• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 03.11.2021

    Federālo Rezervju sistēmas vadītājs Džeroms PauelsFoto: Reuters/Scanpix

    3.novembra tirdzniecības sesiju īpaši spēcīgi noslēdza Nasdaq Composite indekss, kur vērtība dienas laikā pieauga par 1.04%. Gandrīz ceturto daļu no šī pieauguma atkal nodrošināja Teslas akcijas cenas pieaugums par 3.57%, savukārt otrs lielākais pienesums indeksa kopējā pieaugumā bija Amazon ar 2.15% pieaugumu.

    S&P 500 indekss vakar pieauga par 0.65%. Jau otro dienu pēc kārtas lielākie pieaugumi bija patēriņa un materiālu sektoriem, attiecīgi 1.80% un 1.04%.
    ASV Federālo Rezervju sistēma
    Viens no pamatojumiem turpmākam kāpumam finanšu tirgos bija ASV Federālo Rezervju Sistēmas (FRS) plānu apstiprinājums sākt samazināt iespaidīgos monetārās stimulācijas plānu apmērus.
    Financial Times vēsta, ka FRS jau šomēnes sāks pašreizējās ikmēneša $120 miljardu eiro vērtās stimulācijas apmēru samazināšanu. ASV valsts parādzīmju iegādes apjomi tiks samazināti par $10 miljardiem mēnesī, savukārt ar hipotekām nodrošināto obligāciju iegādes apjomi tiks samazināti par $5 miljardiem mēnesī.
    Saglabājot šādu samazinājumu tempu, vērtspapīru iegādes programma varēt izbeigties 2022.gada jūnijā. Protams, FRS vienmēr patur tiesības šo tempu mainīt atkarībā no apstākļiem.
    Kā pamatojumu šādam solim FRS min, ka tā ir sasniegusi vērā ņemamu progresu virzībā uz tās duālajiem mērķiem – maksimālai nodarbinātībai un inflācijai, kas vidēji ir ap 2%.
    Lai arī Džeroms Pauels ziņoja, ka ir laiks samazināt stimulācijas apmērus, jo ekonomika ir sasniegusi ievērojamu progresu virzībā uz FRS mērķiem, tomēr FRS vēl neuzskata, ka ir laiks palielināt likmes.
    Izejvielas
    Arī 3.novembrī naftas produktu tirgū, galvenokārt, bija vērojams pesimisms. Brent markas jēlnaftas cena nokritās par 1.44%, savukārt WTI markas jēlnaftas cena nokritās par 0.59%.
    Lai arī iepriekšējo 30 dienu laikā naftas cenas nav uzrādījušas īpaši izteiktu kustību vienā vai otrā virzienā, tomēr pavisam cita aina paveras, aplūkojot naftas cenas izmaiņas iepriekšējā gada laikā.
    Brent markas jēlnaftas cena gada laikā ir pieaugusi par 102%, savukārt WTI par 105%. Visticamāk, ikviens no mums šo cenas pieaugumu ir sajutis arī tukšākā savā maciņā pēc degvielas uzpildes tieši pēdējā gada laikā.
    Pozitīvu sniegumu vakar uzrādīja dārgmetāli, sudrabam pieaugot par 1.05% un zeltam par 0.58%.
    Tāpat pieauga arī ogļu cena par 2.45% un tērauda cena par 1.54%.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība