• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Man tik ļoti patiktu Hepsor akcijas, bet man neceļas rokas piedalīties

    Nekustamo īpašumu kompānija Hepsor plāno iziet biržā, taču akciju cena ir augsta. Attēlā uzņēmuma vadītājs Henri Laks. Foto: Liis Treimann Foto: Liis Treimann

    Kad šorīt manā pastkastītē ienāca nekustamo īpašumu attīstītāja Hepsor prospekts, es tajā ieniru, cerot iegādāties akcijas par pievilcīgu cenu no plaukstošā nekustamā īpašuma sektora.

    Vispirms paskatījos uz skaitļiem un cenas un peļņas attiecību (P/E) un smaids no manas sejas pazuda.
    Pirms jauno akciju emisijas Hepsor kopumā ir 3 miljoni akciju. Pamatojoties uz pagājušā gada peļņu 2,59 miljonu eiro apmērā, tas nozīmē peļņu uz akciju (EPS) 0,86 eiro apmērā. Tas nozīmē, ka pie parakstīšanās cenas 11,7 eiro uzņēmuma retrospektīvā P/E attiecība ir 14.
    Taču kāds būtu akciju P/E pēc piedāvājuma, ja tiek izmantota arī pēdējā publicētā 12 mēnešu tīrā peļņa, proti, 2020. gada otrā pusgada un 2021. gada pirmā pusgada apvienotā peļņa. "Hepsor" 2020.gada otrajā pusgadā strādāja ar 2,124 miljonu peļņu un šā gada pirmajā pusgadā - 0,084 miljonus zaudējumiem, kopējo tīro peļņu pēdējos 12 mēnešos veidojot 2,04 miljoniem eiro.
    Kopējais akciju skaits pēc parakstīšanās būs 3,777 miljoni, ja netiks emitēta papildu summa, un maksimālajā gadījumā kopējais akciju skaits būs 3,854 miljoni. Tātad saņemu 0,54 eiro peļņu uz vienu akciju jeb EPS pirmajā gadījumā un 0,53 eiro maksimālajā gadījumā.
    P/E būs robežās no 21,6 līdz 22,1, kas nozīmē, ka es atpelnītu IPO ieguldīto divdesmit gadu laikā.
    Pamatojoties uz peļņas prognozēm, cenas un peļņas attiecība būs vēl sliktāka
    Hepsor šā gada pirmajā pusgadā strādā ar 0,084 miljonu eiro zaudējumiem, bet uzņēmums līdz gada beigām plāno sasniegt 1,58 miljonu eiro tīro peļņu, kas ir par 39% mazāk nekā pērn 2,59 miljonu tīrā peļņa.
    Ja ņemu to pašu akciju cenu 11,7 eiro, P/E pēc prognozētās tīrās peļņas 2021. gadam būs vēl sliktāks nekā iepriekš. Atkarībā no akciju skaita P/E būtu 27,9-28,5.
    Nesen iznākušajā Arco Vara jaunajā laidienā akcijas saņēmu vairākas reizes lētāk jeb par 6,4 cenas un peļņas attiecību. Līdz šim esmu nopelnījis 30% atdevi no Arco, un uzņēmuma P/E pašlaik ir 7,7. Arī būvniecības uzņēmumam Merko, kas darbojas arī dzīvojamo nekustamo īpašumu jomā, ir daudz labāks P/E.
    Nākotnes prognozēs gan redzu, ka 2022. gadā peļņai vajadzētu dubultoties salīdzinājumā ar 2021. gadu un no turienes vēl 2,623 reizes, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Bet kāpēc akcijai šobrīd ir tik augsta cena, it īpaši ņemot vērā pirmo akciju piedāvājumu, kur svarīgi, lai būtu pieprasījums pirkt arī otrreizējā tirgū? Ar ko Hepsor ir daudzkārt labāks par citiem attīstītājiem?
    Izaugsmes akciju gadījumā ir jāņem vērā arī pārdošanas apjomi
    Šeit es nolieku malā cenas un peļņas attiecību un pārdošanas ieņēmumus vērtēju kā izaugsmes investors. Skatoties uz iepriekšējiem gadiem, pārdošanas ieņēmumi nav auguši stabili. Drīzāk divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ.
    Pērnos pārdošanas ieņēmumus 38,8 miljonu apmērā dalot ar akciju skaitu, pārdošanas ieņēmumi uz vienu akciju būs 12,9 eiro. Šajā gadījumā P/S ir tikai 0,9 un tā ir patiešām zema. Jo zemāk, jo pievilcīgāk!
    Ja skatos uz pārdošanas ieņēmumiem un akciju skaitu pēc pēdējo 12 mēnešu rezultātiem, tad P/S ir 1,7 un, ja ņemam prognozi 2021. gadam, P/S būtu aptuveni 3,2. Tātad tas šobrīd neizraisa lielu vēlmi parakstīties uz akciju.
    Kapitāla atdeve (ROE) ir skaista
    Par uzņēmuma vadības efektivitāti liecina pašu kapitāla atdeve, kas sniedz priekšstatu par to, cik lietderīgi ir izmantota īpašnieku ieguldītā nauda uzņēmuma izaugsmei. Jo lielāks skaitlis, jo foršāks uzņēmums. Hepsor ir izvirzījis vidējo mērķi 20% ROE nākotnē, kas ir labs rādītājs, taču līdz šim tas ir strādājis ar daudz augstāku pašu kapitāla atdevi. Piemēram, pērn ROE bija 47,3%, bet gadu iepriekš – 27,6%.
    Mērķis ir vidējā neto peļņas norma 10% apmērā visiem projektiem. 2020. gadā uzņēmuma tīrās peļņas norma bija 9,9%, taču iepriekšējie gadi tai atpalika.
    Akcijas P/B vērtība ir 3,15 saskaņā ar 2020. gada bilanci un akciju skaitu pirms parakstīšanās. Parakstītā akciju skaita gadījumā tas paliks 2,4 līmenī, kas nozīmē, ka akcija ir 2-3 reizes dārgāka par tās bilances vērtību. Ja P / B būtu 1, akcijas cena būtu vienāda ar bilances vērtību.
    Ātrie fani saņem vairāk akciju?
    Interesants fakts ir tas, ka uzņēmums piesaista investorus ātri veikt parakstīšanos ar sava veida bonusu. Tas nozīmē, ka akciju pārrakstīšanās gadījumā priekšroka var tikt dota investoriem, kuri uz akcijām parakstījās ne vēlāk kā 12.novembrī, tātad pirmo divu dienu laikā pēc parakstīšanās atvēršanas 10.novembrī.
    Ātrajam parakstītājam var piešķirt līdz pat 100% vairāk akciju (bet ne vairāk, nekā parakstījās attiecīgais investors) nekā investoriem, kuri to iesniedza vēlāk.
    Nav jēgas gaidīt dividendes
    Hepsor akcijas nav dividenžu medniekiem, jo visu peļņu plānots reinvestēt. Vienlaikus uzņēmums var pieņemt lēmumu par dividenžu izmaksu nākotnē, ja tas nav spējis reinvestēt peļņu ar pietiekamu pašu kapitāla atdevi. Piemēram, pērn akcionāriem dividendēs kopumā izmaksāti 37 000 eiro.
    Nekustamā īpašuma tirgus šobrīd no investora viedokļa ir ļoti gausā stāvoklī, un kāpēc gan lai tur nevarētu dabūt pieklājīgu atdevi? It īpaši, ja viņi jau ir iegādājušies zemi patīkamā rajonā.

    Hepsor Share piedāvājums:

    Kopā tiks piedāvāta līdz 854 701 akcijai ar maksimālo vērtību 10 miljoni eiro.

    Parakstīšanās cena ir EUR 11,70 par akciju, no kuras EUR 1 ir akcijas nominālvērtība un EUR 10,70 ir akcijas uzcenojums.

    Parakstīšanās sākās 10.novembrī plkst.10, abonēšanas periods beidzas 19.novembrī plkst.15.30.

    Pirmā tirdzniecības diena ir 26. novembris vai līdzīgs datums

    Hepsor galvenokārt darbojas dzīvojamo nekustamo īpašumu jomā. Piemēram, 87% no pagājušā gada pārdošanas ieņēmumiem 38,8 miljonu eiro apmērā veidoja dzīvojamo nekustamo īpašumu attīstība. Komanda, kas vada uzņēmumu, šķiet cienīga un lietišķa. Acīmredzot investīciju lēmums galvenokārt ir balstīts uz to, vai investors tic, ka straujās izaugsmes stāsts kļūs par realitāti un galu galā attaisnos akcijas augsto cenu. Varbūt dilemma: stāsts vs. cipari.
    Ieguldot stāstā, Hepsor vajadzētu iegūt īpašu priekšrocību salīdzinājumā ar citiem līdzīgiem attīstītājiem, kas tam dotu spēcīgas konkurences priekšrocības un attaisnotu augstu akciju cenu. Es to šobrīd neredzu.
    Nešaubos, ka nekustamo īpašumu tirgum arī turpmāk klāsies labi arī turpmākajos gados, kad Euribor saglabāsies līdzšinējā līmenī un algas turpinās strauji augt. Diemžēl, veicot provizorisku analīzi, man šķiet, ka akcijas šobrīd ir pārvērtētas un var nebūt ilgu laiku pirkšanai pievilcīgas, lai paceltu akcijas vēl augstāk, lai es kā investors varētu nopelnīt.
    Es labprātāk iegādātos akciju par cenu 5 eiro, kas pēc attiecības būtu tādā pašā līmenī kā citiem līdzīgiem uzņēmumiem, nevis 11,7 eiro.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība