• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Inflācija ASV jūnijā ir augstāka nekā prognozēts - 9.1%

    FRS priekšsēdētājs Džeroms PauelsFoto: Reuters/Scanpix

    Šodien tika publiskoti Amerikas Savienoto Valstu (ASV) inflācijas dati, un jūnija skaitļi ir augstāki nekā gaidīts. ASV patēriņa cenu indeksa (PCI) inflācija jūnijā pieauga līdz augstākajam līmenim pēdējo 40 gadu laikā - 9.1%. Maijā šis rādītājs bija 8.6%.

    Rādītājs bija krietni augstāks par tirgus gaidītajiem 8.8%. Tas nozīmē, ka gaidītā 0.2% pieauguma vietā pieaugums bija 0.5%.
    Salīdzinot ar maiju, mēneša laikā cenas pieauga par 1.3%.
    Pēc ziņām fjūčeri uzrādīja zaudējumus, attiecīgi S&P 500 nokritās par 1.5% un Dow Jones par 1.08%. Nasdaq 100 noslīdēja par 1%, bet Euro Stoxx 50 par 2.07%.

    Inflācijas dati nostāda Federālo rezervju sistēmu (FRS) ļoti sarežģītā situācijā.

    Par laimi, pamatinflācijas pieauguma temps ir palēninājies, pat nedaudz krities.

    Tam vajadzētu būt nomierinošai ietekmei uz tirgiem, t.i., kritumam nevajadzētu būt tik lielam, kā tas būtu, ja papildus galvenajam inflācijas rādītājam pieaugtu arī pamatinflācija.

    ASV bezdarbs ir vēsturiski zemā līmenī, lai gan tuvākajos mēnešos tas var nedaudz pieaugt. Satraucošs ir jaunuzņēmumu darbinieku atlaišanas epizožu skaita pieaugums pēdējos mēnešos. Jaunuzņēmumu finansēšana un attīstība ir visjutīgākā pret procentu likmēm, un aktuālās inflācijas ziņas to akciju cenas var skart spēcīgāk nekā citu uzņēmumu.

    Lenno Uusküla, Luminor galvenais ekonomists

    Ko tas nozīmē?
    Luminor galvenais ekonomists Lenno Uusküla no rīta sacīja, ka varam sagaidīt tirgu kritumu un procentu likmju celšanos daudz lielāka cenu pieauguma dēļ. Tomēr Uusküla pēc tam uzsvēra, ka ir vērts sekot līdzi pamatinflācijai, kas samazinājās no 6% līdz 5.9%.
    Straujie inflācijas rādītāji vēlreiz apstiprina, ka cenu spiediens ir spēcīgs un plaši izplatīts visā ekonomikā, turpinot mazināt pirktspēju un uzticību. Tas liek FRS amatpersonām ieņemt agresīvu kursu, lai ierobežotu pieprasījumu, un palielinātu spiedienu uz prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), kura atbalsts ir krities pirms vidustermiņa vēlēšanām.
    FRS jau ir devusi mājienus par otro likmju paaugstināšanu par 75 bāzes punktiem vēlāk šajā mēnesī, ņemot vērā noturīgo inflāciju un joprojām spēcīgu nodarbinātības un algu pieaugumu ASV.
    Kopš gada sākuma akciju tirgus indekss S&P 500, kas sastāv no 500 lielāko ASV publiski tirgoto uzņēmumu akcijām, ir krities par 20.38%. Dow Jones indekss, kas aprēķināts, balstoties uz 30 svarīgāko ASV uzņēmumu akciju cenām, ir samazinājies par 15.32%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība