• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 04.03.2022. – 130 dolāru nafta pirmdienas rītā

    Foto: AFP/Scanpix

    Lai arī sākotnēji tirgos pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā bija piezemēta reakcija, tad jau pagājušā nedēļas ir noslēgusies ar kritumiem.

    Uz tehnoloģijām orientētais NASDAQ Composite piektdien nokritās par 1.66%, taču nedēļas ietvaros tas ir nokritis par 3.18%. Mazliet mazāki kritumi ir Dow Jones Industrials un S&P 500 indeksiem.
    S&P 500 nokritās par 0.79% piektdien un 1.03% pagājušajā nedēļā kopā, Dow Jones nokritās attiecīgi par 0.97% un 1.25%.
    Starp ASV sektoriem vairāk krītas finanšu sektors. Daļēji to var skaidrot ar to, ka pašreizējā situācija pasliktina perspektīvas nākotnē un finanšu sektors ir viens no pirmajiem, kur šīs bažas atspoguļojas. Finanšu sektora indekss piektdien nokritās par 1.87% un nedēļas laikā tas ir nokrities par 3.35%.

    Lai nepalaistu garām ik rīta finanšu tirgu komentārus, pievienojies Investoru Kluba jaunumu vēstules saņēmējiem ŠEIT

    Tikmēr augstāko pieaugumu atkal parādīja enerģijas sektors, piektdien pieaugot par 2.89% un nedēļas ietvaros par 6.59%.
    Jau vairākas reizes gan rīta komentāros, gan plašākos rakstos esmu runājis par to, cik lielas iespējas šogad ir devusi aktīvāka investēšana.
    ASV sektoru indeksu ETF sniegums kopš gada sākuma. Avots: Koyfin
    Enerģijas sektora indekss kopš gada sākuma ir pieaudzis par 35.55%, plaša patēriņa sektora indekss ir nokrities par 16.06%. Enerģijas sektora īpatsvars S&P 500 indeksā ir 3.7% uz 28.februāri, savukārt plaša patēriņa sektoram 11.8%. Tāpēc lielais enerģijas sektora kāpums plašo S&P 500 indeksu īpašu neglābj.
    Starpība starp enerģijas un plaša patēriņa sektoru sniegumu kopš gada sākuma pārsniedz jau 51%.
    Atgriežoties pie piektdienas svārstībām tirgos, Eiropas indeksos kritumi jau bija daudz sāpīgāki.
    Eiropas akciju indeksu sniegums kopš gada sākuma. Avots: Koyfin.
    Itālijas FTSE MIB indekss piektdien nokritās par 6.24%, nedēļas ietvaros tas ir zaudējis 11.61%, taču kopš gada sākuma kritums sasniedz jau 17.85%
    Tikai mazliet atpaliek Vācijas DAX, kurš kopš gada sākuma ir zaudējis 17.57%, taču pagājušajā nedēļā un piektdien nokritās par attiecīgi 9.45% un 4.41%.
    130 dolāri par naftas barelu
    Šodien, pirmdienas rītā Brent markas jēlnaftas cena pārkāpa pāri 130 ASV dolāru atzīmei. Šāds cenu līmenis nav piedzīvots kopš 2008.gada. To, cik smagas sekas uz inflāciju atstās šīs augstās naftas cenas, ieraudzīsim vēlāk, taču jau šobrīd ir skaidrs, ka inflācijas pieauguma temps noteikti nepalēnināsies.
    Es esmu pilnībā pārliecināts, ka naftas cenas nebūs augstas mūžīgi, tomēr šobrīd man ir ļoti liela pārliecība, ka šogad varam arī neieraudzīt naftas cenas zem $100, bet $200 naftas cenas līmeņa varbūtība ir būtiski pieaugusi.
    Jāgatavojas, ka dzīvot kļūs krietni dārgāk. 2 eiro litrā par degvielu vairs nav teorija, bet, visticamāk, drīza realitāte.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība