• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Seši mēneši Baltijas biržā: ieguvēji tikai 5 uzņēmumi

    Foto: Liis Treimann

    Baltijas fondu biržas galvenajā sarakstā pusgada laikā ieguvējas palika tikai piecas akcijas: trīs no Viļņas, viena no Rīgas un viena no Tallinas. Dažādu nozaru uzņēmumi ir stipri pakāpušies lejup.

    Pusgada laikā Baltijas biržas pamatsarakstā tika veikti vairāk nekā 0.7 milj. darījumu, un tirdzniecības apgrozījums saglabājās 393.77 milj. eiro līmenī. Sešu mēnešu laikā gandrīz 207.5 milj. akcijām mainījās īpašnieki. Ar darījumu apgrozījumu izceļas lielākie Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi, piemēram, LHV Group, Enefit Green, Ignitis grupė un Šiaulių bankas, kas kopā veido vairāk nekā 60% no kopējā Baltijas biržas apgrozījuma.
    Baltijas biržas kopējais indekss kopš gada sākuma ir samazinājies par gandrīz 13%, Rīgas biržas – par 11.1%, Tallinas biržas – par 10.6% un Viļņas biržas – par 7.8%.
    Pusgada laikā lielāko kāpumu Baltijas biržā uzrādījis Lietuvas lauksaimniecības uzņēmums Linas Agro Group - par 20.3%. Linas Agro Group spēja desmitkārtīgi palielināt peļņu, ko veicināja straujais lauksaimniecības preču cenu pieaugums. Pagājušajā gadā deviņu mēnešu peļņa pieauga no 2.55 milj. eiro līdz 26.53 milj. eiro, bet apgrozījums pieauga par 89% līdz 1.3 mljrd. eiro.
    Tallinas biržā vienīgo kāpumu, salīdzinot ar gada sākumu, uzrādīja Ekspress Grupp, kura akciju cena pieauga par 10.3%. Tirdzniecības apgrozījums ar Ekspress Grupp akcijām pusgada laikā bija 1.3 milj. eiro, un īpašnieki nomainījās 0.88 milj. akcijām. Mediju grupa pavasarī paziņoja par vairākiem investoriem labvēlīgiem jaunumiem, tostarp tika palielināta dividende un izsludināta akciju atpirkšana. Turklāt Ekspress Grupp digitālo pasūtījumu skaits Baltijas valstīs kopumā palielinājies par 50%, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni.
    Pagājušajā gadā biržā kotētais uz tehnoloģijām balstītais finanšu pakalpojumu uzņēmums DelfinGroup Rīgas biržā pusgada laikā pakāpās par 1.4%. DelfinGroup akcijas tirgoja par 0.92 milj. eiro, un 0.67 miljoni akcijām mainījās īpašnieki. Uzņēmuma akciju rādītāji pēdējos mēnešos ir pieauguši, pateicoties spēcīgajiem finanšu rezultātiem. Maijā uzņēmums paziņoja par pirmā ceturkšņa rezultātiem, saskaņā ar kuriem apgrozījums pieauga par 25%, bet tīrā peļņa par 76%, turklāt kredītportfeļa apjoms pieauga par 40%.
    Vislielākais kritums bija Silvano Fashion Group akcijām
    Pusgada laikā lielākais kritums bijis Tallinas biržā kotētajam apģērbu ražotājam Silvano Fashion Group, kura akcijas kritušās par 54.7%. Kopumā ar Silvano Fashion Group akcijām veikti gandrīz 15 tūkst. darījumu un pusgada laikā 4.8 milj. akcijām mainījās īpašnieki, darījumu apgrozījums bija 5.3 milj. eiro.
    Silvano Fashion Group akcijas strauji kritās februāra beigās, kad Krievija iebruka Ukrainā, jo uzņēmuma galvenie tirgi ir Krievija un Baltkrievija, ar dažiem procentiem arī Ukraina. Kopumā gandrīz 90% no uzņēmuma apgrozījuma nāk no valstīm, kuras atrodas tieši militārā konflikta stāvoklī. Uzņēmuma situācija nav parasta, jo īpaši tāpēc, ka uzņēmuma vadība nedalījās informācijā ar investoriem par to, cik daudz viņi ir cietuši un kādi soļi tika veikti.
    Līderu saraksta lejasdaļā atrodamas arī divas nekustamo īpašumu kompānijas - nekustamo īpašumu attīstītājs Pro Kapital Grupp un būvniecības uzņēmums Nordecon, kuru akcijas kritās attiecīgi par 37.8% un 33.8%. Tajā pašā laikā Pro Kapital Grupp apgrozījums sešos mēnešos bija tikai 0.3 milj. eiro, bet Nordecon – 1.6 milj. eiro. Nordecon gadījumā akciju cenu ietekmēja Zviedrijas meitas uzņēmuma bankrots, kā arī būvniecības izmaksu kāpums.
    Banku sektorā vismazāk novērtētā ir Lietuvas banka
    No investoru vidū populārajām banku sektora akcijām pirmajā pusgadā lielākais kritums ir Lietuvas bankai Šiaulių bankas, kas nokritās par 27.3%. Gada pirmajā ceturksnī banka ziņoja par 7% neto ienākumu kritumu, bet tīrā peļņa bija 11.5 milj. eiro apmērā. Savukārt kredītportfelis pirmajā ceturksnī pieauga par 22% līdz 2.21 mljrd. eiro.
    Igaunijas bankai Coop Pank cena ir samazinājusies par 22.5%, salīdzinot ar gada sākumu. Komentējot bankas pirmā ceturkšņa rezultātus, analītiķis Matias Valanders (Mattias Wallander) norādīja, ka negaida Igaunijas banku akciju kāpumu. Tajā pašā laikā Coop Pank jau vairākus mēnešus ir ziņojis par spēcīgu izaugsmi.
    Maijā uzņēmums paziņoja, ka piecos mēnešos guvis par 45% lielāku tīro peļņu nekā pirms gada. Gada laikā klientu loks ir pieaudzis par 31% un maija beigās sasniedza 128 300 klientu. Uz maija beigām bankas kredītportfelis bija 1.1 mljrd. eiro, kas nozīmē, ka gada laikā tas audzis par 50%.
    No Baltijas bankām vislabāk izturējusi LHV Group, pusgada pēdējā nedēļā akcijām strauji pieaugot par 9.4%. Pavasarī LHV Group norādīja, ka atpaliek no sava finanšu plāna, bet, paziņojot maija rezultātus, tika norādīts, ka situācija stabilizējusies.
    Turklāt LHV Group piesaistīja jaunu kapitālu no akciju tirgus, lai finansētu savu straujo izaugsmi. Maija piedāvājumā LHV Group akcijas tika kotētas 43 milj. vērtībā. Lielās intereses dēļ piedāvājums tika palielināts no 25 milj. līdz 35 milj. eiro.
    Mīnusos ir arī Baltijas biržas enerģētikas giganti
    Nelielu triecienu guvusi Enefit Green akcija, kas Baltijas biržā uzrādīja lielāko tirdzniecības apgrozījumu 68 milj. eiro apmērā pusgada laikā. Uzņēmuma rādītāji kritušies par 2.7%, salīdzinot ar gada sākumu. Sešu mēnešu laikā šī akcija bija stabilāka nekā jebkura cita akcija, taču Enefit Green marta sākumā skāra spēcīgāks kritums.
    Enefit Green paziņoja par vairākām investīcijām. Līdz šim investīciju lēmumu saņēma Igaunijas ciemata Purtse lielākais saules enerģijas parks, kurā tiks ieguldīti 19.5 milj. eiro. Turklāt tiks uzsākta Somijas vēja parka celtniecība. Enefit Green parka būvniecībā investēs 83 milj. eiro.
    Uzņēmuma izpilddirektors Aavo Kärmase ziņoja, ka tuvākais mērķis ir četras reizes palielināt atjaunojamās enerģijas ražošanu Somijā, Baltijā un Polijā. Enefit Green nākamgad vēja un saules enerģijas stacijās investēs 1.5 milj. eiro.
    Energokompānija Ignitis grupė kopš gada sākuma zaudēja 14.4%, taču vienlaikus uzņēmums uzrādījis spēcīgu izaugsmi elektroenerģijas nozarē. Izaugsmi veicināja vēja parks Polijā. Uzņēmuma tīrā peļņa pirmajā ceturksnī pieauga par 74%, sasniedzot 61.1 milj. eiro.
    Tikai viena akcija uzrādīja pieaugumu alternatīvajā biržā
    Pēdējos gados populārās alternatīvās biržas Nasdaq First North sarakstā var atrast tikai vienu akciju, kurai pēdējā pusgadā bija pozitīvi rezultāti - East West Agro, kura akcija pieaugusi par 10.5%. Tajā pašā laikā tirdzniecības apgrozījums sešos mēnešos bija tikai 138 tūkst. eiro un vairāk nekā 10 tūkst. akcijām mainījās īpašnieki.
    Robus Group akcionāriem, kas pavasarī veica IPO, nācies samierināties ar lielāko kritumu. Akcijas vērtība no IPO cenas kritusies par 62%, un īpašnieki mainījās nedaudz vairāk kā 110 tūkst. akcijām, apgrozījumam esot ap 190 tūkst. eiro. Robus Group ienāca alternatīvajā biržā aprīļa vidū.
    Būtiski pirmajā pusgadā kritušies arī ELMO Rent un Saunum Group, kuru akcijas cenas pazeminājās par teju 60%. Tāpat pērnā gada beigās biržā nonākušais Hagen Bikes, salīdzinot ar gada sākumu, zaudējis 56% savas vērtības. Tirdzniecības apgrozījums ar šīm akcijām bija attiecīgi 1.6 milj., 2.7 milj. un 0.5 milj. eiro.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība