• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kas tālāk sagaidāms no Eiropas Centrālās bankas

    Foto: Reuters/Scanpix

    Eiropas Centrālā banka (ECB), kas ir lēnāk reaģējošā no pasaules lielākajām centrālajām bankām, tiecas uz monetārās politikas normalizāciju, taču finanšu tirgi jau gaida, kad varēs darboties ar 50 bāzes punktu soļiem, kas mazinās inflāciju.

    ECB plāno jūlijā paaugstināt procentu likmes pirmo reizi 10 gadu laikā. Vismaz pagaidām ECB norāda, ka "pēc septembra būs lietderīgi pakāpeniski paaugstināt procentu likmes".
    Tomēr eirozonas centrālā finanšu institūcija ir atstājusi vaļā durvis arī procentu likmju paaugstināšanai par 50 bāzes punktiem tuvāko mēnešu laikā, ja inflācijas perspektīva saskaņā ar jaunāko monetārās politikas lēmumu "nemainīsies vai pasliktināsies vidējā termiņā".
    Sagaidāms, ka ECB monetārās politikas temps tiks koriģēts atkarībā no ienākošajiem datiem un inflācijas norisēm tiks sekots līdzi vidējā termiņā.
    Šobrīd monetārās politikas veidotāji, ekonomisti, finanšu tirgus dalībnieki nodarbojas ar spekulācijām par to, kad tiks sasniegts inflācijas maksimums. Attiecīgi, tā kā inflācijas līknes joprojām nav precizētas, pieaug pārliecība, ka centrālās bankas ir gatavas upurēt ekonomikas izaugsmi cīņā pret cenu pieaugumu.
    "Mums ir nepieciešams, lai centrālās bankas atgrieztos pie savas galvenās funkcijas - nodrošinātu cenu stabilitāti. Pēc 2008. gada krīzes tās vairāk koncentrējās uz ekonomikas un akciju tirgu glābšanu,” norādījis Swedbank Lietuvas eksperts Vaidas Paukštys.
    Savā beidzamajā sanāksmē ECB nolēma no jūlija pārtraukt neto aktīvu iegādi saskaņā ar aktīvu iegādes programmu, kas paredzēta, lai sniegtu kvantitatīvu atbalstu eirozonas ekonomikai. Procentu likmes saglabājas negatīvas, un aktīvu iegāde eirozonā notiek laikā, kad inflācija ir rekordaugsta – 8.1% līmenī.
    ECB ir pēdējā no pasaules lielākajām centrālajām bankām, kas paaugstina likmes, īpaši atpaliekot no Federālās rezervju sistēmas.
    Finanšu tirgus dalībnieki šobrīd uzskata, ka ECB jūlijā paaugstinās kredītiestāžu noguldījumu procentu likmes par 25 bāzes punktiem, līdz mīnus 0.25%, septembrī tam sekos kāpums par 50 bāzes punktiem līdz 0.25%, un jau gada beigās noguldījumu procentu likmei vajadzētu pārsniegt 1%, jo tirgus sagaida, ka oktobra un decembra sēdēs saglabāsies procentu pieaugums par 50 bāzes punktiem.
    Savā pēdējā sanāksmē ECB būtiski pārskatīja eirozonas inflācijas prognozes un pārskatīja ekonomiskās izaugsmes prognozes.
    Saskaņā ar jaunajām ECB ekonomistu prognozēm 2022. gadā gada inflācija būs 6.8%, bet 2023. un 2024. gadā tā samazināsies līdz attiecīgi 3.5% un 2.1%. Paredzams, ka inflācija, neskaitot enerģiju un pārtiku, būs vidēji 3.3% 2022. gadā, 2.8% 2023. gadā un 2.3% 2024. gadā.
    2022. gadā reālā IKP gada pieauguma temps sasniegs 2.8%, pēc ECB prognozēm, un 2.1% 2023. un 2024. gadā.
    Procentu likmju kāpums ir skumja ziņa eirozonas valstīm ar lieliem parādiem ar zemāku valsts finanšu ilgtspējību. Pēc beidzamās ECB sanāksmes starpība starp Vācijas un Itālijas valdības obligāciju peļņas likmēm nekavējoties palielinājās un kļuva par lielāko kopš 2020. gada pavasara. Attiecīgais rādītājs kalpo kā indikators eirozonas finanšu stabilitātei.
    Itālijas valsts 10 gadu obligāciju ienesīgums šonedēļ pirmo reizi kopš 2014. gada pārsniedza 4% atzīmi.
    Tie, kas aizņemas bankā mājokļa vai biznesa investīcijām, vēro EURIBOR izmaiņas, kas ilustrē tirgus gaidas par procentu likmju kāpumu. Nākotnes vērtības liecina, ka 6 mēnešu EURIBOR ir sagaidāms, ka jau septembrī pietuvosies 1%, gada beigās sasniedzot 1.8%. Paredzams, ka EURIBOR līdz nākamā gada beigām sasniegs 2.8%.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība