• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kņada kriptovalūtu tirgū atgādina burbuļa plīšanu

    Foto: Reuters/Scanpix

    Pašreizējā kņada kriptovalūtu tirgū atgādina 2000. gada burbuļu plīšanu tehnoloģiju nozarē, kad tika atsijāti graudi no pelavām un tapa skaidrs, kuri uzņēmumi ir dzīvotspējīgi ilgtermiņā.

    Es uzskatu, ka kriptovalūtas ir viena no alternatīvām, kas rada dažādību portfelī, līdzīgi kā mākslas darbi vai retas pastmarkas. Tajās investors var ieguldīt nelielu daļu savu līdzekļu, piemēram, 5%.
    Tā kā pārvaldīt kriptovalūtas ir daudz ērtāk nekā kolekcionēt vecmeistaru gleznas, ar interesi esmu sekojis līdzi šajā tirgū notiekošajam.
    Kriptovalūtas pastiprinājušas citu tirgu kritumu
    Šī gada akciju kritumam ir bijusi liela ietekme arī uz kriptovalūtu tirgu. Bitcoin nokritās līdz 30 tūkst. dolāriem, daudzas mazākas kriptovalūtas arī ir būtiski nokritušās.
    Jebkurā gadījumā šķiet, ka kriptovalūtas šobrīd nepiedāvā drošu patvērumu citu aktīvu vērtības krituma gadījumā, tās nenodrošina arī aizsardzību pret inflāciju, bet drīzāk pat pastiprina citu tirgu kritumu.
    Nepastāvīgums, visticamāk, veicinās investoru aiziešanu no kriptovalūtu tirgiem, ja viņi cer uz drošu patvērumu, tāpēc kādu laiku mēs varam redzēt zemas cenas.
    Tomēr esmu sācis domāt, ka kriptovalūtu tirgos notiekošajam tagad ir vairākas kopīgas lietas ar 2000. gada Dotcom burbuli un tā plīšanu. Toreiz akciju tirgū valdīja neskaidrības, kas radīja sajūtu, ka akciju cenas lido uz Mēnesi. Mēs zinām, ka pārāk lielaiss burbulis beidzot pārsprāga, un pāris gadus vēlāk bija dzīvi vairs tikai daži desmiti Dotcom, kā Amazon, eBay un citi.
    Viens liels bullis kļuva par vēl lielāku lāci
    Šodienas pārdomas izraisīja Guggenheim Partners galvenā investīciju direktora Skota Minerda (Scott MInerd) uzstāšanās Davosas ekonomikas forumā. Minerds vēl nesen bija liels kriptovalūtu bullis un pat viens no lielākajiem buļļiem visā ganāmpulkā.
    2020. gada decembrī viņš Bloomberg izteica prognozi, kā Bitcoin sasniegs 400 tūkst. dolāru (toreiz Bitcoin pirmo reizi pārsniedza 20 tūkst. dolāru slieksni). "Mūsu fundamentālais pētījums liecina, ka Bitcoin vērtībai vajadzētu būt 400 tūkst. dolāru," viņš teica. "Bitcoin faktiski ir daudz zelta īpašību, un tajā pašā laikā tam ir priekšrocības darījumu veikšanas ziņā."
    Šogad Davosā Minerds sacīja, ka Guggenheim Partners vairs nav pozīcijas Bitcoin jomā, ka uzņēmums ir nopircis Bitcoin par 20 tūkst. dolāru un pārdevis, kad cena sasniegusi 40 tūkst. dolāru līmeni. Viņš piebilda, ka Bitcoin kritīsies līdz 8 tūkst. dolāru un kriptovalūtu tirgus ir "trako bars". "Mums ir 19 tūkst. digitālo valūtu, un lielākā daļa no tām ir gruveši."
    "Bitcoin un neviena cita kriptovalūta šobrīd nav spējusi patiesi nostiprināties kā uzticams finanšu instruments," sacīja Minerds.
    Citi leģendāri investori savas domas nav mainījuši
    Vienlaikus ar Minerdu Bitcoin iegādājās arī vairāki citi investori, piemēram, slavenais Pols Tudors (Paul Tudor), Džonss un Maiks Novograci (John, Michael Novograc) no Galaxy Digital, lai aizsargātos pret inflācijas risku. Džonss vēl šogad turpinājis slavēt Bicoin. Viņš teica, ka daudzi labākie jaunie prāti nonāk kriptovalūtu pasaulē, taču pagaidām lielākais šķērslis ir valstu valdība un centrālās bankas, kas nav lielākās kriptovalūtu fanes.
    Savu kriptovalūtu portfeli Džonss raksturo šādi: "Man ir pieticīga kriptovalūtu aktīvu daļa. Papildus tam ir tirdzniecības pozīcija, kas maksimāli pārvietojas starp ieguldīto pozīciju un nulli, un šobrīd es gribētu teikt, ka esmu mēreni ieguldījis."
    Tātad Džonss nav tik ļoti mainījis virzienu kā Minerdi. Tomēr fakts, ka tāds investīciju dūzis kā Džonss joprojām pievērš uzmanību šai tēmai un nav no tās izgājis vai veicis nozīmīgus manevrus, sniedz nozarei cerības. Bet vispirms graudi ir jāatdala no pelavām, tikai pēc tam es skatīšos uz kriptovalūtām kā sava portfeļa iespējamu sastāvdaļu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība