• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Gāzes cena turpina strauji kāpt

    Foto: Reuters/Scanpix

    Eiropas gāzes cenas sasniedza piecu mēnešu augstāko līmeni pēc tam, kad Krievija atkal pārtrauca gāzes piegādes, Maskavai kārtējo reizi cenšoties manipulēt ar energoresursu piegādēm.

    Eiropas gāzes TTF fjūčeru piegādes cenas nākamajam mēnesim pieauga par 10%, sasniedzot 197 eiro par megavatstundu, kas ir augstākais rādītājs kopš marta sākuma. Tas notika tikai dienu pēc tam, kad Krievija pārtrauca gāzes plūsmu lielākajā padeves vietā, kas apgādā reģionu. Cenas ir vismaz piecas reizes augstākas nekā pirms gada.
    Krievijas enerģētikas koncerns Gazprom paziņoja, ka turbīnu apkopes problēmu dēļ cauruļvada Nord Stream 1 plūsma no rītdienas samazināsies līdz 33 milj. kubikmetru.
    "Visi tirgus dalībnieki paredzēja, ka Krievijas gāzes padeves apjomi samazināsies," laikrakstam Financial Times sacīja Džeimss Haksteps (James Huckstepp), EMEA (Eiropa, Tuvie Austrumi, Āfrika) reģiona konsultāciju uzņēmuma S&P Global Commodity Insights gāzes analīzes vadītājs. "Taču tirgus negaidīja, ka gāzes plūsma saruks tik ātri."
    Diplomāti Eiropā debatē saistībā ar gāzes patēriņa samazināšanu par 15% ziemas periodā. Augstākas gāzes cenas rada spiedienu uz Eiropu un liek meklēt alternatīvas piegādes. Politiķi nosodīja Kremļa taktiku izmantot gāzes piegādes kā manipulāciju. Pēc pirmajām dienām, kad notika Krievijas iebrukums Ukrainā, gāzes cenas Eiropā pārsniedza 200 eiro par megavatstundu. Nākamajās nedēļās cenas stabilizējās, taču kopš jūnija tās dubultojās, Kremlim izrādot gatavību pamest Eiropu gāzes deficītā.
    Gāzes tirdzniecības uzņēmuma Trident Markets vadošais partneris Tobijs Kopsons (Toby Copson) laikrakstam Financial Times sacīja, ka, visticamāk, pasaule izjutīs vēl lielāku gāzes cenu spiedienu, jo Ķīna ienāks tirgū, lai iegādātos krājumus ziemai.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība