• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 15.11.2021.

    Oatly auzu piensFoto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/Scanpix

    15.novembrī finanšu tirgos bija vērojama liela nenoteiktība, kas atspoguļojās cenu svārstībās.

    S&P 500 indekss dienu iesāka ar nelielu pieaugumu, pieaugot par aptuveni 0.3%, pēc tam turpināja ar kritumu, noslīdot zem atvēršanās cenas un dienu noslēdza ar cenas izmaiņām 0% apmērā. Gan Dow Jones Industrials, gan Nasdaq Composite tirdzniecības sesiju noslēdza ar 0.04% kritumu.
    Ja runājam par to, kura akcijas deva vislielāko pienesumu šādam S&P 500 rezultātam, tad Meta (iepriekš Facebook) akcijas cena vakar pieauga par 1.96%, dodot 4 bāzes punktu pozitīvu pienesumu indeksam, savukārt Tesla akcijas cena nokrita vērtībā par 1.96%, nodrošinot tādu pašu 4 bāzes punktu negatīvu pienesumu.
    Starp ASV sektoriem spēcīgāko sniegumu parādīja sabiedrisko pakalpojumu sektors, pieaugot par 1.32%, kam sekoja enerģijas sektors ar 0.83% pieaugumu. Tikmēr vājākie sektori bija veselības aprūpes sektors ar 0.62% kritumu un materiālu sektors ar 0.46% kritumu.
    Kamēr ASV tirgos valdīja nenoteiktība, tikmēr Eiropā valdīja pozitīvs noskaņojums, par ko liecina lielāko Eiropas akciju indeksu pieaugums. Francijas CAC40 indekss pieauga par 0.53%, Itālijas FTSE MIB indekss pieauga par 0.49%. Vājākais sniegums starp lielākajiem Eiropas indeksiem bija Šveices SMI indeksam, kura vērtība pieauga par 0.01%.
    $1.2 triljonu infrastruktūras tēriņi
    Financial Times vēsta, ka Džo Baidens ir parakstījis viņa loloto $1.2 triljonu infrastruktūras tēriņu likumu. Tas paredz aptuveni $550 miljardu tēriņus ceļiem, tuneļiem, tiltiem, lidostām, sakaru tīkliem un citiem infrastruktūras objektu uzlabojumiem.
    Jāpiebilst, ka šāds tēriņu likums un attiecīgi tā īstenošana var radīt un visticamāk radīs arī papildus turbulences izejvielu tirgos. Tāpat šādu lielu vienreizēju lielu izdevumu kopums var radīt nopietnu disbalansu gan darba tirgū, gan arī ekonomikas rezultātos kopumā.
    Auzu pienam neiet tik labi kā gaidīts
    Gandrīz pirms nedēļas vēstījām, ka gaļas aizstājējproduktu ražotājam īsti neveicas ar finanšu rezultātiem, kas rezultējas zemākā akcijas cenā.
    Vakar šai tendencei ir pievienojies vēl viens aizstājēj produktu ražotājs – auzu piena ražotājs Oatly.
    Financial Times vēsta, ka Oatly brīdina par zemāku sagaidāmo apgrozījuma līmeni šogad, pateicoties zemākiem pārdošanas apmēriem Eiropā, loģistikas problēmām ASV un stingriem veselības nosacījumiem Āzijā.
    Oatly apgrozījums 3.ceturksnī pieauga par 49%, taču sasniegtais $171 miljona apgrozījums būtiski atpalika no Refinitiv aptaujāto analītiķu konsensusa $185 miljoniem.
    Šī gada apgrozījums tiek prognozēts $635 miljonu apmērā, kas ir 51% pieaugums salīdzinot ar pagājušo gadu, taču būtiski atpaliekot no analītiķu prognozētajiem $694 miljoniem.
    Oatly akciju cena nokritās par 15% pirms tirdzniecības sesijas, taču dienu noslēdza ar 20.81% kritumu noslīdot līdz cenai $9.36. Jāatzīmē, ka akcijas debiju piedzīvoja maijā par cenu 17 ASV dolāri.
    Izejvielas
    Svārstīgums un nenoteiktība bija vērojama arī izejvielu cenās.
    Naftas cenas iesāka dienu ar būtiski zemākiem līmeņiem, taču WTI markas jēlnaftas cena dienu noslēdza pat ar 0.11% pieaugumu, savukārt Brent markas jēlnaftas cena samazinājās par 0.04%. Tikmēr dabas gāzes cena pieauga par 5.09%.
    Arī dārgmetāli dienu iesāka ar kritumu, taču pabeidza plusos, zeltam pieaugot par 0.19% un sudrabam par 0.25%.
    Kopējo izejvielu cenu līmeni raksturojošais CRB indekss vakar pieauga vērtībā par 0.16%. Jāpiebilst, ka kopš gada sākuma tā vērtība ir pieaugusi par 41.57%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība