• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ekonomisti: ECB procentu likmes neitrālu līmeni varētu sasniegt līdz 2023. gada beigām

    Foto: Reuters/Scanpix

    Eiropas Centrālā banka (ECB) paaugstinās procentu likmes par 25 bāzes punktiem, kas līdz nākamā gada beigām palielinās noguldījumu likmes līdz 1%, bet lielākajās refinansēšanas operācijās - līdz 1.5%.

    Saskaņā ar Bloomberg ekonomistu aptauju, nav sagaidāms, ka stingrākas politikas piekritēji liks ECB jūlijā paaugstināt procentu likmes jau par 50 bāzes punktiem, tāpēc jūlijā un septembrī gaidāms likmju paaugstinājums par 25 bāzes punktiem.
    Aptaujā paustā vienprātība saskan ar ECB izpilddirektores Kristīnes Lagardas (Christine Lagarde) viedokli par monetārās politikas normalizācijas tempu.
    Runas par straujāku likmju paaugstināšanu, it īpaši no ECB stingrākiem pārstāvjiem, izskanēja, jo inflācija eirozonā turpināja pārsniegt prognozes. Pagājušajā mēnesī inflācija eirozonā sasniedza rekordaugstu līmeni – 8.1%.
    Ekonomisti uzskata, ka ECB, kas drīzumā pārskatīs inflācijas un ekonomikas prognozes, pazeminās izaugsmes prognozi un paaugstinās inflācijas prognozi.
    Eirozonas ekonomikas prognozi šim gadam paredzēts samazināt no 3.7% līdz 2.7% un nākamgadam no 2.8% līdz 2.2%.
    Respondenti uzskata, ka ECB paaugstinās inflācijas prognozi šim gadam no 5.1% līdz 7%, bet nākamgad no 2.1% līdz 2.9%. Paredzams, ka 2024. gadā inflācija palēnināsies līdz 2% mērķim.
    Patlaban ECB kredītiestāžu noguldījumu procenti ir -0.5%, bet galvenajām refinansēšanas operācijām – 0%. Aptaujā prognozēts, ka noguldījumu procentu likmes līdz nākamā gada beigām sasniegs 1%, bet lielākajām refinansēšanas operācijām – 1.5%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība