• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Aprīlī investoru portfeļos dominē tehnoloģiju sektora akcijas

    Foto: Liis Treimann

    Aprīlī LHV klientu vidū populāras bija Amerikas Savienoto Valstu (ASV) tehnoloģiju un autobūves nozares akcijas. Savukārt Swedbank klienti skatījās tuvāk mājām.

    Kamēr Swedbank klienti pagājušajā mēnesī vairāk skatījās uz Baltijas biržas akcijām, LHV klientu iepirkumu sarakstā dominēja ASV tehnoloģiju sektora uzņēmumi. Visvairāk pirktās akcijas bija Intel, kam sekoja ZIM Integrated Shipping un mikroshēmu ražotājs AMD. ZIM Integrated Shipping aprīlī nokritās par 23.5%, bet ir par 38% plusos, salīdzinot ar pērno gadu, pateicoties dividendēm.
    LHV finanšu portāla analītiķis Raido Tõnisson skaidroja, kam šobrīd vērts pievērst uzmanību un kas slēpjas aiz LHV klientu darījumiem.
    Pusvadītāju ražotāja Intel akcijas aprīlī bija 9.4% zem tirgus vidējā līmeņa, ko daļēji ietekmēja uzņēmuma publicētie pirmā ceturkšņa rezultāti. Lai gan Intel pirmajā ceturksnī pārsniedza analītiķu cerības gan attiecībā uz ieņēmumiem, gan peļņu, investorus pārdot savas akcijas pamudināja uzņēmuma izpilddirektora vēstījums, ka pusvadītāju nozare arī turpmākajos ceturkšņos saskarsies ar ievērojamiem izaicinājumiem.
    Netflix aprīlī piedzīvoja lielāko kritumu, ko noteica tā ceturkšņa pārskatā uzsvērtais lietotāju skaita samazinājums un pesimistiskās nākotnes prognozes. Netflix šobrīd ir iesaistīts arī tiesas prāvā - investori apsūdz uzņēmumu maldinošas informācijas sniegšanā pagājušā gada trešajā ceturksnī. Uzņēmums nespēja pateikt investoriem, ka Netflix klientu skaita lēnāks pieaugums ir saistīts ar klientu kontu koplietošanu un citu straumēšanas pakalpojumu pieaugošo konkurenci.
    Akcijas ar lielāko pirkumu īpatsvaru Baltijas fondu biržā bija Telia Lietuva un HansaMatrix, no kurām pirmā pilnsapulcē apstiprināja šā gada dividendes 0.1 eiro apmērā par akciju, ar 11.maija datumu. Savukārt HansaMatrix aprīļa sākumā ziņoja par saviem provizoriskajiem pirmā ceturkšņa apgrozījuma rādītājiem, kas gada laikā pieauga par 2.8% - līdz 5.99 milj. eiro.
    LHV klienti pārdeva arī vietējās biržas uzņēmumus
    Foto: LHV finanšu portāls
    Swedbank klienti sniedz lielu ieguldījumu biržā
    Swedbank klienti aprīlī visvairāk darījumu veikuši ar banku, tirdzniecības, loģistikas, enerģētikas un tehnoloģiju akcijām. Swedbank klienti aprīlī iegādājās visvairāk Baltijas biržā tirgoto akciju. Pēc apgrozījuma investorus visvairāk interesēja Lietuvas banka Šiauliu Bankas, kam seko Tallinna Kaubamaja un LHV.
    Swedbank Markets speciālists Rainer Saad komentējis, kāpēc investori aprīlī visvairāk iegādājās tieši šīs akcijas. Tallinna Kaubamaja pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušo gadu, spējusi uzlabot peļņu visos segmentos, jo, neskatoties uz ierobežojumiem, spēja noturēt atvērtus visus veikalus. Tallinas osta pagājušajā mēnesī akcionāru sapulcei izteica priekšlikumu dividendēs izmaksāt visu pērn gūto peļņu, t.i., 25.51 milj. eiro.
    Lietuvas apģērbu mazumtirgotāja Apranga pirmā ceturkšņa apgrozījums palielinājies par vairāk nekā 100%, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn. Turklāt Apranga piedāvāja akcionāriem izmaksāt daudz lielākas dividendes nekā līdz šim. Ekspress Grupp aprīlī paziņoja, ka kārtējā akcionāru pilnsapulcē izteiks priekšlikumu apstiprināt atpirkšanas programmu un izmaksāt dividendes.
    Swedbank klienti aprīlī aplūkoja Baltijas biržu uzņēmumus
    Foto: Swedbank
    Swedbank klientu pārdoto akciju sarakstu pārsvarā veido ASV un Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumi. Visvairāk akciju pārdeva Amc Entertainment, kam seko Carnival Corp un Alibaba.
    Carnival Corp ziņojusi par rekordlielām rezervācijām vasarā, taču naftas cenas kāpums negatīvi ietekmēja akciju. Turklāt Covid-19 situācijas pasliktināšanās Ķīnā ietekmēja tur kotētos uzņēmumus, un Alibaba akcijas aprīlī nokritās līdz sešu gadu zemākajam līmenim. ASV biržas aprīlī piedzīvoja smagu triecienu, jo Federālā rezervju sistēma šogad vairākas reizes paziņoja par plāniem paaugstināt procentu likmes, lai ierobežotu inflāciju.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība