• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 09.03.2022. – spēcīgs atsitiens akciju tirgos, naftas cena gāžas lejā

    Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

    Pieaugot cerībām, ka Eiropa vienosies vai vismaz runās par kādiem lieliem un apjomīgiem rīcības plāniem, lai izvairītos no ekonomiskās krīzes, lika kāpt augstāk akciju cenā, savukārt naftas un zelta cenas gāzās lejā.

    S&P 500 indekss vakar pieauga par 2.57%, kas ir lielākais vienas dienas kāpums kopš 2020.gada jūnija. Dow Jones Industrials indekss pakapās par 2%, savukārt uz tehnoloģijām orientētais NASDAQ Composite pieauga pat par 3.59%.
    Vakar pēc ilgāka laika bija diena, kad ASV enerģijas sektors piedzīvoja lielu kritumu – 3.06%, kamēr citos sektoros, kas iepriekš bija gandrīz visu laiku kritušies, bija vērojami lieli pieaugumi. Tehnoloģiju sektors pieauga par 3.96%, finanšu sektors par 3.67% un plaša patēriņa sektors par 3.22%.
    Ļoti liels optimisma līmenis valdīja arī Eiropas akciju tirgos. Visu Eiropu aptverošais Stoxx 600 indekss vakar pieauga par 4.7%. Vēl straujāku pieaugumus parādīja Vācijas DAX un Francijas CAC 40 indeksi, kuri attiecīgi pieauga par 7.92% un 7.13%.
    Arī Baltijas akcijās bija vērojams krietns lēciens augstāk. Baltijas OMX Baltic Benchmark indekss vakar pakāpās par 4.18%
    Izejvielas
    Tajā pašā laikā ievērojami kritās naftas cenas. Brent markas jēlnaftas cena vakar nokritās par 11.81%.
    Manuprāt, šī ir pārsteidzīga kustība naftas tirgos. Man tiešām ir grūti iedomāties scenāriju, kurā ļoti drīz un ātri tiktu atceltas sankcijas Krievijai un kurā pavisam īsā termiņā mainītos attieksme pret Krieviju.
    Attiecīgi Krievijas naftas un tās produktu eksports uz rietumiem būs minimāls ar tieksmi samazināties. Gandrīz 8 miljonus barelu naftas un tās produktu dienā aizstāt ar citām jaudām tik īsā laikā vienkārši nav iespējams.
    Tāpēc, manuprāt, vakardienas kritums naftas cenās ir tikai īslaicīgas svārstības turpmākā kāpumā augstāk.
    Uz optimisma fona pamatīgi nosēdās arī zelta cena, nokrītoties par 2.7% vakardien. Iepriekšējās dienās zelta cena bija sasniegusi jaunas augstienes, otrdien tirdzniecības sesijas ietvaros uzkāpjot pat līdz 2,078 ASV dolāriem par unci.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība