• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 11.03.2022. – pagājušajā nedēļā akciju indeksi kopumā pieauga

    Treideri Ņujorkas biržā.Foto: AFP/Scanpix

    Jāatzīst, ka šajos laikos tomēr interesanti vērot un vērtēt tirgus izmaiņas, ko tie ieceno un kā tie reaģē uz jaunākajiem notikumiem. Lai ari liekas, ka vajadzētu būt citādāk, taču pagājušo nedēļu kopumā ASV akciju indeksi, kā arī Eiropas akciju indeksi ir noslēguši ar pieaugumiem.

    Piektdien dienas ietvaros ASV akciju indeksi kritās. Kā ierasts, straujāk kritās uz tehnoloģijām orientētais NASDAQ Composite, nokrītoties par 2.18%, tam sekoja S&P 500 ar 1.3% kritumu un Dow Jones Industrials indekss ar 0.69% kritumu. Tomēr nedēļas ietvaros tie visi mazliet pakāpās augstāk – NASDAQ par 0.1%, S&P 500 par 0.085 un Dow Jones Industrials par 0.39%.

    Lai nepalaistu garām jaunākās investīciju ziņas, tai skaitā par Viršiem, pievienojies Investoru Kluba jaunumu vēstules saņēmējiem ŠEIT

    Starp ASV sektoriem situācija jau ir mazliet raibāka. Piektdien visi sektori kritās vērtībā, straujāk krītot par plaša patēriņa sektoram par 1.92% un mazāk strauji krītot sabiedrisko pakalpojumu sektoram par 0.34%.
    Tikmēr nedēļas ietvaros plaša patēriņa sektors ir pieaudzis par 2.16%, turpinot sagaidīt, ka ASV patērētājs jūtas labi un turpinās aktīvi tērēt savus līdzekļus. Tikmēr lielāko kritumu 4.09% apmērā nedēļas ietvaros parādīja pirmās nepieciešamības sektors. Daļēji šis kritums ir saistāms ar pieaugošo inflācijas spiedienu, kas tieši šī sektora uzņēmumiem varētu grauzties iekšā jau ne tā lielajās peļņas maržās.
    Šķiet, ka Eiropas akciju tirgi pirmos draudus ir novērtējuši un secinājuši, ka nekas ārprātējs nav gaidāms. Tā vismaz var secināt pēc akciju indeksu izmaiņām. Piektdien tie piedzīvoja pieaugumu. Par 1.59% pieauga Vācijas DAX indekss, savukārt mazāk strauji pakāpās Amsterdamas biržas indekss, pieaugot par 0.44%.
    Tikmēr nedēļas ietvaros Vācijas DAX indekss pakāpās par 6.4%, Spānijas IBEX 35 par 6.8%. Arī šeit Amsterdamas biržas indekss kāpa mazāk strauji, nedēļas ietvaros vien par 0.86%.
    Redzot šādus pieaugumus, domāju, ka saprotat, kāpēc rakstīju par situācijas interesantumu.
    Eiropas akciju indeksu vērtības izmaiņas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Avots: Koyfin
    Ja aplūkojam šo pašu indeksu izmaiņas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, tad, jā, kritumi ir redzami, taču neviens nesagaida ne pārmērīgu krīzi, ne daudz bēdīgākus scenārijus. Itālijas FTSE MIB ir straujāk kritis jeb par 11.12%. Vācijas DAX ir samazinājies par 6.67%, savukārt Lielbritānijas FTSE 100 vien par 4.64%. Vismazāk ir krities Spānijas IBEX – par 3.22%.
    Kā jau minēji, jocīgi, bet interesanti vērot akciju tirgu reakciju uz Ukrainā notiekošo karu. Ciniski vai ne ciniski, bet šādi kara ietekmi uz aktīvu vērtībām novērtē finanšu tirgi.
    Te gan jāatceras, ka tas viss var mainīties. Es pieņemu, ka ļoti daudzi faktori nav līdz galam vēl iecenoti un tie varētu parādīties cenās arī vēlāk.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība