• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Runā par Tesla akciju šortošanu

    Tesla akcijas visai ilgstoši ir bijušas populāras tā saucamo “šortotāju” mērķis. Tiem gan tas droši vien izmaksājis miljardus.Foto: EPA

    Nupat Viceroy Research dibinātājs un slavens tā saucamais “šortotājs” Frasers Perings paudis viedokli, ka Tesla akciju novērtējumi, kas pēdējā laikā ceļojuši stratosfērā, tomēr atgriezīsies uz zemes. F. Perings ir slavens ar to, ka Vācijas maksājumu kompāniju Wirecard par krāpšanos apsūdzēja jau gadiem pirms šī uzņēmuma sabrukuma.

    F. Perings ar Twitter starpniecību izteicies, ka pastāvot “cenu dislokācija” starp Tesla un tradicionālo autoražotāju Toyota Motor Corp. un Volkswagen AG akcijām. Abi lielākie automobiļu ražotāji katrs esot pārdevis aptuveni 10 vai 11 transportlīdzekļus uz katru spēkratu, ko saviem klientiem piegādājusi Tesla. Šajā pašā laikā Īlona Maska vadītā uzņēmuma tirgus kapitalizācija ir sasniegusi 1,15 triljonus ASV dolārus, kas ir vairāk nekā divas reizes vairāk nekā Toyota un VW kopējais novērtējums.
    “Es nekad “nešortoju”, ja kaut kas ir tikai pārvērtēts. Es to daru, ja ir vērojama absolūta muļķība, kas attaisno absurdu uzņēmumu novērtējumu,” Finance.Yahoo teic F. Perings
    Perrings veidoja daļu no komandas, kas 2016. gadā Wirecard vadību un valdes locekļus apsūdzēja naudas atmazgāšanā. Uzņēmums sabruka 2020. gada jūnijā pēc tam, kad atklājās, ka tā bilancē uzskaitītie aktīvi 1,9 miljardu eiro apmērā, iespējams, nekad tā arī nav bijuši.
    Perrings gan atklāj, ka ir samērā konservatīvs attiecībā uz savu likmi pret Tesla akcijām, raksturojot to kā “aptuveni 5% no viņa portfeļa”.
    Tesla akcijas visai ilgstoši ir bijušas populāras tā saucamo “šortotāju” mērķis. Tiem gan tas droši vien izmaksājis miljardus.
    Tā saucamās īsās pozīcijas (spēlē uz cenu kritumu) jeb šortošanas stratēģija paredz no brokeriem aizņemtu akciju pārdošanu (šādas darbības iespējamas ar daudziem citiem finanšu instrumentiem; populāra ir, piem., arī spēle uz kādas valūtas vērtības kritumu), kur tiek gaidīta šo vērtspapīru cenu samazināšanās ar nodomu tās vēlāk jau lētāk atpirkt vietā. Rezultātā aizņemtais vērtspapīrs tiek atdots, bet starpība ir peļņa. Tādējādi var teikt – kas slikts tradicionālajiem tirgus dalībniekiem, kuri gaida cenu pieaugumu, tas ir labs šortotājiem. Krietni sliktāk ir, ja akciju cena tomēr palielinās. Šortošana ir daudz bīstamāka nekā garās pozīcijas, jo pietiek ar vienu labu ziņu, piemēram, par konkrētas kompānijas darbību vai kādiem ekonomiskajiem datiem, lai labā iecere spēlēt uz akciju cenu kritumu beigtos ar finansiālu katastrofu.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība