• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kā ir iesācies jaunais gads Baltijas biržās?

    Biržas zvans Nasdaq Tallin biržā.Foto: Liis Treimann

    Gaidot finanšu datus par pērnā gada pēdējo ceturksni un iepriekšējā gada kopējos finanšu rezultātus, der apskatīties, ko akciju cenas ir paveikušas līdz šim brīdim. Vai ir kādi vērā ņemami kritumi un kāpumi un ar ko tie ir pamatojami?

    Baltijas oficiālais sarakts
    Vislielāko pieaugumu kopš gada sākuma starp Baltijas oficiālajā sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem ir uzrādījis Linas Agro Group, pieaugot par 11.81%. Vienīgie oficiālie jaunumi šajā laikā ir par Linas Agro Group noslēgtā darījuma par UAB Agro Logistic Services pabeigšanu. Jāsaka, ka tirgus dalībnieki to ir novērtējuši ļoti pozitīvi.
    Labus pieaugumus ir uzrādījušas arī Novaturas un Tallink Grupp akcijas, kuru cenas ir pieaugušas par attiecīgi 6.28% un 5.08%. Novaturas ziņoja par būtiski izaugsmi 2021.gadā, salīdzinot ar 2020.gadu, kā arī vairs salīdzinoši nelielu iepalikšanu, salīdzinot ar 2019.gadu (Novaturas 2021. gadā uzrādīja ievērojamu izaugsmi). Arī Tallink ziņoja par situācijas uzlabošanos, salīdzinot ar 2020.gadu (Tallink pasažieru skaits pieaug par 153 procentiem).
    Par solīdiem 4.15% ir pieaugusi arī SAF Tehnika akcijas cena. Jāatgādina, ka SAF Tehnika akcijas ir iekļautas arī Investora Andra portfelī (Mana pirmā investīcija – SAF Tehnika). Interesanti, ka Andris iegādājās savas akcijas par vidējo cenu 12.50, paspēja saņemt dividendes 0.67 eiro apmērā uz vienu akciju un tāpat akcijas cena šodien ir augstāka – 12.55 eiro par vienu akciju.
    Tikmēr vājākos rezultātus oficiālajā sarakstā uzrādīja HansaMatrix, nokrītoties vērtībā par 3.93%. HansaMatrix iepriekšējā gada izskaņā ziņoja par uzņēmuma restrukturizāciju. Acīmredzot, investorus neiepriecina šādi paziņojumi.
    Baltijas otrais saraksts
    Starp Baltijas otrajā sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem visstraujāko pieaugumu uzrādīja Viļņas biržā kotētais Linas, kura akcijas vērtība pieauga par 25.71% no gada sākuma. Jāpiebilst, ka šajā laikā nav oficiālu paziņojumu no uzņēmuma, savukārt šis pieaugums ir ticis realizēts ar salīdzinoši nelielu 26 tūkstošu eiro lielu kopējo tirdzniecības apgrozījumu.
    Otru augstāko pieaugumu sasniedza Nordic Fibreboard (Nordic Fibreboard – īsais apskats), pieaugot par 8.72%. Uzņēmums šī gada sākumā akcionāru sapulcē apstiprināja akciju atpirkšanas programmu. Tas viennozīmīgi ir papildus stimuls akcijas cenas pieaugumam.
    First North tirgus
    Alternatīvajā sarakstā jeb First North tirgū tiek kotētas 14 uzņēmumu akcijas. Vislabākos rezultātus kopš gada sākuma ir uzrādījis uzņēmums K2 LT ar akciju cenas pieaugumu 11.25% apmērā.
    K2 LT ir kremēšanas un apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs. Uzņēmuma paziņojums biržā šī gada sākumā vēstīja, ka 2021.gadā ir veiktas par 23% vairāk kremēšanas nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma tirgus daļa kremēšanas jomā ir pieaugusi no 17% 2020.gadā līdz 19% 2021.gadā.
    Tikmēr lielāko akcijas cenas kritumu First North tirgū piedzīvoja Hagen Bikes, kurš pavisam nonāca biržā caur IPO ( Hagen Bikes tirdzniecību biržā sāk ar 28% lēcienu augstāk). Akcijas cena kopš gada sākuma ir nokritusies par 8.84%. Visticamāk, ātrā un karstā nauda, kas tika nopelnīta uz straujo pēc IPO kāpumu, pamazām pamet Hagen Bikes akcijas un dodas meklēt jaunas investīciju iespējas.
    Kopsavilkums
    Kopumā gads ir iesācies gana raibi – gan ar lieliem kāpumiem, gan vērā ņemamiem kritumiem. Pārsvarā izmaiņas akciju cenās ir saistītas ar fundamentāliem paziņojumiem jeb uzņēmumi ir ziņojuši par labāku vai sliktāku darbības rezultātu. Tomēr atsevišķos gadījumos ir vērojams vienkārši tendences turpinājums – akcijas, kas kāpa, turpina kāpt, savukārt citas turpina slīdēt zemāk.
    Gads ir tikai iesācies un var droši apgalvot, ka interesantākais vēl ir tikai priekšā.
    Investoru Klubā ar nepacietību gaidām jaunākos uzņēmumu finanšu datus, lai par tiem ziņotu jums – Investoru Kluba biedriem un lasītājiem.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība