• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 17.11.2021.

    Chobani jogurtsFoto: Reuters/Scanpix

    Sekojot kārtējiem augstākas inflācijas datiem nekā gaidīts, ASV akciju indeksi 17.novembri noslēdzi ar zaudējumiem.

    Saskaņā ar Financial Times ziņoto, Apvienotajā Karalistē inflācija Oktobrī sasniedza 4.2%, kas ir vairāk nekā 2 reizes augstāks līmenis nekā centrālās bankas mērķis, kā arī ir augstāks līmenis par analītiķu prognozēto 3.9% inflāciju. Augstākas inflācijas rādītāji rada bažas par to, ka centrālajai bankai nāksies palielināt likmes. Tas savukārt izdara spiedienu uz akciju cenām globāli.
    Starp trīs lielākajiem ASV akciju indeksiem straujāko kritumu uzrādīja Dow Jones Industrials, nokrītot par 0.58%, tam sekoja Nasdaq Composite ar 0.33% kritumu un S&P 500 indekss ar 0.26% vērtības samazinājumu.
    Enerģijas sektors starp ASV akciju sektoriem uzrādīja vislielāko kritumu, nokrītoties par 1.53%. Aiz tā ar negatīvu sniegumu sekoja finanšu sektors ar -1.15% un materiālu sektors ar -0.66%. Kritās arī tehnoloģiju un pirmās nepieciešamības preču sektori, uzrādot attiecīgi 0.3% un 0.22% kritumus. Tajā pašā laikā nekustamā īpašuma sektors pieauga par 0.66% un patēriņa (consumer discretionary) sektors par 0.64%.
    Eiropā negatīvu sniegumu, pateicoties augstākiem inflācijas datiem, uzrādīja Apvienotās Karalistes FTSE 100 indeksa par, samazinoties par 0.49%. Arī Spānijas IBEX saruka vērtībā, nokrītot par 0.52%. Tikmēr straujāko pieaugumu starp Eiropas lielākajiem indeksiem parādīja Maskavas MICEX indekss, pieaugot 0.7%.
    Nākamais karstais IPO?
    Financial Times vēsta, ka trešdien jogurtu ražotājs Chobani ir iesniedzis nepieciešamos dokumentus IPO norisei.
    Chobani plāno listēt akcijas Nasdaq biržā un piesaistīto kapitālu izmantot divu obligāciju dzēšanai. Pašreiz paredzams, ka Chobani piesaistīs $100 miljonus caur IPO. Uzņēmums ir cietis zaudējumus iepriekšējos 5 gadus un pēdējā gadā zaudējumi sasniedza $59 miljonus pie $1.4 miljardu apgrozījuma.
    Chobani 2005.gadā dibināja Hamdi Ulukaya, kurš ir dzimis un audzis Turcijā, taču 1994.gadā emigrējis uz ASV. IPO dokumentos IPO viņš teica, ka uzņēmuma mērķis ir cēls, bet sasniedzams: “mēs no jauna atveidosim procesu, kā ēdiens tiek gatavots un patērēts visapkārt pasaulei un būs jauns paraugs, kā nākamās paaudzes uzņēmumam būtu atbildīgi jāstrādā.”
    Amazon strīds ar Visa
    Bloomberg vēsta, ka Amazon pircēji Lielbritānijā pēc pirkuma veikšanas ar Visa karti esot saņēmuši paziņojumu, ka pēc 2022.gada 19.janvāra Amazon vietnē vairs nebūs iespējams iepirkties ar Apvienotajā Karalistē izdotām VISA kartēm. Kā iemesls tiek minētas augstās maksājumu procesēšanas komisijas.
    Lai veicinātu pāreju uz citām kartēm, Amazon piedāvā pircējiem 20 mārciņu atlaidi nākamajam pirkumam, ja pircēji kā noklusējuma norēķinu karti izvēlēsies kādu citu karti un nevis VISA.
    Tajā pašā laikā Amazon ved sarunas ar Mastercard, lai nomainītu Amazon kartes izdevēju no VISA uz Mastercard.
    Lieki teikt, ka VISA nav priecīga par šādu soli. VISA komentē: “…esam ļoti apbēdināti, ka Amazon cenšas ierobežot patērētāja izvēli nākotnē. Kad tiek ierobežota patērētāja izvēle, tad neviens neuzvar.”
    VISA akcijas cena 17.novembrī nokritās par 4.7%.
    Izejvielas
    Pēc Džo Baidena paziņojumu par lūgumu valsts iestādēm tuvāk ielūkoties naftas uzņēmumu piekoptajās praksēs naftas cena vakar uzrādīja kritumu. Brent markas jēlnaftas cena 17.novembrī nokritās par 2.6%, savukārt WTI markas jēlnaftas cena nokritās par 3%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība