• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 29.10.2021

    Pfizer laboratorija.Foto: Pfizer

    S&P 500 indekss piektdienas tirdzniecības sesiju noslēdza ar 0.19% pieaugumu, nedēļā kopumā pieaugot par 0.85%.

    Piektdienas nelielo tirgu pieaugumu nodrošināja pieaugums veselības aprūpes sektorā (+0.97%), tehnoloģiju sektorā (+0.43%)un salīdzinoši nelieli pieaugumu komunikāciju, patēriņa un industriālajos sektoros. Vislielāko kritumu starp sektoriem piektdien uzrādīja nekustamā īpašuma sektors (-1.2%), kam sekoja enerģētikas sektors ar (-0.66%).
    Vairāk uz ražošanu orientētais Dow Jones Industrials indekss piektdien pieauga par 0.25%, savukārt NASDAQ Composite par 0.33%.
    Ja ASV indeksi noslēdza piektdienu pozitīvu, tad starp Eiropas lielākajām biržām tikai Francijas CAC 40 un Spānijas IBEX 35, pieaugot attiecīgi par 0.38% un 0.35%, uzrādīja pozitīvus rezultātus.
    Pfizer Covid vakcīna
    Piektdien, 29.oktobrī Financial Times vēsta, ka ASV veselības sektora labo sniegumu piektdien nodrošināt palīdzēja ASV pārtikas un zāļu administrācijas lēmumus apstiprināt BioNTech/Pfizer Covid-19 vakcīnu lietošanai bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem.
    Pfizer pote bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem tiek ievadīta samazinātā apjomā jeb tikai trešdaļa no devas cilvēkiem vecumā virs 12 gadiem. Vakcīna tiek ievadīta 2 devās ar 3 nedēļu starplaiku.
    Šo ziņu rezultātā Pfizer akciju vērtība piektdien pieauga par 1.3%. Pfizer ir 4.lielākā alokācija ASV veselības sektora indeksā. Kopš gada sākuma Pfizer akciju cena ir pieaugusi par 22.4%, savukārt kopš 2020.gada 1.februāra par 30.64%.
    Ja tā padomā, tad 30% pieaugums kopš pirms pandēmijas brīža ir salīdzinoši neliels, ņemot vērā Pfizer kā līdera statusu vakcinācijā. Jāatzīmē, ka Moderna akcijas cena kopš 2020.gada 1.februāra ir devusi 1,593.87% pieaugumu.
    ExxonMobil akciju atpirkšana
    Lai arī piektdienu ASV enerģētikas sektors noslēdza ar kritumu, tomēr nepamanīts nevar palikt ExxonMobil paziņojumus par $10 miljardu akciju atpirkšanas programmas palaišanu nākamgad. Exxon trešā ceturkšņa peļņa sasniedza $6.8 miljardus, pārspējot analītiķu prognozes. Tā rezultātā tika palielināta arī ceturkšņa dividende no $0.87 līdz $0.87.
    Naftas kāpiens turpinās
    Piektdien WTI markas jēlnaftas cena pieauga par 0.92%, savukārt oktobra kopējais pieaugums sasniedza 10.13%. Jāpiebilst, ka tas vēl ir salīdzinoši nedaudz ar pieaugumu iepriekšējā gada laikā +133.5%.
    Tikmēr dabas gāzes cenas ASV piektdien saruka par 6.16%. Financial Times vēsta, ka dabas gāzes cenas samazinājums ir saistāms ar Krievijas plāniem palielāt gāzes eksportu uz Eiropu novembrī. Šāds solis ļaus atgūties Eiropas iedzīvotājiem pēc rekord augstajām gāzes cenām.
    Ar kritumu piektdien tirdzniecības sesiju noslēdza arī varš (-1.4%), savukārt mēneša griezumā tā cena ir pieaugusi par 4.34% un pēdējā gada laikā par 43.34%.
    Ja aplūkojam dārgmetālus, tad zelta cena piektdiena pieauga par 0.09%, taču sudraba cena nokritās par 0.24%. Iepriekšējais gads dārgmetālu investoriem nav bijis viegls. Zelta cena gada laikā ir nokritusies par 4.42%, savukārt sudraba cena ir pieaugusi par 2.63%. Šādas cenas izmaiņas ir salīdzinoši neinteresantas pretstatā lielajiem kāpumiem indeksos un citos instrumentos.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība