• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    ASV ceturtdien notika spēcīgs akciju tirgus rallijs

    Foto: PETER FOLEY

    Zemais nodarbinātības pieaugums Amerikas Savienoto Valstu (ASV) privātajā sektorā radīja cerības uz zemāku procentu likmju pieaugumu nekā gaidīts, ceturtdien izraisot lielu akciju tirgus ralliju.

    Ceturtdienas tirdzniecības diena patiešām sākās ar kritumu ASV tirgū, kad jau no rīta Microsoft nāca klajā ar paziņojumu par peļņas prognozes samazināšanu. Taču dienas laikā akciju cenas strauji pieauga, tāpēc pat Microsoft akcijas beidza dienu pozitīvi. Akciju cenas sāka pieaugt, kad kļuva skaidrs, ka situācija darba tirgū nav tik laba, kā cerēts.
    ASV akciju indekss S&P 500 ceturtdien pieauga par 1.84% - līdz 4176.82 punktiem, Dow Jones indekss pieauga par 1.33%, bet Nasdaq indekss – par 2.69% - līdz 12 316.9 punktiem.
    Viens no fondu tirgus lielā kāpuma iemesliem ir fakts, ka ASV personāla vadības un programmatūras pakalpojumu sniedzējs ADP maijā publicēja ziņojumu par darba vietu radīšanu privātajā sektorā, kas liecināja par tikai 128 tūkst. jaunu darba vietu radīšanu. Lai gan analītiķi iepriekš saskaņā ar Dow Jones aptauju paredzēja 299 tūkst. darba vietu radīšanu. Šis rādītājs ir zemākais paredzētais privātajā sektorā radīto darba vietu skaits laikā kopš Covid-19 sākuma. Vienlaikus arī par 202 tūkst. tika samazināts aprīlī izveidoto darba vietu skaits.
    Ir izveidojusies situācija, ka akciju tirgus virzās makroekonomiskajiem rādītājiem pretējā virzienā. Minētais solis liecina, ka investori uzskata, ka šādu rādītāju gadījumā Federālā rezervju sistēma nespēs paaugstināt procentu likmes tik lielā mērā kā labas makroekonomiskās situācijas gadījumā.
    No lielākajām akciju pārmaiņām jāatzīmē Meta Platforms akciju kāpums par 5.4% pēc tam, kad Šerila Sandberga (Sheryl Sandberg) iepriekšējā dienā paziņoja par aiziešanu no uzņēmuma, kura vadībā bija nostrādājusi 14 gadus. Microsoft akcijas, kas dienas sākumā samazinājās par 3%, dienas beigās pieauga par 0.8% - līdz 274.58 dolāriem.
    Mikroshēmu ražotāju vidū AMD uzrādīja labu pieaugumu – 7.3%, bet Nvidia - par 6.9%. Ievērojams bija tehnoloģiju akciju kāpums ceturtdien, jo vairāki tehnoloģiju uzņēmumi pieauga par vairāk nekā 10%.
    Lai gan iepriekš tika liktas mazas cerības uz zelta un sudraba cenu pieaugumu, vakar zelts pieauga par 1.3% - līdz 1872 dolāriem par unci, bet sudrabs - par 1.9% - līdz 22.34 dolāriem par unci.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība