• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Eiropas Centrālā banka cenšas novērst jaunu parādu krīzi

    Foto: Reuters/Scanpix

    Eiropas Centrālā banka (ECB) sasaukusi Padomes ārkārtas sēdi, lai analizētu neseno obligāciju tirgus kāpumu un tā ietekmi uz finanšu tirgiem, vēsta Financial Times.

    Padomes ārkārtas sēde izvirza iespēju izsludināt jaunus pasākumus, lai risinātu pieaugošās aizņemšanās izmaksas vājākajās eirozonas valstīs.
    Tikšanās vieš investoru cerības, ka centrālā banka gatavojas paziņot par jauniem pasākumiem, kas neļaus nesenajam obligāciju pārdošanas vilnim izraisīt kārtējo parādu krīzi Eiropas Savienībā. Eiro ir spējis samazināt savu neseno vērtības samazināšanos par 0.5% attiecībā pret dolāru.
    ECB valdes locekle Izabela Šnābele (Isabel Schnabel) savā runā otrdien norādīja, ka arvien vairāk vērojama tuvošanās situācijai, kad centrālajai bankai ir jāiejaucas obligāciju tirgū. "Kopš gada sākuma daži kredītņēmēji ir piedzīvojuši ievērojami lielākas finansējuma nosacījumu izmaiņas," viņa teica.
    Tādām valstīm, kurām ir lieli parādi, piemēram, Itālija un Spānija, aizņēmumu izmaksas ir pieaugušas līdz augstākajam līmenim pēdējo astoņu gadu laikā, kopš ECB pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir sagaidāms, ka tā pārtrauks savu pašreizējo vaļīgo monetāro politiku.
    Starpība starp aizņēmumu izmaksām Itālijā un Vācijā ir palielinājusies līdz 2.4%. Pirms pēdējās ECB sanāksmes starpība bija aptuveni 2%.
    ECB jau paziņojusi par savas aktīvu iegādes programmas beigām un procentu likmju paaugstināšanu. Procentu likmes plānots paaugstināt par 0.25% jūlijā, bet nākamais paaugstinājums būs septembrī.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība