• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Liene Dubava: Mūsu patiesā problēma nav naudas trūkums, bet gan finanšu pratības trūkums un neticība, ka investīcijas darbojas

    Liene Dubava, Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja

    Interese par akciju tirgu radās jau diplomdarba rakstīšanas laikā. Viena no pirmajām Latvijā, kas vairāk nekā pirms 20 gadiem sāka interesēties par ieguldījumiem akcijās. Apvieno dažādus investīciju formātus ar augstu amatu finanšu sektorā un ģimeni.

    Pirmie soļi – pirms 20 gadiem. Neskatoties uz to, ka Lienei ir bagātīga profesionālā pieredze un spoža karjera finanšu jomā, kā arī patiesa interese par akcijām un ieguldījumiem, kuriem viņa seko jau vairāk nekā 20 gadus, Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja savu investīciju pieredzi vērtē pieticīgi, sakot, ka tā nav “plaša”, bet pati esot neaktīva ieguldītāja. Un tomēr viņas investīcijas ir gan pārdomātas, gan regulāras.
    Šķiet, vispamanāmākā Lienes investīcijās ir izteikta risku diversifikācija un konservatīva pieeja. “Dzīve nav sprints, bet gan maratons. Es nemīlu riskēt, tādēļ mazliet ieguldu nekustamajos īpašumus, mazliet – fondos, man ir uzkrājošā dzīvības apdrošināšana un darba dēļ – Nasdaq akcijas. Vietējo uzņēmumu akcijas es nepērku, jo tad veidotos interešu konflikts. Taču, ja būtu tāda iespēja, labprāt investēju Baltijas uzņēmumos. To vidū ir daudz ļoti cienījamu un perspektīvu,” stāsta Liene.
    Pirmos soļus investīciju jomā Liene spēra vēl jaunībā, strādājot pie diplomdarba, un toreiz šķita, ka akcijas Latvijā nevienu neinteresē, bet ieguldījumu iespēju nav daudz. Viņas interese bija patiesa, Liene pat radiniekiem Lielbritānijā pasūtīja grāmatas, materiālus un bukletus no Londonas biržas.
    “Šodienu ar tiem laikiem nevar salīdzināt – tagad daudzi saprot, kādēļ ir svarīgi investēt. Es šo ceļu sāku sen, jo jau studiju gados sapratu, ka naudai ir jāstrādā. Arī uzņēmumu klāsts, kuros var veikt ieguldījumus, ir pavisam cits. Tie, kuri ienāk biržā šodien, ir ļoti atvērti, nopietni, atbildīgi, caurspīdīgi un saprot visas biržas sniegtās priekšrocības. Tā ir gan finansējuma piesaiste, gan arī reputācija.”
    Akcijas – tā ir finanšu stabilitāte un neatkarība. Pievērsties investīcijām Lieni mudināja vēlme rast finanšu stabilitāti un neatkarību. “Dzīve ir ļoti ilga, un viss kaut kas var notikt. Piemēram, slimība var traucēt pelnīt naudu ar savu darbu. Var būt negaidīti un neatliekami izdevumi. Tam visam vajag naudu. Esmu pieradusi vienmēr paļauties uz sevi un necerēt, ka kāds pelnīs manā vietā. Šie apsvērumi, pārdomas arī mani aizveda līdz investīcijām,” stāsta Liene. “Man ieguldījumi ir uzkrājumi “baltai dienai”, nevis “melnai”. Tā ir iespēja iekrāt kaut kam lielākam, lai to nopirktu, piemēram, bez kredīta. Tāpat esmu sākusi uztvert savus ieguldījumus kā iespējamo pensiju.”
    Pēc Lienes domām, lai ieguldījumi būtu veiksmīgi, svarīgākie faktori ir disciplīna un sistēmiska pieeja, proti, regulāras iemaksas, kas nerada diskomfortu. Tos pat nemana. Tās var būt ļoti mazas summas, pat viens eiro. Otrs aspekts – risku diversifikācija. Visas olas nav jāglabā viena groziņā.
    “Sievietes savā būtībā ir krājējas – mēs vienmēr cenšamies kaut ko atlikt. Pēc finanšu pārskatiem zinu, ka Latvijas iedzīvotāju kontos ir uzkrāti apmēram desmit miljardi eiro, kas nekur netiek ieguldīti. Tādēļ mūsu patiesā problēma nav naudas trūkums, bet gan finanšu pratības trūkums un neticība, ka šis instruments ir drošs sava kapitāla saglabāšanai un vairošanai. Investīciju pamati būtu jāiekļauj skolu vai kaut vai augstskolu mācību programmās. Jo pat ekonomikas / finanšu programmās nav investīciju kursa. Tā ir milzu kļūda, kuras rezultāts ir aktīvi desmit miljardu apjomā, kas katru dienu zaudē savu vērtību,” stāsta Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja.
    Salīdzinājumam – mums ģeogrāfiski un mentāli tuvā Zviedrija ir, iespējams, visattīstītākais akciju tirgus. “Tur bērniem akcijas dāvina jau agrā bērnībā, pie vakariņu galda apspriež akcijas, nevis kā pie mums – kas ar kuru apprecējies vai izšķīries. Mums savā ziņā ir pienākums ieguldīt ekonomikā – visa šī nauda, kas glabājas kontos, varētu nest saviem īpašniekiem peļņu un būtu milzīgs impulss mūsu ekonomikas, biznesa attīstībai. Ja vien tā tiktu ieguldīta,” investīciju svarīgumu un vienlaikus ieguldījumu akcijās relatīvo drošību skaidro L.Dubava.
    Viņa uzsver, ka ir produkti ar dažādu riska līmeni, ir bijušas dažādas krīzes, taču ilgtermiņa perspektīvā akcijas ir drošs instruments savas naudas vērtības saglabāšanai un vairošanai. Lienes investīciju stratēģija ir konservatīva, viņa nevēlas riskēt. Šis variants ir piemērots tiem, kuri ir gatavi spēlēt ilgtermiņā un necenšas ātri nopelnīt ar riskantiem ieguldījumiem.
    Saprotams, ka ikdienā, kad nākas pildīt ne tikai profesionālos pienākumus, bet arī rūpēties par ģimeni, sadzīvi, sievietēm bieži vien ir maz laika un brīvas naudas, taču, ja ir pieņemts lēmums ieguldīt, tad risinājums atradīsies – var iestatīt automātisko maksājumu un katru mēnesi investēt gatavos fondos vai deleģēt šo darbu bankai. Var kopēt konkrētu investoru darbības, to var darīt vairākās platformās, taču, protams, tas saistās ar zināmu risku. Iespējams, ir labāk uzticēties profesionāļiem vai arī veltīt kādu laiku un izpētīt, kur ir vērts ieguldīt.
    Viennozīmīgi – pat tad, ja nav finanšu izglītības, var patstāvīgi izpētīt uzņēmumus, tirgus jaunumus un pieņemt lēmumu par ieguldījumu kādā konkrētā uzņēmumā.
    “Esmu dzirdējusi, ka veiksmīgi investori ieguldījumiem velta vidēji astoņas stundas mēnesī. Varētu šķist, ka tas ir daudz, taču patiesībā seriāliem un sociālajiem tīkliem mēs veltām daudz vairāk laika. Ja tā vietā, lai pa ceļam uz darbu skatītos Instagram, jūs šo laiku veltītu savu finanšu tematam, tad tās būtu jau 25 minūtes dienā. Mēneša laikā savāksies pat vairāk nekā astoņas stundas. Ieguldot sistemātiski, pat nedaudz, rezultāti pēc gada, pieciem un desmit gadiem jūs patīkami pārsteigs. Un mēs runājam par to, kā nenopirkt vienu tasi kafijas par 2,50 eiro.”
    No redakcijas: Ļoti bieži sievietes nav pietiekami pārliecinātas par sevi, tādēļ atturas no ieguldījumu veikšanas. Mēs, Investoru Klubs, uzskatām, ka ir svarīgi cīnīties ar stereotipiem un motivēt sievietes sākt investēt, tādējādi palielinot savu labklājību. Projekta "Sieviete var būt investore!” ietvaros aicinām jebkuru iesaistīties diskusijā par noturīgiem mītiem.
    Ar kodu “INVESTORE25” iegādājies Investoru Kluba gada abonementu ar 25% atlaidi. Izmanto atlaidi arī uz Investoru Festivālu, kas notiks 8. jūnijā. Atlaide spēkā visu martu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība