• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 25.03.2022. – obligācijas krīt, uzņēmumi rekord apmēros atpērk savas akcijas

    Skats no Volstrītas.Foto: AFP/Scanpix

    Sekojot turpmākiem monetārās politikas stingrināšanas komentāriem, obligācijās piektdien atkal bija vērojama pārdošanās. Uz to pozitīvi nereaģēja akciju indeksi, kuros piektdien bija jaukti rezultāti.

    Ņujorkas Federālo Rezervju bankas vadītājs Džons Viljamss piektdien izteicās, ka 0.5% likmes kāpums, ja tas palīdzētu mazināt inflāciju, būtu solis, ko Federālajai Rezervju Sistēmai (FRS) būtu jāsper, raksta Financial Times. Šie komentāri pastiprina iepriekšējos komentārus no FRS vadītāja Džeroma Pauela, ka FRS būs apņēmīgāk jāpadara ciešāka monetārā politika.
    ASV 10 gadīgo valsts parādzīmju ienesīgums pieauga par 0.14 procent punktiem līdz 2.5% līmenim, kurš ir augstākais kopš 2019.gada maija. ASV valsts parādzīmju sniegumam šis ir sliktākais mēnesis kopš Donalda Trampa ievēlēšanas par prezidentu 2016.gadā.
    ASV akciju indeksos bija jaukti rezultāti. Uz tehnoloģijām orientētais NASDAQ Composite, kurš teorijā ir visjutīgākais pret procentu likmju izmaiņām, piektdien nokritās par 0.47%. Tikmēr S&P 500 indekss pieauga par 0.21% un Dow Jones Industrials pakāpās par 0.26%.
    Starp ASV sektoriem atkal izcēlās enerģijas sektors, kurš piektdien pieauga par 2.19%, tam sekoja sabiedrisko pakalpojumu sektors ar 1.45% kāpumu un finanšu sektors ar 1.28% kāpumu. Tikmēr Tehnoloģiju sektors nokritās par 0.06% un plaša patēriņa sektors par 0.17%.
    Arī starp Eiropas akciju indeksos nebija vērojama viennozīmīga tendence. Šveices SMI indekss nokritās par 0.15% un Francijas CAC par 0.03%. Savukārt Amsterdamas biržas indekss pakāpās par 0.42% un Vācijas DAX par 0.22%.
    Savu akciju atpirkšanas rekordi
    ASV kompānijas steidzas atpirkt savas akcijas rekordlielos apmēros. Šogad saskaņā ar Goldman Sachs datiem akciju atpirkšanas programmas ir apstiprinātas 319 miljardu ASV dolāru apmērā, vēsta Financial Times. Pagājušajā gadā šajā pašā laika periodā bija 267 miljardi ASV dolāru.
    Uzņēmumu vadības komandas savu akciju atpirkšanu izmanto, lai palielinātu pieprasījumu pēc akcijām, kā arī palielinātu peļņu uz vienu akciju, samazināt brīvā apgrozībā esošo akciju skaitu.
    Ja skatāmies uz vidējo akciju plašajā Russell 3000 indeksā, tad tā kopš gada sākuma ir zaudējusi 30% no savas vērtības. Tas ļauj uzņēmumiem pamatot akciju atpirkšanu ar to, ka akcijas neesot pietiekami augstu novērtētas.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība