• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 12.11.2021.

    Johnson & JohnsonFoto: Reuters/Scanpix

    12.novembrī ASV akciju indeksos atgriezās optimisms. Nasdaq Composite indeksa vērtība pieauga par 1%, S&P 500 palielinājās par 0.72% un Dow Jones Industruals indeksa vērtība piektdien pieauga par 0.5%.

    Jāatzīmē, ka piektdienas optimisms un vērtību pieaugums indeksu vērtībās tomēr neļāva indeksiem pieaugt arī nedēļas ietvaros. Visu 3 lielo indeksu vērtības nedēļas laikā ir nokritušās – Nasdaq Composite par 0.76%, S&P 500 par 0.4% un Dow Jones Industrials par 0.91%.
    12.novembrī nebija viena uzņēmuma – izteikta līdera, kura pieaugums būtu nodrošinājis lauvas tiesu S&P 500 indeksa pieauguma. Solīdi pieauga un savu pienesumu tirgus pieaugumam deva jau visiem labi zināmās lielās tehnoloģiju kompānijas – Apple pieauga par 1.43%, Microsoft par 1.29%, Meta Platforms (iepriekš Facebook) par 4.01%, Amazon par 1.52% un Alphabet (Google) par 2.00%.
    Starp ASV sektoriem izteiktu līderību uzrādīja komunikāciju un tehnoloģiju sektori, attiecīgi pieaugot par 1.46% un 1.22%. Citu pieaugošo sektoru pieaugums nepārsniedza 1%. Interesanti, ka pirmās nepieciešamības preču jeb consumer staples sektora vērtības izmaiņas 12.novembrī bija 0%. Savukārt kritumu uzrādīja tikai 2 sektori – sabiedrisko pakalpojumu un enerģētikas, attiecīgi nokrītoties vērtībā par 0.06% un 0.24%.
    Arī Eiropā piektdien galvenokārt valdīja optimisms. Šveices SMI indeksa vērtība pieauga par 0.76%, kam sekoja Amsterdamas birža ar 0.48% pieaugumu. Tikmēr lielāko kritumu uzrādīja Maskavas MIXEX indekss, nokrītot vērtībā par 1.62%.
    Vai pieaugošie COVID-19 ierobežojumi atstās ietekmi uz finanšu tirgiem?
    Gandrīz ik dienu lasām par dažādiem jauniem Covid-19 ierobežojumiem visdažādākajās valstīs. Svarīgākais jautājums ir: “Vai tas būtiski ietekmēs noskaņojumu un arī radīs spiedienu uz aktīvu cenām?”
    Financial Times vēsta, ka Nīderlande ieviesīs 3 nedēļu lokdaunu, kurā bāri, restorāni un pirmās nepieciešamības veikali tiks slēgti astoņos vakarā, savukārt pārējās tirdzniecības vietas jau sešos vakarā. Tāpat lokdauna laikā no mājām būs jāstrādā visiem, kam tas iespējams.
    Piektdien Dāņu varas iestādes ziņoja par 16,287 jauniem inficēšanās gadījumiem, kas ir par 44 gadījumiem mazāk nekā dienu iepriekš. Taču dienu iepriekš sasniegtais inficēto skaits ir jauns rekords kopš pandēmijas sākuma.
    Tikmēr Austrijā tiek ieviests stingrs lokdauns nevakcinētajiem.
    Šajā vietā jāatgādina, ka vēl piektdien Eiropas akcijas tirgos galvenokārt valdīja optimisms un tā pati Amsterdamas birža pieauga par 0.48%.
    Johnson & Johnson sadalīsies
    Bloomberg ziņo, ka Johnson & Johnson sadalīs savu biznesu un atsevišķi nodalīs patēriņa preču divīziju, sekojot citu lielo zāļu ražotāju pēdās, koncentrējoties uz pelnošāko zāļu ražošanas tirgu.
    Sadalīšana no tiks 18 – 24 mēnešu laikā.
    Ja skatāmies uz Johnson & Johnson akciju ienesīgumu pēdējā laikā, tad kopš gada sākuma kopējais ienesīgums ir vien 6.79%, kas būtiski atpaliek no ASV veselības aprūpes 19.25% kopējo ienesīgumu tajā pašā laika periodā.
    J&J apgalvo, ka atdalīšanai nav nekāda sakara ar uzņēmuma neskaitāmajām tiesvedībām.
    Izejvielas
    Dārgmetāli piektdienas tirdzniecības sesiju noslēdza ar nelielu pieaugumu, zeltam pieaugot par 0.25% un sudrabam pieaugot par 0.18%.
    Tikmēr naftas cenas turpināja pazemināties arī piektdien, Brent markas jēlnaftas cena piektdien nokritās par 0.69%. Tikmēr visas nedēļas ietvaros naftas cena ir pietiekami plaši svārstījusies, taču gala rezultātā naftas cena iepriekšējā nedēļā ir nokritusies vien par 0.45%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība