• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 22.11.2021

    ASV prezidents Džo Baidens nominē Džeromu Pauelu otrajam termiņā Federālo Rezervju Sistēmas vadītāja amatāFoto: Reuters/Scanpix

    Vakar finanšu tirgos bija liela diena – ASV Prezidents Džo Baidens nominēja Džeromu Pauelu uz otro termiņu kā Federālo Rezervju Sistēmas vadītāju.

    Šim paziņojuma sekoja lielas un plašas svārstības finanšu tirgos. Tās tiek pamatotas ar to, ka, atkārtoti nominējot Džeromu Pauelu, Džo Baidens atbalsta aktīvāku FRS iesaisti inflācijas mazināšanā. Gala rezultātā tas nozīmē likmju paaugstināšanos un finansējuma pieejamības samazināšanos.
    S&P 500 indekss dienu noslēdza ar 0.32% kritumu, NASDAQ Composite nokritās par 1.26%, savukārt Dow Jones Industrials indeksa vērtība vakardien pieauga par 0.05%.
    Arī starp ASV sektoriem straujāko kritumu uzrādīja uz tehnoloģijām un strauju izaugsmi orientētie tehnoloģijas un komunikāciju sektori, attiecīgi nokrītot par 1.11% un 1.22%. Savukārt labāko sniegumu uzrādīja sektori, kuri iegūst no augstākas inflācijas un augstākām banku likmēm – enerģētikas sektors un finanšu sektors. Tie pieauga attiecīgi par 1.77% un 1.41%.
    Arī Eiropā lielākie akciju indeksi uzrādīja jauktu sniegumu. Kamēr Spānijas IBEX 35 indekss pieauga 0.78% un Apvienotas Karalistes FTSE 100 indekss pakāpās par 0.44%, tikmēr Amsterdamas biržas indekss nokritās par 0.79% un Vācijas DAX indekss nokritās par 0.27%.
    ASV steidz pirkt mājas otrreizējā tirgū
    Financial Times ziņo, ka baidoties no pieaugošām likmēm, ASV iedzīvotāji steidz iegādāties mājokļus otrreizējā tirgū. Otrreizējā tirgū pārdoto māju skaits pieauga jau otro mēnesi pēc kārtas.
    Pārdoto mājokļu skaits oktobrī pieauga par 0.8%, lai arī analītiķi bija sagaidījuši kritumu. Gada izteiksmē pārdoto mājokļu skaits otrreizējā tirgū sasniedza 6.34 miljonus pretstatā analītiķu prognozētajiem 6.2 miljoniem.
    Mediānas cena mājokļiem otrreizējā tirgū oktobrī pieauga līdz $353,900 oktobrī. 29% no pircējiem bija tādi, kur iegādājās savu pirmo mājokli.
    Turbulences naftas tirgū
    Saskaņā ar Bloomberg vēstīto, ASV grasās atbrīvot daļu no savām stratēģiskajām naftas rezervēm, lai mazinātu naftas cenu kāpumu. Šāds solis tiek sagaidīts arī no Japānas, Dienvidkorejas un Indijas.
    Avoti vēsta, ka Džo Baidens plānojot par šo lēmumu paziņot drīzumā un laika gaitā atbrīvot vairāk nekā 35 miljonu barelu naftas no stratēģiskajām rezervēm.
    Reaģējot uz šo paziņojumu naftas ieguvēju valstu organizācija OPEC pretī draud ar iespējamu lēnāku ražošanas jaunu audzēšanu. Grupa uzskata, ka rezervju atbrīvošana pie pašreizējiem tirgus apstākļiem nav adekvāts solis.
    Izejvielas
    Visu vakardienas notikumu un paziņojumu iespaidā izejvielu cenas svārstījās šurpu turpu. Tomēr dienu Brent markas jēlnaftas cena noslēdza ar 0.49% pieaugumu.
    Arī dārgmetālu cenas daudz svārstījās. Sākotnēji tās būtiski nokritās, taču dienu pabeidza ar pieaugumiem, zelts pieauga par 0.2%, savukārt sudrabs pieauga par 0.65%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība