• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Indeksiem ar X faktora atrašanu labi neiet

    Realitātē ar kādas debess mannas gaidīšanu pēc solījumiem atpakaļskata spogulī, visticamāk, tik diži nemaz neveiksies.Foto: IMAGO/Jürgen Ritter, Scanpix

    Ieguldījumu pasaulē, šķiet, viena no lielajām investoru – gan profesionāļu, gan mazo individuālo - motivācijām ir pamēģināt dabūt vairāk par to, ko tiem varētu piedāvāt kopējais tirgus. Ar šī Svētā Grāla medībām gan bieži mēdz sanākt tā kā sanākt. Tas gan nebūt nenozīmē, ka šādi mēģinājumi pārspēt tirgu tāpat netiktu ļoti aktīvi praktizēti. Arī Volstrīta pakāpeniski arvien slīpējusi praksi, kā iebarot ideju par tirgus pārspēšanu, kam tad bieži komplektā nāk līdzi aktīvāka investoru tirdzniecība, kas šiem starpniekiem savukārt nozīmē lielākas komisijas.

    Šķiet, mūžsens ir solījums, ka kāds tavā vietā var veiksmīgāk, protams, par zināmu samaksu, izvēlēties akcijas-uzvarētājas. Attiecīgi to dara aktīvo fondu menedžeri. Pēdējie gadi gan ir atnesuši pasīvās biržā tirgoto fondu (ETF) industrijas uzplaukumu. Tas gan nenozīmē, ka šo tirgus sekošanas stratēģiju nevar sasaistīt ar ļoti aktīvām izvēlēm (gan par pareizo tirdzniecības brīdi, gan pareizajām akcijām). Proti, nu čupām tiek radīti jauni indeksi, kas sola atrast kādu faktoru vai uzsēsties uz kādas tematikas, kas tad investoriem ļautu pārspēt to, ko tiem varētu piedāvāt kopējais tirgus.
    Jāsaka, ka realitātē ar šāda tirgus pārspējoša X faktora atrašanu patiesībā šādiem ETF klājas visai pagrūti. Bieži vien turklāt ir vēl tā, ka šādu ETF pārvaldnieki iekasē lielāku maksu par šo augstāko potenciālo atlīdzību neatkarīgi no tā, vai tā kādreiz vispār tiek investoram piegādāta.
    Nupat arī ASV augstskolu pētnieki The Wall Street Journal nākuši klajā ar secinājumiem, ka tie īsti nevar atrast pierādījumus tam, ka šādu biržā tirgoto fondu, kuru mērķis ir izolēt kādu akciju faktoru, to kopumu vai iezīmi, kas it kā rada lielāku ar risku salāgoto peļņu, sniegums iepriekšējos 10 gados būtu labāks, ja salīdzina ar to, ko investoriem būtu atnesusi vienkārša ASV kopēja akciju tirgus Standard & Poor's 500 indeksa turēšana.
    Rezumējot - priekšnoteikums izolēt kādu noteiktu ieguldījumu iezīmi ar indeksu palīdzību, lai pārspētu tirgu, nenoliedzami var šķist laba ideja, lai gan dati liecina par ko citu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība