• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Karīna Kulberga: Sievietes reti dēvē sevi par investorēm, bet kad pieņem lēmumu ieguldīt, dara to pareizi, disciplinēti un ļoti rezultatīvi

    Foto: Swedbank

    Karīna Kulberga - Swedbank privātpersonu pārvaldes vadītāja. Rakstījusi maģistra darbu par investēšanu. Sieviešu finanšu neatkarības kustības “SheOwns” dibinātāja, pašlaik kopā ar Swedbank ir palaidusi jaunu iknedēļas podkāstu sievietēm par naudu “Finanšu veselība” (var atrast Spotify & Youtube). Pirmos soļus ieguldījumu jomā spēra uzreiz pēc pilngadības sasniegšanas, taču aktīvi investē aptuveni septiņus gadus, darot to paralēli pamatdarbam un ģimenes pienākumiem.

    Cik daudz laika un naudas ir nepieciešams? Kaut arī investīcijas tādā vai citādā formā Karīna veic jau daudzus gadus, pirms septiņiem gadiem viņa nopietni izveidoja personisku stratēģiju. “Man šis temats patiešām šķiet interesants. Es redzu, ka labklājība pasaulē pieaug, un es vēlos būt daļa no šī procesa. Tam nav nepieciešams ne daudz laika, ne specifiskas zināšanas, ne arī milzīgas naudas summas. Svarīgākais ir vēlēšanās. Piemēram, brīvdienās pastaigu laikā klausos podkāstus, uzzinu finanšu tirgu jaunumus. Tās ir apmēram divas stundas nedēļā. Vienlaikus pašu investīciju procesu jau sen esmu automatizējusi, iestatījusi automātiskos maksājumus, un ļoti reti kaut ko daru manuāli,” skaidro Karīna, piebilstot, ka, ja cilvēku neinteresē finanšu atskaišu un ziņu lasīšana, bet viņš saprot ieguldījumu nozīmi savu finanšu vērtības saglabāšanā un vairošanā, ir pietiekami vienkārši iestatīt automātiskos maksājumus un nosacīti par tiem aizmirst.
    Ir svarīgi definēt summu, kuru jūs esat gatavi katru mēnesi ieguldīt akcijās, fondos un citos finanšu instrumentos: “Var rīkoties laiku pa laikam, taču pieredzējuši investori saka, ka ir svarīga regularitāte un sistēmiska pieeja. Es esmu definējusi konkrētu summu, kuru katru mēnesi sadalu šādi: 3.pensiju līmenis, diversificēti Robur akciju fondi un daļa naudas, kuru ieguldu uzņēmumos, ko pati esmu atradusi. Es to dēvēju par sava investīciju portfeļa eksperimentālo daļu.”
    Kā izvēlēties investīciju objektu? Te ir svarīgs vēss prāts: pat ja kāds uzņēmums šobrīd ir ļoti populārs un visi pērk tā akcijas, neieguldiet tajā visu savu naudu. Investējot ir ļoti svarīgi diversificēt riskus, ieguldīt dažādos fondos, uzņēmumos un projektos.
    To, kur konkrēti ieguldīt un kādas ir finanšu tirgu aktualitātes, Karīna katru svētdienu apspriež ar dēliem: “Tā ir daļa no mana ieguldījuma viņu audzināšanā. Mēs nevaram bērniem iemācīt to, ko nedarām paši. Tādēļ katru nedēļu mēs ar dēliem apspriežam to, kur viņi vēlētos ieguldīt, kas notiek tirgū, kā uzvedas akcijas un kādai ir jābūt mūsu stratēģijai,” skaidro K.Kulberga.
    Pēdējos gados ir pamanāma atšķirība jauniešu un vecākas paaudzes investoru uzvedībā. Jaunieši labāk saprot investīciju un savu līdzekļu vairošanas svarīgumu un dara to drošāk nekā cilvēki, kas dzīvoja deviņdesmitajos.
    Latvijā līdz pat šim laikam viena no trim populārākajām investīciju stratēģijām ir ieguldījumi nekustamajos īpašumos. Taču, salīdzinot ar akcijām, šai metodei ir vairāki trūkumi: piemēram, summa, ar kuru tu vari sākt. Otrkārt, risku diversifikācija: lielākā daļa no mums savas dzīves laikā nespēs nopirkt tik daudz nekustamā īpašuma objektu, lai diversificētu īpašumu portfeli. Treškārt, nekustamais īpašums ir lokāls: akcijas tu vienmēr vari “paņemt līdzi” uz jebkuru vietu pasaulē un viegli pārdot, taču ar dzīvokli vai zemi viss nav tik vienkārši. Visbeidzot, nekustamā īpašuma būtība – finanšu tirgi mums naktī nezvana un nesaka, ka ir plīsusi caurule, kura ir ātri jāsalabo.
    Kādu stratēģiju izvēlēties?“Es reizi gadā revidēju savu portfeli un novērtēju finanses. Kad izvēlos investīciju objektus, man ir ļoti svarīgi saprast, kā veidojas vērtība. Tādēļ izvēlos reālus uzņēmumus ar reāliem attīstības plāniem, precēm, u.t.t., un neieguldu, piemēram, kriptovalūtās.”
    Tiek uzskatīts, ka jauni cilvēki var veikt riskantākus ieguldījumus. “Tā kā man līdz pensijai vēl ir tālu, es vēlos, lai manas naudas vērtība augtu aktīvāk, agresīvāk, tādēļ man ir daudz nosacīti riskantu investīciju. Vienlaikus es apzinos, ka varu pazaudēt savu naudu. Ja kādam tas nav pieņemami, ir jāizvēlas konservatīvu stratēģiju un ļoti uzticamus uzņēmumus,” skaidro K.Kulberga.
    Vēl viens svarīgs papildu aspekts – ētika. Izvēloties uzņēmumus, kuros ieguldīt naudu, mēs ar savu naudu balsojam par savām vērtībām, demonstrējam, kas mums ir svarīgi. “Domāju, ka šo ir svarīgi ņemt vērā, izvēloties uzņēmumu akcijas vai fondus,” piebilst K.Kulberga.
    Vai patiešām mums trūkst zināšanu?“Maģistra darbā es pētīju Latvijas iedzīvotāju pārliecību par sevi un savu spēju novērtējumu investīciju jomā. Vīrieši divas reizes biežāk nekā sievietes atbildēja, ka ir pārliecināti par savām prasmēm. Sievietes biežāk saka, ka nedaudz investē, kaut ko cenšas darīt, taču reti dēvē sevi par investorēm. Patiesībā viņas dara daudz, pareizi, taču kautrējas un nav pārliecinātas par saviem spēkiem. Esmu pamanījusi, ka tad, kad sievietes pieņem lēmumu ieguldīt, viņas to dara pareizi, disciplinēti un ļoti rezultatīvi,” skaidro Karīna.
    Pētījumā atklājās vēl viena ļoti interesanta tendence: jo augstāks izglītības līmenis, jo lielākas šaubas – šķiet, ka “es zinu pārāk maz, lai sāktu”. Taču patiesībā nav nekādu problēmu ar prasmēm vai zināšanām: vienkārši ir jānolemj sākt un ļaut naudas vērtībai augt. Ja ir ļoti grūti pašam pieņemt lēmumu, vienmēr var izpētīt uzticamus avotus, kur izsakās eksperti, vai pat piezvanīt konsultantam, un tad sākt ieguldīt!
    Sievietes un viņu uzkrājumi ir nenovērtēts resurss, taču viņu labklājība un ienākumi aug. Mēs bieži investoru redzam kā vīrieti no Volstrītas, kas sēž pie pieciem monitoriem. Patiesībā veltīt daļu no mēneša ienākumiem un sākt kaut vai ar 1 eiro jau ir lieliska ideja. “Vēlētos, lai iespējami vairāk sieviešu iespējami ātrāk šo saprastu,” saka Karīna, piebilstot, ka, protams, sievietes aktīvāk veiks ieguldījumus un nākotnē mēs redzēsim arī tā ietekmi uz ekonomiku, kaut arī tas nebūs drīz.
    Būtu ļoti noderīgi, ja skolās būtu mācību priekšmets “finanšu pratība un ieguldījumi”, taču kamēr tāda nav, tā ir mūsu kā vecāku atbildība runāt ar bērniem un skaidrot viņiem, kā jārīkojas ar finansēm. Ir ļoti svarīgi audzināt bērnus ar savu piemēru, jo, ja mēs paši triecam naudu, diezin vai mēs varēsim pārliecināt bērnus būt taupīgiem un tālredzīgiem.
    Cik daudz ieguldīt? Eksperti iesaka ieguldīt 10% savu ienākumu. “Taču es saprotu, ka dažās situācijās tas nav iespējams. Tad var ieguldīt jebkuru konkrētajā brīdī pieejamu summu. Svarīgākais ir sākt. Atrodiet kaut vai piecus eiro, nolemiet, vai vēlaties ieguldīt pats, uzticēties gataviem banku produktiem vai arī ieguldīt ETF (jau gatavā uzņēmumu akciju paketē), formulējiet to, cik riskanta vai konservatīva būs jūsu stratēģija, un ar dažiem klikšķiem speriet pirmo soli. Viss izdosies!” uzsver Karīna Kulberga.
    No redakcijas:Ļoti bieži sievietes nav pietiekami pārliecinātas par sevi, tādēļ atturas no ieguldījumu veikšanas. Mēs, Investoru Klubs, uzskatām, ka ir svarīgi cīnīties ar stereotipiem un motivēt sievietes sākt investēt, tādējādi palielinot savu labklājību. Projekta "Sieviete var būt investore!” ietvaros aicinām jebkuru iesaistīties diskusijā par noturīgiem mītiem.
    Ar kodu “INVESTORE25” iegādājies Investoru Kluba gada abonementu ar 25% atlaidi. Izmanto atlaidi arī uz Investoru Festivālu, kas notiks 8. jūnijā. Atlaide spēkā visu martu.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība