• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Kā darbojas pūļa finansējuma aizdevumu platformas?

    Kurā kastītē liksi savas zemenes?Foto: Ieva Lūka/LETA

    Turpinot ar jautājumu palīdzību soli pa solītim izzināt investīciju pasauli, šoreiz aizdomājos par pūļa finansējuma aizdevumu platformām. Kas tās vispār ir? Kā tās darbojas? Kāds ir ienesīgums?

    Atbildes snniegt palūdzu uzņēmuma Capitalia ekspertiem. Viņu teiktais turpinājumā.
    Plašam investoru lokam viegli pieejami ieguldījumi kā depozīti un krājobligācijas piedāvā drošu, bet zemu atdevi. Dēļ savas pieejamības un ērtuma, pēdējos gados lielu popularitāti investoru starpā ir guvis jauns ieguldījuma tips - aizdevumu platformas, kas piedāvā nozīmīgi augstākas procentu likmes, gan arī risku.
    Kas ir aizdevumu platformas?
    Aizdevumu platformas ļauj daudziem investoriem būt par līdz-īpašnieku vienam aizdevumam, kas izsniegts privātpersonai vai uzņēmumam. Savukārt aizdevuma ņēmējiem platformas nodrošina alternatīvu finansējuma avotu, kas var būt it sevišķi noderīgs situācijās, kad banku finansējums tiem nav piemērots vai pieejams.
    Platforma nodrošina šo aizdevumu piedāvāšanu ieguldītājiem, kā arī administrē norēķinus starp aizdevuma saņēmēju un aizdevējiem jeb investoriem. Ir diva tipa aizdevumu platformas, katrai no tām ir nedaudz savādāks darbības princips un arī atškirīgs regulējums no finanšu nozares uzraugu puses.
    Pūļa finansējuma platformas
    Klasiskā savstarpējo aizdevumu platforma izvērtē, standartizē un publicē investoriem informāciju par potenciālo finansējuma saņēmēju, savukārt investori nobalso ar savu naudu par to, vai ieguldīt šajā aizdevumā vai nē. Ja nepieciešamais finansējums no investoriem (jeb pūļa) tiek savākts, kredīts tiek finansēts.
    Tālāk platforma nodrošina aizdevuma izsniegšanu, kā arī seko līdzi maksājumu saņemšanai un izplatīšanai tālāk investoriem. Platforma pēc savām procedūrām rūpējas par investoru interešu aizsardzību, tajā skaitā, nepieciešamības gadījumā nodrošinot aizdevuma piedziņas darbu.
    Pēc šāda principa Baltijas valstīs darbojas, piemēram, Bondora (aizdevumi privātpersonām), Capitalia (aizdevumi uzņēmumiem) un Estateguru (aizdevumi nekustamā īpašuma finansētājiem). Eiropas savienībā visām pūļa finansējuma platformām no 2023. gada rudens stājas spēkā jauns un vienots regulējums, nodrošinot, lai to darbība atbilst noteiktiem standartiem un prasībām.
    Brokeru platformas
    Brokeru aizdevumu platformas pārdod investoriem jau citu finanšu sabiedrību iepriekš izsniegtus aizdevumus, norādot salīdzinoši maz informāciju par paša aizdevuma saņēmēju, bet piedāvājot atpirkt kredītu gadījumā, ja tas kavē.
    Lielākoties brokeru platformas pārdod aizdevumus, ko dažādās pasaules ģeogrāfijās izsniedz tā dēvētie sms-kreditētāji. Dažas no šīm platformām (piemēram, Mintos) apkopo daudzu dažādu aizdevēju izsniegtos kredītus, bet lielākā daļa pārdod ar sevi saistītu sabiedrību izsniegtos aizdevumus (piemēram, Twino).
    Brokeru platformu īpatnība ir, ka investors tikai netieši finansē konkrētu aizņēmēju, privātpersonu vai uzņēmumu. Dēļ kredīta atpirkšanas noteikuma, būtībā investori finansē (izsniedz aizdevumu) pašu finanšu sabiedrību, kas izsniedz šos kredītus. Tapēc, lai pārliecinātos par ieguldījuma risku, investoram ir jāizvērtē nevis pats aizņēmuma saņēmējs, bet gan sabiedrība, kas dod galvojumu par kredīta atpirkšanu.
    Zināmā mērā, ieguldīt brokeru platformās ir līdzīgi kā pirkt aizdevumu izsniedzēju obligācijas. Pēc šāda principa brokeru platformas arī tiek regulētas no valsts puses - kā finanšu instrumentu (obligāciju) tirgotāji.
    Platformu vēsturiskais ienesīgums
    Tā kā aizdevumu platformas galvenokārt izsniedz aizdevumus privātpersonām un uzņēmumiem, kuras dažādu iemeslu dēļ nevar saņemt finansējumu bankā, šie kredīti ir riskantāki. Šim papildus riskam būtu jāataisnojas arī papildus atdevē, ko investors var sagaidīt no šādiem ieguldījumiem.
    Pēdējo gadu laikā vesturiskās vidējās procentu likmes, kas investoriem ir piedāvātas Baltijas aizdevumu platformās ir bijušas starp 10 un 15%. Tomēr gala investoru atdeve ir atkarīga no tā cik lieli ir zaudējumi dēļ sliktiem vai šaubīgiem kredītiem. Diemžēl, šī statistika bieži vien katrai platformai tiek rēķināta savādāk un ir grūti salīdzināma un pilnvērtīgai analīzei aizdevumu platformām pietrūkst datu par pietiekoši ilgu periodu.
    Tomēr, kā norāda sekojošā tabula, tad vismaz patreiz aizdevumu platformas atdevju ziņā pārspēj augsta riska obligāciju atdevi un ir salīdzināma ar akciju ieguldījumu ilgtermiņa vidējo atdevi. Tas ir, protams, ja investors iegulda ir izvēlējies uzticamu platformu un šajā platformā iegulda diverisificēti.
    Attiecīgi aizdevumu platformas var kalpot kā labs papildinājums investora kopējā ieguldījumu portfelī. Tomēr, lai izvairītos no zaudējumiem ir svarīgi rūpīgi izvēlēties ieguldījumu platformu un vienmēr atcerēties par diversifikācijas nepieciešamību.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība