• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Obligāciju izmaksas ir augstas. Kādēļ Baltijas uzņēmumi turpina tās emitēt?

    Baiba Onkele, Storent grupas finanšu direktore

    Šodienas augstās EURIBOR likmes nozīmē to, ka uzņēmumi, kas emitē obligācijas, saviem investoriem piedāvā salīdzinoši augstas likmes. Storent gadījumā tie ir 10% gadā. Papildus tam uzņēmumiem jārēķinās ar stingriem kapitāla tirgus ierobežojumiem un standartiem, mārketinga un komunikācijas izmaksām. Kādēļ šādos apstākļos uzņēmējiem publiskais tirgus joprojām ir pievilcīgs?

    Uzņēmumi vērtē dažādus attīstības finansēšanas avotus, meklējot izdevīgākos risinājumus, kas ļaus iegādāties jaunu aprīkojumu, modernizēt iekšējos procesus, paplašināt ražotnes vai pārfinansēt līdzšinējās saistības. Publiskais kapitāls šajā kontekstā noteikti neizceļas ar zemāko cenu. Tiesa, augstais EURIBOR sadārdzinājis vairumu finansēšanas avotu.
    Ierindas uzņēmējam, kurš fokusējas uz biznesu, kapitāla tirgus sākotnēji var šķist neskaidrs un nesaprotams. Ceļš pretī emisijai no uzņēmumiem prasa rūpīgu darbu pie korporatīvās pārvaldības sakārtošanas, detalizētu darbības pārskatu veidošanas un darbu ar auditoriem. Publiska piedāvājuma gadījumā jānodrošina redzamība publiskajā telpā, jāiegulda mārketingā un komunikācijā.
    Svarīgi spēt demonstrēt nākotnes attīstības stratēģiju, kas pamato kapitāla piesaisti. Storent tā ir skaidra - kā digitālās transformācijas pionierim spert arvien platākus soļus Zviedrijas un Somijas tirgos, nodrošināt modernāko un plašāko nomas tehnikas parku reģionā.
    Obligāciju emisija bieži pievilcīga ir kapitālietilpīgiem uzņēmumiem, kam pieejamais banku finansējums nav pietiekamis, lai nodrošinātu sekmīgu darbību. Ne vienmēr uzņēmumu darbības profils vai tā aktīvi ir atbilstoši banku riska apetītei vai pieredzei konkrētajā tirgū.
    Tāpat finansējuma piesaiste ar obligāciju palīdzību var kalpot kā iespēja saglabāt nemainīgu uzņēmuma īpašnieku struktūru, nodrošinot organizācijas vīzijas tālaku realizāciju. Piesaistot jaunus akcionārus, jārēķinās, ka bieži tie pievienosies ar savu redzējumu, kā sasniegt izaugsmi.
    Kapitāla tirgus ir draudzīgs tiem uzņēmumiem, kam ir skaidras izaugsmes ambīcijas. To apliecina arī Storent pieredze. Pērn piesaistītie līdzekļi tika izmantoti būtiskai nomas parka atjaunošanai, tiek vērtēta citu uzņēmumu iegāde. Obligāciju piesaiste var kalpot kā spēcīgs signāls par uzņēmuma pieredzi un tirgus pozīcijām. Tā ir iespēja pilnveidot organizācijas tēlu un piesaistīt jaunus klientus, partnerus.
    Ieguldījumi mārketingā un komunikācijā vairo uzņēmuma atpazīstamību arī ārpus kapitāla piesaistes konteksta. Ieguldītos līdzekļus un jaunās prasmes iespējams izmantot, lai veicinātu pārdošanas rādītājus, zīmola atpazīstamību un lojalitāti tam, izvērstu darbību jaunos, iepriekš neapgūtos tirgus segmentos.
    Galu galā, publiska kapitāla piesaiste sniedz iespēju paātrināt attīstību. Uzņemtās saistības disciplinē organizāciju un motivē pelnīt vairāk. Kapitāla piesaiste kalpo kā vitamīni Baltijas valstu augošajām ekonomikām. Katrs uzņēmums, kas izvēlas šo ceļu, bruģē gan investoru, gan sabiedrības nākotnes labklājību.
    Būtībā obligāciju finansējums ir izdevīgs gan uzņēmumam, gan investoriem. Investori var nopelnīt gana pievilcīgu garantēto ienākumu gadā, investējot obligācijās un kļūstot par daļu no uzņēmuma attīstības stāsta. Uzņēmumam tā ir iespēja piesaistīt papildus kapitālu attīstībai, uzņemoties pienākumu nodrošināt fiksētu ienākumu. Tiem uzņēmumiem, kas obligācijas izmanto vairākkārtēji, šis var kalpot kā ieslisdīšanās vai treniņš pirms IPO: notiek iepazīšanās ar uzņēmuma “stāstu”, kā arī pārbaudīta uzņēmuma spēja sasniegt solītos mērķus.
    Pašlaik Storent trešo reizi sniedz iespēju privātajiem investoriem visā Baltijā iegādāties uzņēmuma obligācijas. Mēs atzinīgi vērtējam ikvienu jaunu investoru, gan privāto, gan institucionālo, jo viņu ieguldījums palīdz mums paātrināt izaugsmi.
    Uzziniet vairāk par Storent obligāciju piedāvājumu te: https://www.storentholding.com/lv/bonds-new
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība