• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Shell vēlas mainīt savu nosaukumu un izvākties no cietzemes

    Shell naftas produktu terminālis NīderlandēFoto: Shell

    Royal Dutch Shell plāno savā nosaukumā atteikties no vārdiem, kas attiecas uz rojālismu un Nīderlandi, pamest Amsterdamas biržu un pārcelties uz Londonu ar visu savu galveno mītni.

    Shell akcijas pašlaik tiek kotētas Amsterdamas un Londonas biržās, un arī to galvenā mītne atrodas divās vietās: Hāgā un Londonā. Saskaņā ar šodien izziņoto plānu uzņēmumu vienkārši sauks Shell plc un turpmāk tirgosies tikai Londonā. Plānam nepieciešams arī akcionāru apstiprinājums.
    Kā norāda Shell valdes priekšsēdētājs Endrjū Makenzijs, šī akciju struktūra vienkāršošos nodokļu un juridiskā ziņā un palielinās uzņēmuma konkurētspēju. "Shell ir labā situācijā, lai izmantotu iespējas un uzņemtos vadošo lomu enerģētikas pārejā," teikts Makenzija paziņojumā presei.
    "Mēs esam nepatīkami pārsteigti par šīm ziņām," aģentūrai Bloomberg sacīja Nīderlandes ekonomikas un klimata politikas ministrs Stefs Bloks, saskaņā ar kuru Shell vakar paziņoja par plānu Nīderlandei. "Valdība ļoti nožēlo, ka Shell vēlas pārcelt savu galveno mītni uz Londonu."
    Apvienotās Karalistes ekonomikas ministrs Kvasi Kvartens kārtējo reizi atzinīgi novērtēja šīs ziņas, sakot, ka tā ir Lielbritānijas ekonomikas modeļa uzvara uzticības balsojumā.
    Bloomberg norāda, ka Shell plānu varētu būt ietekmējuši vairāki notikumi. Pirmkārt, Nīderlandes pensiju uzņēmums ABP nesen paziņoja, ka aptuveni gada laikā pārdos visas savas fosilā kurināmā pozīcijas aptuveni 15 miljardu eiro apmērā, ieskaitot Shell akcijas. Tikai dažas dienas vēlāk aktīvistu investors Third Point un aktīvists investors Dan Loeb, paziņoja par trīs ceturtdaļas miljardu dolāru pozīcijas iegādi. Loeb aicina Shell sadalīt divās daļās, no kurām viena būtu daļa no klimatam draudzīgas enerģijas, lai piesaistītu vairāk investoru, kuri ir ieinteresēti veicināt klimata pārmaiņas.
    Otrkārt, Nīderlandes tiesa maijā nolēma, ka Shell līdz 2030. gadam jāierobežo 45% no savām emisijām. Treškārt, Nīderlandes valdība atsakās no sava plāna izbeigt dividenžu aplikšanu ar nodokli pirms dažiem gadiem.
    Cits liels uzņēmums, pārtikas un nepārtikas preču ražotājs Unilever, pagājušajā gadā beidza savu dubulto kotēšanu Amsterdamā un Londonā un arī pilnībā pārcēlās uz Apvienoto Karalisti.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība