• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investori joprojām neatgūst drosmi, akciju tirgus nestabils

    Foto: Scanpix

    Svārstības pasaules akciju tirgos joprojām ir noturīgas, turpinās bažas par globālo ekonomiku un procentu likmju kāpumu.

    Pēc visai pozitīva jaunās nedēļas sākuma otrdien pasaules biržās atkal bija vērojams izpārdošanas vilnis.
    Tirdzniecība sākās ar mīnusu Āzijā, kur Japānas Nikkei 225 kritās par 0.94%, Šanhaja kopumā kritās par 2.41%, Honkongas biržas indekss samazinājās par 1.75%, bet Dienvidkorejas KOSPI kritās par 1.57%.
    Negatīvo fonu Āzijā veidoja tehnoloģiju akciju pārdošana. Alibaba kritās par aptuveni 2%, Tencent kritās par vairāk nekā 3%. Ķīnas elektromobiļu ražotāja Xpeng akcijas kritās par vairāk nekā 9%.
    Tirdzniecība bija ar negatīvu iezīmi arī visā Eiropā – reģionālais indekss STOXX 600 samazinājās par 1.08%, Vācijas DAX – par 1.51%, Francijas CAC – par 1.47%, bet Apvienotās Karalistes FTSE 100 – par 0.37%.
    Eiropā komunālo pakalpojumu akcijas kopumā kritās par vairāk nekā 2%, un banku akcijām bija tendence pieaugt, kad kļuva skaidri eirozonas procentu likmju plāni, ko plaši atbalstīja Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde)
    Amerikas Savienoto Valstu (ASV) biržās tirdzniecība otrdien bija vēl straujāka. Vēlā pēcpusdienā Dow Jones Industrial Average kritās par 1.6%, bet S&P 500 - par 2.43%.
    "Šīs trakās ikdienas svārstības jau ir kļuvušas par normu, investoriem cenšoties sasniegt zemākos punktus tirgū. Katrs negatīvais virsraksts ietekmē tirgu," pēc 7 nedēļu krituma akciju tirgos sacīja Oanda Markets analītiķis Kreigs Erlams (Craig Erlam).
    Pēdējās nedēļās obligāciju tirgos ir vērojams ienesīguma samazinājums. 10 gadu ASV Valsts kases akciju ienesīgums otrdienas vakarā samazinājās par aptuveni 13 bāzes punktiem, sasniedzot 2.727%.
    Vācijas valsts 10 gadu obligāciju ienesīgums samazinājās par gandrīz 8 bāzes punktiem līdz 0.95%.
    Sociālo tīklu uzņēmumu tirdzniecība
    Tehnoloģijām bagātais NASDAQ indekss otrdienas vakarā kritās par 3.4%.
    Nu jau teju katru dienu Volstrīta piedzīvo neapmierinātību, kas tiek sāpīgi sērota akciju tirgū. Šoreiz negatīva uzmanība pievērsta sociālajam tīklam Snap. Uzņēmuma akcijas kritās par gandrīz 40% pēc tam, kad uzņēmums brīdināja investorus par gaidāmajiem otrā ceturkšņa rezultātiem. Tajos Snap piebilda, ka EBITDA un ieņēmumi būs zem prognozētā diapazona robežām. Uzņēmums saskaras ar daudzām problēmām, piemēram, inflāciju, ekonomisko nenoteiktību un izmaiņām Apple privātuma politikā.
    Aprīlī Snap paziņoja par neapmierinošiem rezultātiem. Kopš gada sākuma uzņēmuma akcijas kritušās par 70%.
    Otrdien tirdzniecības sākumā kritās arī citu sociālo tīklu uzņēmumu akcijas.
    Valūtas, izejvielas
    ASV dolāra vērtība pret citām valūtām ir nokritusies līdz zemākajam līmenim mēneša laikā.
    Savukārt eiro stiprina lielāka skaidrība un norādes par ECB prezidentes Kristīnes Lagardas pirmo procentu likmju paaugstināšanu jūlijā.
    Kriptovalūtu tirgus bija mēreni negatīvs. Bitcoin nokritās par vairāk nekā 1% līdz 28 803 dolāriem.
    ASV dolāra kursa kritums un uzkrītošā riska apetīte akciju tirgos palielina zelta pievilcību. Dārgmetāla cena otrdien pieauga par 0.7% līdz 1861 dolāriem.
    Naftas cenas nedaudz mainījās. Jūlija darījumos Brent barels maksāja 113.6 dolārus.
    Baltijas birža
    Vietējā akciju tirgū otrdien fiksēts mēreni negatīvs noskaņojums - OMX Baltic Benchmark kritās par 0.49%, Viļņas biržas indekss kritās par 0.22%, Rīgas akcijas kopumā pieauga par 0.44%, savukārt Tallinas kritās par 0.5%.
    Caur 3 akciju tirgiem kopā tika nodotas 4239 akcijas par kopējo summu 1.806 milj. eiro.
    Nekustamā īpašuma fondu jaunumi
    Capitalica Baltic Real Estate Fund I izplata 2 gadu obligācijas ar gada procentu likmi 5%, lai piesaistītu 3 milj. eiro.
    Eften Capital veiksmīgi īstenoja Eften United Property Fund daļu izplatīšanu tirgus satricinājuma laikā. Investori ir iesnieguši vairāk nekā 2700 parakstīšanās pieteikumus un parakstījušies uz piedāvājumu vairāk nekā 1.21 milj. vienību apmērā. Piedāvājums tika pārrakstīts 2.65 reizes.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība