• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investīcija vai satraukums? Latvieši pastiprināti izpērk īpašumus Spānijā

    Pēdējā laikā vismaz manā paziņu lokā arvien biežāk dzirdams par tautiešiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ iegādājušies īpašumus Spānijā. Aizdomājos, kādi varētu būt šāda lēmuma iemesli un noskaidroju, cik izdevīgi šobrīd ir iegādāties īpašumu šajā skaistajā un saulainajā valstī.

    Vispirms jautāju diviem saviem paziņām, kādi ir viņu motīvi, iegādājoties īpašumu Spānijā.
    Kāds 39 gadus vecs vīrietis stāsta: “Šis ir tāds neskaidrs laiks, tāpēc man šķiet droši diversificēt savus ieguldījumus, kā arī ar ģimeni vismaz reizi dodamies uz Spānijas salu Tenerifi. Parēķināju, ka sanāk izdevīgi ieguldīt un iegādāties tur dzīvokli, kuru vismaz mēnesi gadā apdzīvošu kopā ar savu ģimeni, bet pārējā laikā izīrēšu, jo īres cenas tur ir salīdzinoši augstas. Mans paziņa jau gadiem visas ziemas pavada Tenerifē, bet vasaras – Latvijā. Atrast īrniekus neesot problēmu.”
    Savukārt kāda paziņa kopā ar ģimeni Spānijā dzīvo jau teju gadu. Kopā ar vīru un 3 bērniem viņi tur pārcēlušies, lai dzīvotu citādi: “Man joprojām ir dzīvoklis Rīgā, kuru esmu izīrējis, tāpēc katru mēnesi saņemu no tā kādus ienākumus, arī Spānijā esam nopirkuši dzīvokli. Šobrīd, kad abi ar vīru strādājam pilnībā attālināti, brīvāk var plānot savu dzīvošanu – abi strādājam Latvijas uzņēmumos, bet fiziski esam Spānijā. Šobrīd te šķiet drošāk, te ir vairāk saules, esam labākā noskaņojumā. Nezinu, kā rīkosimies tālāk. Jebkurā gadījumā esam priecīgi par šo ieguldījumu – dzīvoklis maksāja līdzīgi kā maksā Latvijā. Arī tad, ja pārcelsimies atpakaļ uz Latviju, šo īpašumu paturēsim un izīrēsim. Drošs ieguldījums.”
    Lai saprastu, cik aptuveni maksā mājoklis Spānijā un vai tiešām latviešu interese par nekustamajiem īpašumiem Spānijā ir palielinājusies, sazinājāmies ar diviem latviešiem, kuri strādā kompānijā Alegria Real Estate – Kasparu Kivlenieku un Vladislavu Belošeinu. Viņi ir nekustamo īpašumu mākleri.
    Viņi stāsta, ka pieprasījums no latviešiem tiešām pēdējā laikā esot ļoti pastiprinājies: “Arī cenas šobrīd ir labas. Viens no pieprasītākajiem reģioniem ir Costa Blanca, arī Valensija. Šajā apkaimē dzīvokli iespējams iegādāties, sākot no 80 000 eiro. Jaunbūvēs un villās, protams, mājokļi ir dārgāki.”
    Eksperti vērtē, ka būtisks iemesls, kāpēc latvieši dodas uz Spāniju, ir tieši klimats: “Latvijā jau vairs nav kā senāk, kad bija garantēti silta vasara, bet te Spānijā ir jūra, saule, zilas debesis – ļoti skaista daba un bieži ir lieliski laika apstākļi. Te uz vietas jau veidojas tāda kā latviešu kopiena, kurā īpaši daudz cilvēku ierodas skolēnu brīvlaikos un atvaļinājumos. Cilvēki te nopērk īpašumu, ikdienā to izīrē, bet laiku pa laikam dzīvo arī paši. Es pats jau vairākus gadus kopā ar ģimeni te dzīvoju, stāsta Kaspars Kivlenieks.
    Īres cenas Spānijā esot vērtējamas kā ļoti labas, jo īpaši tad, ja izīrētājam ir tūrisma licence, kas dod tiesības īpašumu reklamēt zināmākajās vietnēs. Tieši tāpēc daudzi latvieši īpašumus šeit nopērk tieši tāpēc, lai izīrētu.
    Jautāju nekustamā īpašuma speciālistiem, aptuveni cik izmaksā īre nelielam vienistabas dzīvoklim? Viņi lēš, ka cenas sākas no 500 eiro, protams, jo lielāks īpašums, jo tuvāk ūdenim un skaistākā vietā, jo dārgāka būs cena.
    Lielākā daļa interesentu mājokļus pērkot, samaksājot uzreiz visu summu, taču esot arī iespēja ņemt kredītu kādā no Spānijas vai Latvijas bankām. Vēlams salīdzināt procentu likmes, lai saprastu, kur tas ir izdevīgāk.
    Kur atrast īpašumu? Likumsakarīgi, ka kungi iesaka izmantot kādu no nekustamā īpašuma kompānijām, kuras aktīvi reklamējas, piemēram, Facebook, jo tādējādi tiek iegūts konsultants, kurš palīdzēs arī nokārtot visas nepieciešamās formalitātes. Savukārt, ja ir vēlme meklēt pašiem, tad var izpētīt populārāko sludinājumu vietni Idealista.com.
    Kas viņus pašus motivē dzīvot Spānijā? “Latvijā (un ne tikai) šobrīd valda ģeopolitiskās neskaidrības, neviens nezina, kā situācija attīstīsies tālāk. Bet vispār Spānijā ir labāks klimats. Cilvēki šeit ir citādi, laimīgāki. Es no rīta pamostos, lielākoties spīd saule, ir zilas debesis, un tas dod enerģiju darboties. Cilvēki te nekur nesteidzas, viņi strādā un dzīvo lēnām, bauda jūras veltes un dažādus vietējos pasākumus. Te ir ļoti gardi augļi un dārzeņi. Pārtikas cenas veikalos ir zemākas nekā Latvijā.”
    Interesanti, ka līdzīgu tendenci novērojuši arī mūsu Igaunijas kolēģi portālā Aripaev. Arī viņi norāda, ka igauņi pastiprināti interesējas par īpašumu iegādi Spānijā. Portālā publicēti arī ieteikumi, ko vēlams ņemt vērā, apsverot īpašuma iegādi Spānijā. Ieskatījāmies būtiskākajā.
    Pirmkārt, ir jāsaprot, kāds ir ieguldījuma mērķis. Vai vēlaties nodrošināt īres ienākumus vai arī cerat uz īpašuma vērtības pieaugumu? Šis esot labs variants, kā pārvarēt inflācijas spiedienu un mazināt satraukumu par ģeopolitisko spriedzi.
    Jebkurā gadījumā ieinteresētajam nekustamā īpašuma investoram ir rūpīgi jāizpēta tirgus, jāapsver iespējas un riski, jo Spānija, maigi sakot, ir plaša un tajā pašā laikā ļoti daudzveidīga valsts. Paredzamo ienākumu vietā, iegādājoties īpašumu nepopulārā vietā, var nākties arī piedzīvot zaudējumus.
    Vājas zināšanas par vietējo kultūru palielina iespējamību, ka tiksiet piemānīts. Pērkot var parādīties neparedzētas papildu izmaksas (piemēram, uzplaukuma laikā uzbūvēto ēku zemā būvniecības kvalitāte), nekustamā īpašuma nodoklis, mānīgi mantojuma nodokļa jautājumi. Jautājums ir arī par to, kā organizēt īrnieku pārvaldību, pašiem atrodoties citā valstī.
    Jāsaprot, ka pašreizējo nekustamā īpašuma iegādes vilni var ne tik daudz virzīt ekonomiskā domāšana, cik tā sauktās rezerves ligzdas iegādes vēlme, lai būtu kur patverties, piemēram, kara draudu gadījumā vai sliktos laika apstākļos ziemā. Eksperti brīdina, ka tas var izraisīt cenu kāpumu.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība