• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    ASV akciju tirgus nākotne – eksperti saredz gan izaugsmi, gan lāču tirgus turpināšanos

    Foto: AP/Scanpix

    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) investīciju banku redzējums par akciju tirgus nākotni atšķiras. Goldman Sachs eksperti saskata attīstības potenciālu akciju tirgū, savukārt Morgan Stanley prognozē, ka lāču tirgus turpināsies.

    Goldman Sachs analītiķi saka, ka pastāv 35% iespēja, ka nākamajos divos gados ASV piedzīvos recesiju. Pēc viņu domām, šobrīd ASV akciju tirgos ir noteiktas tādas cenas, ar kādām recesija jau būtu neizbēgama.
    Lai gan Goldman Sachs analītiķu skatījums uz ASV ekonomikas izaugsmi vēsturiski ir bijis pesimistiskāks nekā konkurentu, nākotne joprojām ir redzama pozitīvās krāsās. "Šogad bailes no recesijas ir pārspīlētas, jo nav jaunu negatīvo faktoru," sacījis Yahoo Finance Bank ekonomists Jans Haciuss (Jan Hatzius).
    Otrajam ceturksnim Goldman Sachs prognozē ASV ekonomikas pieaugumu par 2.8%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Analītiķu vidējā izaugsmes prognoze ir 2.3%. Tomēr pirmajā ceturksnī ASV ekonomika piedzīvojusi kritumu, kad iekšzemes kopprodukts (IKP) bija gandrīz par 1.5% mazāks nekā gadu iepriekš.
    Morgan Stanley analītiķis Maikls Vilsons (Michael Wilson) savukārt izsaka pretējas prognozes. Viņš saka, ka akciju tirgu nesagaida ilgstoša ballīte, pagājušās nedēļas pieaugums ir tikai īslaicīgs pavērsiens lāču tirgū, ziņo Bloomberg.
    S&P 500 indekss šogad ir pieaudzis gandrīz par 8% no zemākā punkta. Tomēr Morgan Stanley analītiķi prognozē, ka šī indeksa kāpuma maksimums būs ne vairāk kā 3%. Pēc bankas analītiķu domām, S&P 500 līdz augusta vidum samazināsies par aptuveni 18% - līdz 3400 punktiem.
    Vilsons uzskata, ka pašreizējais akciju kāpums ir saistīts ar cerībām, ka ASV Federālā rezervju sistēma septembrī apturēs procentu likmju paaugstināšanu.
    Lielākās ASV bankas Citibank analītiķi tuvākajā laikā neparedz lielus kritumus, jo ekonomikas riski jau ir novērtēti.
    Tiek norādīts, ka vissmagāk cietuši spekulantu iemīļotie uzņēmumi un tirgū kopumā spekulatīvā nauda ir krietni samazinājusies. Tomēr Citibank stratēģis Roberts Baklends (Robert Beklend) norāda, ka izaugsmes uzņēmumi, visticamāk, turpinās būt pakļauti spiedienam, jo procentu likmes tiks paaugstinātas.
    Baklends iesaka portfelī iekļaut lielākus uzņēmumus un piešķirt Eiropas uzņēmumiem prioritāti salīdzinājumā ar ASV uzņēmumiem.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība