• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 19.11.2021.

    JPMorgan Chase.Foto: Reuters/Scanpix

    ASV lielākie akciju indeksi piektdienu, 19.novembri, noslēdza ar izteikti jauktiem rezultātiem. Dow Jones Industrials indeksa vērtība nokritās par 0.75%, S&P 500 indeksa vērtība nokritās par 0.14%, savukārt NASDAQ Composite indeksa vērtība pieauga par 0.59%.

    Dow Jones Industrials indeksa kritumu nodrošināja tā industriālā daļa – jeb Boeing akciju kritums par 5.77%, kas sastādīja gandrīz trešdaļu no kopējā indeksa vērtības krituma. Tikmēr 21 bāzes punktu no NASDAQ 0.59% pieauguma deva Tesla akciju cenas pieaugums par 3.71% un vēl tikpat lielu īpatsvaru deva NVIDIA akciju cenas pieaugums par 4.14%.
    Starp ASV sektoriem straujāko pieaugumu uzrādīja tehnoloģiju sektors, pakāpjoties par 0.73% piektdien, savukārt nedēļu noslēdzot ar 2.49% kāpumu. Tikmēr vājāko sniegumu parādīja enerģijas sektors, nokrītoties par 3.9% piektdien un nedēļu noslēdzot 5.79% kritumu.
    Kamēr ASV indeksos valdīja jaukts noskaņojums, tikmēr Eiropa bija izteikti sarkana. Kā viens no pamatojumiem tam ir pieaugošie ar COVID-19 saistītie ierobežojumi. Spānijas IBEX 35 indeksa vērtība nokritās par 1.68%, Itālijas FTSE MIB par 1.17%, kamēr Šveices SMI indekss nokritās vien par 0.07%. Austrijā, kurā tiek ieviesti stingri ierobežojumi, ATX indeksa vērtība piektdien nokritās par 3.08%.
    Ford un Rivian
    Notikumu attīstība elektroauto pasaulē ir strauja. Financial Times vēsta, ka Ford ir atteicies no agrāk paziņotajiem plāniem, izveidot elektroauto, izmantojot Rivian tehnoloģijas.
    Ford izpilddirektors Džims Fārlijs intervijā atklāja, ka iepriekš plānotā sadarbība nenotiks. “Kad mēs salīdzinām šodienu ar to brīdi, kad veicām investīciju, tad tik daudz kas ir mainījies, tai skaitā mūsu spējas, zīmolu virzība abos gadījumos, šobrīd mums ir daudz vairāk skaidrs, kas mums ir jādara” viņš teica intervijā.
    Ford ir viens no lielākajiem investoriem kompānijā Rivian. Ford pieder 12.1% no Rivian akcijām. Jāatgādina, ka Rivian veica IPO. Ar pēdējo cenu $128.60 par vienu akciju, Rivian tirgus kapitalizācija ir $109.7 miljardi.
    JPMorgan Chase šogad ir pamatīgi iepircies
    Bloomberg ziņo, ka šis ir bijis ražīgs gads JP Morgan Chase tieši uzņēmumu iegādes jomā. JPMorgan ir iegādājies restorānu gidu The Infatuation, mežu un mežu zemju investīciju uzņēmumu Portlendā, Oregonā, daļas Luksemburgā bāzētā auto finansēšanas uzņēmumā, digitālo banku Brazīlijā un vēl daudzus citus.
    Varētu šķist, ka JPMorgan haotiski šķiežas apkārt ar naudu, tomēr tā gluži nav. Tam visam aizmugurē ir stratēģija. JPMorgan cenšas palielināt savu ietekmes sfēru, piedāvāt klientiem plašāku īpašo piedāvājumu klāstu, kā arī konkurēt ar Fintech kompānijām.
    Šogad JPMorgan ir veicis 24 darījumus. Lielākā daļa no tiem ir palikuši nepamanīti, jo tie ir bijuši salīdzinoši nelieli.
    Deivids Donovans, kurš vada Amerikas globālu finanšu pakalpojumu uzņēmumu Publicis Sapient, komentēja: “JPMorgan turpinās investēt fintech uzņēmumos, turpinās iegādāties aktīvu un turīguma pārvaldīšanas uzņēmumus. Tāpat viņiem vajag likt lietā brīvo kapitālu, jo viņi nepietiekami aizdod aizdevumos.”
    Izejvielas
    Ņemot vērā pieaugošo COVID-19 izplatību un ierobežojumu pastiprināšanos, un tam sekojošo iespējamo naftas produktu patēriņa kritumu, naftas cenas piektdien piedzīvoja būtisku kritumu. WTI markas jēlnaftas cenas piektdien nokritās par 3.68%, nedēļas laikā kritums sasniedz 5.91%, savukārt mēneša laikā 9.15%.
    Kopumā piektdiena nebija labvēlīga izejvielu cenām. To raksturojošais CRB indekss piektdien nokritās par 0.53%, savukārt nedēļas laikā tā vērtība samazinājās par 1.03%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība