• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    UK gada inflācija sasniedz četru desmitgažu augstāko līmeni

    Foto: Paulius Čiulada's

    Lielbritānijas gada inflācija jūnijā sasniedza jaunu pēdējo četru desmitgažu augstāko līmeni, turpinot pieaugt degvielas un pārtikas cenām, liecina oficiālie dati.

    Patēriņa cenu indekss (PCI), kas maijā sasniedza 9.1%, vasaras pirmajā mēnesī uzlēca līdz 9.4%, teikts Nacionālā statistikas biroja (ONS) ziņojumā.
    Pēc analītiķu domām, šie dati palielinās spiedienu uz Anglijas Banku paaugstināt procentu likmes pat par 50 bāzes punktiem sanāksmē augustā.
    "Apvienotajā Karalistē ir redzams vēl viens iespaidīgs PCI rādījums, un Anglijas Banka ir pakļauta spiedienam darīt to, kas tai jādara, pirms nav par vēlu ierobežot inflāciju," sacīja brokeru uzņēmuma AvaTrade analītiķis Nīms Aslams (Naeem Aslam).
    Inflācija daudzās valstīs ir pieaugusi līdz augstākajam līmenim pēdējo gadu desmitu laikā, ko veicinājis karš Ukrainā un Covid-19 uzsliesmojums.
    Tas ir licis dažādu valstu centrālajām bankām paaugstināt procentu likmes un riskēt izraisīt recesiju, jo augstākas aizņemšanās izmaksas kaitē uzņēmumiem un patērētājiem.
    Anglijas Banka kopš decembra ir paaugstinājusi bāzes procentu likmi piecas reizes, līdz šim palielinoties par ceturtdaļu procentpunkta.
    Otrdien Anglijas Bankas vadītājs Endrjū Beilijs (Andrew Bailey) sacīja, ka nākamajā sanāksmē tiks apsvērta likmes paaugstināšana par 50 bāzes punktiem.
    Citi šonedēļ publicētie dati liecina, ka Apvienotās Karalistes algas krītas rekordlielā tempā, augot inflācijai.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība