• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    No šodienas stājas spēkā ES plāns samazināt gāzes patēriņu par 15%

    Foto: Judita Grigelytė

    No otrdienas tiks īstenots Eiropas Savienības (ES) plāns visās dalībvalstīs samazināt gāzes patēriņu par 15%, kas pieņemts, mēģinot atrisināt Krievijas karadarbības Ukrainā saasināto enerģijas cenu krīzi.

    ES regula, par kuru pirms divām nedēļām vienojās 27 valstu bloks, tika publicēta pirmdien. Un tā paredz, ka plāna īstenošana tiks uzsākta no otrdienas.
    "Ņemot vērā nenovēršamos draudus gāzes piegāžu drošībai, ko rada Krievijas militārā agresija pret Ukrainu, šai regulai būtu jāstājas spēkā steidzami," teikts dokumentā.
    ES centīsies palielināt savas gāzes rezerves pirms gaidāmās ļoti bargās ziemas. Eiropas mājsaimniecības un uzņēmumi ir pakļauti nopietnam spiedienam no strauji augošajām enerģijas cenām, jo ​​ir samazinātas gāzes piegādes no Krievijas. Vairākas dalībvalstis tas skars īpaši smagi.
    Regulā teikts, ka ES valstis pieliek visas pūles, lai no 1. augusta līdz nākamā gada 31. martam samazinātu savu gāzes patēriņu par vismaz 15%, salīdzinot ar vidējo gāzes patēriņu šajā periodā pēdējo 5 gadu laikā.
    Tomēr dažas ES dalībvalstis ir panākušas atrunas, kas ļauj tām samazināt pieprasījumu pēc brīvprātības principa.
    Šīs valstis nav pilnībā savienotas ar elektroenerģijas tīkliem vai gāzes cauruļvadiem citās ES daļās, vai arī nevar piešķirt pietiekami daudz cauruļvadu gāzes, lai atbalstītu citas bloka valstis.
    Ungārija, kas ir atkarīga no gāzes, kas pa cauruļvadu tiek piegādāta tieši no Krievijas, ir pieprasījusi atbrīvojumu.
    Ekonomiski spēcīgākā dalībvalsts Vācija, piemēram, pagājušajā gadā saņēmusi lielāko daļu - 40% - no visas ES importētās Krievijas gāzes.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība