcija manā portfelī, izdeva peļņas brīdinājumu, samazinot ceturtā ceturkšņa ieņēmumu un peļņas prognozi. Tas šķita diezgan neparasti, bet, iespējams, paziņojums ir reāls mēģinājums atturēt investorus, ņemot vērā to, cik nervozi ir tirgi. Tajā pašā laikā jutīgums pret valūtas kursa kustībām ir loģisks, ja tik liela apgrozījuma daļa nāk ne no iekšējā tirgus.
    Microsoft brīdinājumu par peļņu izraisīja ASV dolāra spēcīgums. Jau aprīlī, komentējot iepriekšējā ceturkšņa finanšu rezultātus, finanšu direktore Eimija Huda (Amy Hood) norādīja uz valūtas kursa ietekmi - dolāra stiprums samazināja apgrozījumu par 302 milj. dolāru (kopējais apgrozījums ceturksnī 49.4 mljrd. dolāri) un pieci centi par akciju.
    Vairāk nekā puse Microsoft peļņas nāk no ārpus Amerikas Savienoto Valstu (ASV) tirgus, sākot no biroja programmatūras līdz mākoņpakalpojumiem un datoriem līdz spēļu konsolēm. Iepriekšējā fiskālā gadā, kas beidzās pagājušā gada jūnijā, peļņa pirms nodokļu nomaksas ārpus ASV bija 36.1 mljrd. dolāru, salīdzinot ar 35 mljrd. dolāru ASV tirgū.
    Microsoft brīdināja, ka pārdošanas apjoms pašreizējā ceturksnī būs par 460 milj. dolāru mazāks nekā sākotnēji prognozēts un ka cietīs arī peļņa. Proti, tā vietā, lai celtu cenas, panākta vienošanās par peļņas un apgrozījuma samazināšanu dolāros.
    Nav uzņēmuma bez darbiniekiem
    Šī nav pirmā pazīme, kas liecina par pašreizējās sarežģītās ekonomiskās situācijas negatīvo ietekmi uz Microsoft. Pagājušajā mēnesī tika paziņots par plānu palēnināt jaunu darbinieku piesaisti Windows, Office un Teams lietojumprogrammu nodaļā. Iemesls ir lielā nenoteiktība attiecībā uz prognožu veikšanu un resursu plānošanu.
    Taču tas nenozīmē, ka turpmāk netiks pieņemti jauni darbinieki. Tas notiks! Un arī algas tiks celtas. Kā vēsta ASV mediji, Microsoft plāno gandrīz dubultot savu darbības budžetu un pieaugs darbinieku īpatsvars. No vienas puses, to spiež augstā ASV inflācija, no otras puses, intensīva konkurence talantu vidū.
    Microsoft prezidents Breds Smits (Brad Smith) pagājušās nedēļas emuāra ierakstā sacīja, ka uzņēmums ir gatavs sadarboties ar arodbiedrībām. Līdz šim ziņas vairāk runāja par to, kā tehnoloģiju giganti, piemēram, Amazon un Apple, cenšas apspiest arodbiedrību kustību.
    Microsoft pagājušā finanšu gada beigās strādāja 181 tūkst. darbinieku, un saskaņā ar ASV medijiem neviens no viņiem nav arodbiedrības biedrs. Tomēr šādu soli ir aktivizējis videospēļu ražotājs Activision Blizzard, kuru Microsoft pašlaik pārņem. Iespējams, attieksmes maiņa ir saistīta ar šo darījumu, kas var nodrošināt Microsoft vēl vienu spēcīgu izaugsmes posmu papildus mākoņpakalpojumiem.
    Ātriem soļiem uz priekšu pretī inflācijas mazināšanai
    Bet atpakaļ pie dolāra, kas pēc piektdienas spēcīgā ASV darba tirgus ziņojuma atkal nostiprinājās. Dolārs ir sasniedzis savas spēcīgākās pozīcijas attiecībā pret saviem tirdzniecības partneriem vairāku gadu desmitu laikā. Un tam ir vairāki iemesli. Viens no tiem ir tas, ka grūtos laikos dolārs un dolāra aktīvi joprojām ir investoru pirmās izvēles, lai gan es pats esmu rakstījis par tendencēm, kas varētu vājināt dolāra ilgtermiņa vadību.
    Šobrīd investori joprojām dod priekšroku ASV ekonomikai, kas ir visizturīgākā pret turbulenci. It īpaši, ja salīdzina ar Eiropu, kas vairāk cieš no Ukrainas kara sekām. Par atkarības mazināšanu no Krievijas energoresursiem ir jāmaksā augsta cena.
    Vēl viens būtisks iemesls ir straujā inflācija ASV, ko martā kontrolēja Federālā rezervju sistēma (FRS). Pievilcīgākas ir valūtas, kurās centrālā banka paaugstina procentu likmes. Un saskaņā ar neseno darba tirgus ziņojumu centrālajai bankai nav pamata mainīt kursu vai to bremzēt.
    Darba vietu radīšanas tempi ir palēninājušies, bet bezdarbs joprojām ir ļoti zems un uz katru bezdarbnieku ir gandrīz divas brīvas darba vietas. Arī algu spiediens palēninājās, bet joprojām ir spēcīgs – 5.2%.
    Tādējādi tirgos nav šaubu, ka FRS procentu likmes šomēnes un nākammēnes pieaugs par pusprocentpunktu. Jautājums ir par to, vai septembrī turpināsies tāds pats temps, vai ir iespējams virzīties uz priekšu mazākā solī.
    Klīvlendas FRS prezidente Loreta Mestere (Loretta Mester) piektdien sacīja, ka vēlas redzēt pārliecinošas inflācijas palēnināšanās pazīmes, pirms viņa ir gatava atbalstīt lēnākas procentu likmes. Līdzīgus uzskatus pauduši arī citi.
    Mana mūžīgā kustība joprojām ir konkurētspējīga
    Tomēr spēcīga dolāra kursa ietekme nav sliktākā konkurences problēma Microsoft. Tāda pati problēma attiecas uz citiem ASV tehnoloģiju gigantiem, kuriem ir plaša darbība un tirdzniecība ārpus ASV. Uzņēmumi, kas orientēti galvenokārt uz ASV tirgu, ir labāk aizsargāti pret valūtas ietekmi.
    Microsoft ir vislabākajā pozīcijā manā portfelī. Nesenais brīdinājums par peļņu nemaina manu uzskatu, ka Microsoft ir ļoti labās rokās pašreizējā līdera Satja Nadella (Satya Nadella) vadībā. Uzņēmums ir ieguldījis lielus līdzekļus jaunās izaugsmes jomās.
    Spēja augt un gūt peļņu ir vissvarīgākā lieta. Un, lai gan pašreizējais sarežģītais ekonomiskais klimats liek uzņēmumiem pārskatīt un pastiprināt savus investīciju plānus, tas ne vienmēr notiek uz Microsoft galvenās izaugsmes jomas – mākoņpakalpojumu – rēķina.
    Nekādā ziņā neizceļos ar savu pozitīvo viedokli. Reuters ziņoja par 52 analītiķu viedokļiem attiecībā uz Microsoft akcijām - 30 ir snieguši pirkšanas ieteikumu un 20 pat stingru pirkšanas ieteikumu. Divi analītiķi iesaka turēt akcijas. Credit Suisse Group analītiķi nesen noteica Microsoft akciju mērķa cenu 400 dolāru apmērā, bet JPMorgan Chase & Co analītiķi - 320 dolāru apmērā -, salīdzinot ar 270 dolāru cenu Microsoft akcijām piektdien.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība