• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 05.11.2021.

    NYSE biržas zāleFoto: Reuters/Scanpix

    5.novembri finanšu tirgos turpinājās pozitīvs noskaņojums. S&P 500 indekss pieauga vērtībā par 0.37%, NASDAQ Composite par 0.2%, savukārt salīdzinoši lielāko pieaugumu starp lielajiem ASV akciju indeksiem uzrādīja Dow Jones Industrials indekss, pieaugot par 0.56%.

    No ASV sektoriem piektdien 5.novembrī pieauga visi, izņemot veselības aprūpes sektors. Straujāko pieaugumu uzrādīja enerģijas sektors ar 1.30% pieaugumu, kam sekoja industriālais sektors ar 1.02% pieaugumu.
    Starp Eiropas lielākajiem akciju indeksiem vislabāko sniegumu uzrādīja indeksi, kuri pārstāv Eiropas dienvidu valstis. Spānijas IBEX 35 indekss pieauga par 1.01% un Itālijas FTSE MIB pieauga par 1.00%. Tajā pašā laikā vājākais sniegums bija Šveices Swiss Market Index, kas nokritās par 0.65%.
    Veselības aprūpes sektors
    Veselības aprūpes sektors piektdien, 5.novembrī izcēlās ne vien ar negatīvu sniegumu, kamēr pārējie sektori uzrādīja pieaugumu, bet arī ar ļoti lielām cenas svārstībām kompāniju akcijās, kas ir iekļautas tajā.
    Pfizer akcijas cena, sekojot COVID-19 tablešu pozitīvajiem izmēģinājumu rezultātiem, pieauga par 10.86%. Reuters vēsta, ka Pfizer 89% gadījumu novērš nokļūšanu slimnīcā un nāvi, ja tabletes sākt lietot pirmajās 3 dienās pēc simptomu parādīšanās.
    Jau iepriekš tika ziņots par Merck izgatavoto tableti, kuras efektivitāte ir vien 50%. Redzot augstākus efektivitātes rādītājus Pfizer medikamentiem, Merck akcijas cena piektdien nokritās par 9.86%. Tāpat kritumu turpināja uzrādīt arī Moderna akcijas, nokrītot par turpmākiem 16.56%
    Iepriekšējās dienās salīdzinājām Pfizer un Moderna akcijas cenas pieaugumu kopš pandēmijas sākuma un šādā laika periodā izteikts līderis ir Moderna.
    Tomēr, kad salīdzinām sniegumu iepriekšējā mēneša laikā, tad Pfizer akcijas cena ir pieaugusi par 15.6%, savukārt Moderna akcijas cena ir nokritusies par 27.27%.
    Vājāki dati Eiropā
    Financial Times vēsta, ka Eiropā negaidīti ir samazinājušies mazumtirdzniecības apmēri. To apmērs septembrī samazinājās par 0.3%, salīdzinot ar augustu, lai gan Reuters aptaujātu ekonomistu konsensus prognoze paredzēja 0.6% pieaugumu.
    Kritums tiek pamatots ar COVID-19 inficēto skaita pieaugumu. Kritums ir novērots nepārtikas produktos, tādos kā velosipēdi un mēbeles. Tikmēr par 1.1% lielāki pārdošanas rādītāji tika novēroti degvielas uzpildes stacijās.
    Kritumu uzrādīja tieši mazumtirdzniecība apmēri Vācijā, samazinoties par 2.5%, tikmēr Itālijā, Francijā un Spānijā bija vērojami nelieli pieaugumi.
    Tāpat arī Vācijā ražošanas apjomos tika novērots 1.1% kritums, lai arī ekonomisti tika prognozējuši 1% pieaugumu. Aptaujas vēsta, ka rekordliels rūpnīcu skaits saskaras ar izejvielu un aprīkojuma trūkumu. Arī darbaroku trūkums veicina šo tendenci.
    Izejvielas
    Piektdien, 5.novembrī izejvielas lielākoties uzrādīja pieaugumu. CRB izejvielu indekss pieauga par 0.67%, lai arī pēdējā mēneša laikā tas ir nokrities par 0.17%.
    Par 3.12% pieauga WTI markas jēlnaftas cena, kamēr Brent markas jēlnaftas cena pieauga par 2.73%.
    Pieaugumu uzrādīja arī gan dārgmetālu cenas, gan industriālo metālu cenas.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība