• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ak šis Hepsor! Es raudu un parakstos

    Hepsor izpilddirektors Henri Laks un finanšu direktors Andress PärlojaFoto: Liis Treimann

    Lai gan nesen nolēmu neparakstīties uz nekustamo īpašumu kompānijas Hepsor akcijām, jo cenu uzskatīju par nepamatoti augstu, tomēr nolēmu iegādāties dažas akcijas savā portfelī. Kāpēc? Es tūlīt paskaidrošu.

    Pirmkārt, jautājums ir, kurš virza akciju cenu biržā? Protams, investori, kas pērk vai pārdod akcijas. Kamēr Tallinas biržā kopumā plosās bullīši un arī investori ir pārlieku optimistiski noskaņoti attiecībā uz kādu konkrētu uzņēmumu, akcijas cer uz augšupeju pēc debitēšanas akciju tirgū, pat ja tās ir nepārprotami pārvērtētas fundamentālo datu un rādītāju ziņā. Sentiments ir spēcīgs spēks!
    Šogad Tallinas biržā ir ieradušies ļoti daudz investoru, un tur plūda arī pensiju nauda, kas šobrīd šķiet daļēji migrē no IPO uz IPO. Proti, tieši tāpēc pirmajās dienās uz neilgu laiku tikušas tirgotas vairāku nesen ienācēju akcijas un izņemta sākotnējā peļņa. Tajā pašā laikā pircēji ir pēc pirmā pārdošanas viļņa, kā redzams gan no Enefit, gan Viršu IPO.
    Stāsts un tirgus noskaņojums atbalsta Hepsor
    Igaunijā nepārprotami ir liels nekustamo īpašumu bums, kas atbalsta Hepsor attīstības aktivitātes. Ja algas turpinās celties, cilvēki varēs ņemt lielākus kredītus un atļauties dzīvokļus jaunbūvēs. Protams, vienmēr pastāv risks, ka būvmateriālu un darbaspēka cenas var sākt pārsniegt algu pieaugumu, kas saduras ar attīstības projektu rentabilitāti.
    Investēšana ir darbība, kuru jāskatās no abām pusēm. Pirmkārt, skaitļi, otrkārt, stāsts, kā jau teicu savā iepriekšējā komentārā:
    "Nekustamā īpašuma tirgus šobrīd ir ļoti gausā stāvoklī no investora viedokļa, un kāpēc gan lai tur nevarētu saņemt pienācīgu atdevi?" es paziņoju pagājušajā nedēļā.
    Un Hepsor galvenokārt darbojas dzīvojamo nekustamo īpašumu jomā, un, ņemot vērā to, ka tajā ir pieredzējusi un lietišķa komanda, man nav šaubu, ka attīstība tiks veiksmīgi pabeigta un pārdota.
    «Acīmredzot investīciju lēmums galvenokārt ir balstīts uz to, vai investors tic, ka straujās izaugsmes stāsts kļūs par realitāti un galu galā attaisnos akcijas augsto cenu.
    Parakstījos uz 2083 Hepsor akcijām par cenu 11,7 eiro katra, par kopējo summu 24 372,10 eiro. Komisijas maksa bija 3 eiro.
    Esmu jau iepriekš pārdomājis
    Klasisks piemērs tam, kā es lāci pārvērtu par vērsi, ir vecā labā Tesla. Gadiem ilgi es atkārtoju, ka tā ir pārāk dārga un pārāk dārga. Protams, tā bija, bet tik inovatīva uzņēmuma gadījumā vajadzēja paskatīties uz uzņēmuma stāstu un nākotnes potenciālu. Visbeidzot, neskatoties uz sliktajiem rādītājiem, es nolēmu iegādāties akcijas 2020. gadā.
    Te gan jāpiebilst, ka investēt var arī, balstoties "lielākā stulbuma teoriju", proti, ārkārtēja optimisma laikā tā vietā, lai novērtētu patieso vērtību, analizēt, kā investoru masa varētu izturēties nākotnē.
    Džons Meinards Keinss, slavens ekonomists un veiksmīgs investors, visskaidrāk formulēja šo teoriju 1936. gadā. Citiem vārdiem sakot, Keinss savā analīzē izmantoja psiholoģiskus principus, nevis ekonomisko vērtējumu, jo nav saprātīgi maksāt X vienības par ieguldījumu, kura nākotnes atdeves vērtība ir Y, bet par kuru tiek uzskatīts, ka tirgus novērtēs Z trīs mēnešu laikā.
    Šobrīd man šķiet, ka tikmēr, kamēr uzplauks nekustamo īpašumu tirgus, investoru optimisms attiecībā uz nekustamo īpašumu kompānijām būs zems. Taču, kad iestājas "rudens", algu kāpums stagnē un nekustamo īpašumu tirgū pircēju kļūst mazāk, ir laiks atbrīvoties un pārdot Hepsor akcijas.
    Tomēr es sakasīju naudu un parakstījos pēdējā brīdī
    Jā, akcijas ir dārgas, bet parakstīšanās rīkojumu tomēr aizpildīju, jo šī brīža sajūta par Hepsor liek domāt, ka būs liela pārrakstīšanās. Tie ir tikai 9-10 miljoni eiro, ko IPO laikā paredzēts iegūt no tirgus.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība